En kötü 10 siber güvenlik alışkanlığı

Siber güvenlik uzmanları, geçen yıl 19 milyar kayıt ifşa edildiğine dikkat çekerek siber güvenlikle ilgili değiştirilmesi gereken 10 alışkanlık hakkında bilgi verdi.

Haberler 05.01.2022 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

2021 siber suçlularn u ana kadar en çok gelir elde ettikleri yllardan biri oldu. Geride braktmz yln sadece ilk yarsnda yaklak 19 milyar kayt ifa edildi. Yeni yla balarken, dijital hayatmz da gözden geçirmemiz, yeni kararlar almamz gerekiyor.

yi bir güvenlik anlay, kimlik dolandrcl ve maddi kayp riskinin azalmas anlamna geliyor. Bu dolandrclklarn maliyeti, 2020 ylnda 56 milyar ABD dolarna ulat ve dolandrclklarn çou çevrimiçi ortamda gerçekleti.

ABD Kimlik Hrszl Bilgi Merkezi verilerine göre, ABDdeki kimlik hrszl kurbanlarnn üçte biri dolandrclk nedeniyle yiyecek almak veya faturalarn ödemek için yeterince paralarnn olmadn belirtiyor.

Dünya genelindeki bir siber güvenlik irketi, yeni bir yla balarken siber güvenlikle ilgili deitirilmesi gereken 10 alkanl hakknda u bilgilendirmede bulundu:

Güncel olmayan yazlm kullanmak

Bilgisayarnzdaki ve cihazlarnzdaki iletim sistemlerinin, tarayclarn ve dier yazlmlarn güvenlik açklar, siber suçlularn saldrabilecei en iyi yerlerdir. Otomatik güncelleme ilevini etkinletirdiinizde ve istendiinde güncellemeyi onayladnzda, bu konu günlük hayatnz çok fazla engellemez.

Zayf parola güvenlii

Parolalar, dijital dünyamzn kapsnn anahtarlardr. Ne yazk ki bugünlerde hatrlamamz gereken çok fazla parola olduundan, bu parolalar yeterince güvenli ekilde kullanmyoruz. Birden çok hesap için ayn parolay kullanmak ve tahmin etmesi kolay giri bilgileri belirlemek, bilgisayar korsanlarna oldukça fazla avantaj salyor. Bu saldrganlar yazlm kullanarak zayf ifrelemeleri krar, yaygn olarak kullanlan varyantlar dener ve ele geçirilen parolalar dier hesaplarda da kullanmaya çalr. Bunun yerine güçlü ve benzersiz parolalar veya giri anahtarlarn hatrlamak için bir parola yöneticisi kullann. Ayrca mümkün olan tüm hesaplarda iki faktörlü kimlik dorulamaya (2FA) geçi yapn.

Herkese açk Wi-Fi a kullanmak

Bugünlerde daha fazla dar çkmaya baladk. Bu nedenle, herkese açk Wi-Fi alar daha fazla kullanlyor. Ancak bu riskli bir konu. Bilgisayar korsanlar internet kullanmnz hakknda bilgi edinmek, hesaplarnza eriim salamak ve kimliinizi çalmak için ayn alar kullanabilir. Güvende olmak için ortak alanlardaki bu eriim noktalarn kullanmaktan kaçnmalsnz. Kullanmak zorunda olduunuz durumlarda, genel aa balyken önemli hesaplarnza giri yapmayn.

Tklamadan önce düünmemek

Kimlik av, en çok gelir salayan dolandrclk türlerindendir. Sosyal mühendislik olarak bilinen bir teknik kullanlr. Sosyal mühendislikte saldrganlar, kurbanlarn kandrarak kötü amaçl bir balantya tklamasn veya kötü amaçl yazlm yüklü bir eki açmasn salamaya çalr. çimizdeki iyi niyetli duygulardan faydalanr ve acil bir durum olduuyla ilgili iletilerle hzl bir ekilde karar vermemizi salamaya çalrlar. Bu saldrlar bertaraf etmek için uygulamamz gereken en önemli kural, düünmeden tklamamaktr. Gelen e-postann gerçek olduundan emin olmak için gönderen kiiyi veya irketi iki kere kontrol edin. Acele hareket etmeyin.

Tüm cihazlarda güvenlik kullanmamak

Gelir salayan siber tehditlerin bulunduu bir çada bilgisayarlarnzda ve mobil cihazlarnzda saygn bir salaycnn kötü amaçl yazlmlara kar korumasn kullanmalsnz. Ancak kaçmz mobil cihazlarmzda ve tabletlerimizde ayn ekilde güvenlik yazlm kullanyoruz? Aratrmaya göre, her yl bu cihazlar neredeyse 5 bin saat kullanyoruz. Bu süre zarfnda kötü amaçl uygulamalarla ve web siteleriyle karlama olaslmz oldukça fazla. Cihaznz hemen koruma altna aln.

Güvenli olmayan web sitelerini kullanmak

HTTPS sitelerinde, web taraycnzdan girdiiniz siteye giden trafii korumak için ifreleme kullanlr. Bunun iki amac vardr. Web sitesinin gerçek olduunu, kimlik av veya dolandrclkla ilgili bir web sitesi olmadn dorulamak; siber suçlularn parolalarnz ve finansal bilgilerinizi çalmak üzere iletiimlerinize gözetlemediinden emin olmak. Günümüzde birçok kimlik av sitesi HTTPS kullandndan bu yüzde 100 garanti yöntem deildir ancak iyi bir balangçtr. Her zaman kilit sembolünün olmasna dikkat edin.

ve özel hayatnz paylamak

Bir çoumuz son iki yln büyük bir ksmn, i ve özel hayatlarmz birbirinden ayran keskin çizginin kaybolduu, iki tarafn birbirine kart bir ekilde yaadk. Bu çizgi belirsizletikçe siber riskler de artyor. Tüketici alveriine yönelik sitelere ve dier sitelere giri yapmak için i e-postalarnn ve parolalarn kullanmn düünün. Bu sitelerdeki verilerin güvenlii ihlal edilirse ne olur? Bilgisayar korsanlar, kurumsal hesaplarnz ele geçirebilir. Ayrca i için güvenli olmayan kiisel cihazlarn kullanlmas da riski artrr. inizi ve özel hayatnz ayr tutmak için fazladan çaba harcamalsnz.

Telefonda bilgilerinizi paylamak

Sesli kimlik av olarak da bilinen sesli kimlik hrszl, e-posta ve SMS tabanl kimlik av hrszlnda olduu gibi kullanclar kandrp bir eye tklamalarn salamak üzere sosyal mühendislii kullanr. Kurbanlarn kiisel ve finansal bilgilerini elde etmek için gittikçe popülerleen bir yoldur. Dolandrclar, saldry gerçek bir iletiim gibi göstermek için genellikle gerçek numaray gizler. Balca kural, telefonda hiçbir hassas bilgiyi paylamamaktr. Kim olduklarna ve nereden aradklarna bal olarak, arayan kiinin verdii numaray kullanmadan irketi dorudan arayarak bilgileri kontrol edin.

Yedekleme yapmamak

Fidye yazlm, her yl irketlere yüz milyonlarca dolara mal oluyor. Dolaysyla, bazen tüketicileri bekleyen birçok varyant olduunu unutuyoruz. Aniden evdeki bilgisayarnzn kilitlendiini düünün. Aile fotoraflar ve önemli i belgeleri dahil olmak üzere bilgisayarnzdaki ve büyük ihtimalle bulut depolamadaki tüm veriler sonsuza kadar kaybolabilir. Düzenli yedekleme, kötü durumlarla karlamanz ihtimaline kar içinizin rahat olmasn salar.

Akll telefonunuzu korumamak

Avrupadaki evlerin neredeyse üçte biri sesli asistan, akll televizyon ve güvenlik kameralar gibi elektronik cihazlarla donatlmtr. Ancak saladklar balanabilirlik ve makine zekas özellikleri, bu cihazlarn suçlular için ilgi çekici bir hedef haline gelmelerini de salar. Dierlerine saldrmak üzere botnetlere dönütürmek için ele geçirilebilirler veya dier cihazlara ve verilere eriim salamak için kullanlabilirler. Bu cihazlar güvende tutmak için, balangçtaki varsaylan parolalar deitirin. Ayrca, ürünlerindeki bilinen güvenlik açklarn onardna dair takip kayd bulunan satclar seçtiinizden ve elektronik bir cihaz almadan önce olas güvenlik açklarn aratrdnzdan emin olun.

Ana Sayfaya Git