"Instagram hesabınıza gelen her mesaja tıklamayın" uyarısı

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, son dönemde Instagram'da görülen dolandırıcılık faaliyetine karşı kullanıcıları uyarırken, kullanıcıların teyidini almadıkları hiçbir linke tıklamamaları gerektiğini söyledi.

Haberler 26.05.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Biliim Hukuku Derneinden yaplan açklamada görülerine yer verilen Ergün, dolandrclarn her geçen gün farkl yöntemlerle sosyal medya hesaplarn ele geçirmeye çaltn belirtti.

Son dönemde Instagram üzerine yaplan dolandrclk faaliyetine dikkati çeken Ergün, Bugüne kadar birçok farkl yöntemle karmza çkan dolandrclar, son dönemde Instagram hesaplarna Instagram irket yönetiminden gönderilmi gibi kullanclara sahte telif hakk ihlali bildirimleri içeren kimlik av e-postalar ve dorudan mesajlar göndermekte, gelen mesajdaki linke tklanmas halinde hesab ele geçirmektedir. Bu usulle dolandrclarn ana düen birçok Instagram kullancsndan derneimize yardm talepleri gelmektedir. ifadelerini kulland.

Yaplan dolandrclk faaliyetinin detaylarna yönelik bilgiler aktaran Ergün, unlar aktard:

Dolandrclar Instagram hesaplarn ele geçirmek amacyla öncelikle Telif hakk ihlali nedeniyle hesabnz kalc olarak silinecektir, Hesabnzdaki bir gönderide telif hakk ihlali tespit edildi gibi uyar nitelii görünümlü bir mesaj göndermektedir. Mesajda, telif hakk ihlalinin yanl olduunu düünüyorsanz geri bildirim salamanz gerektii, aksi halde hesabnzn 12 veya 24 saat içerisinde kapatlaca bildirilmektedir. Bu mesaj genellikle resmi Instagram bildirimi görünümündedir.

Kullanclar bu mesaj gördüklerinde panik halinde gönderilen balantlara tklamakta ve ihlalin kaldrlaca düüncesiyle dolandrclarn talimatlarn yerine getirmektedir. Belirtilen linke tklanmas halinde hesap dolandrclar tarafndan ele geçirilmekte ve kullanc ifreleri deitirilmektedir.

Hesab ele geçiren dolandrclarn hesab geri vermek için fidye istediini veya bu hesaplar üzerinden hukuka aykr bir takm eylemlere giritiinin altn çizen Ergün, Bu türden bir dolandrclk faaliyetine maruz kalan kullanclar öncelikle konuyu Instagram kurumsal iletiiminden Instagram yönetimine bildirmeli, en yakn Cumhuriyet savcla giderek suç duyurusunda bulunmal ve söz konusu hesaba eriimin engellenmesi için en yakn Sulh Ceza Hakimliklerine müracaat etmelidir. Aksi halde Instagram kullanclar açsndan çok daha büyük zararlar söz konusu olabilir. açklamasnda bulundu.

Ergün Instagram kullanclarnn bu türden dolandrclk faaliyetlerinden korunmas için ise u tavsiyelerde bulundu:

Arkada listenizdeki herhangi birinden gelmi olsa dahi dorudan teyidini yapmadan gönderilmi olan hiçbir linke tklanmamaldr. Instagram yönetiminden gönderilmi gibi görünen mesajlar için de bu durum geçerlidir. Gelen mesajn veya mailin doruluunun kontrol edilmesi için internette ksa bir aratrma yaplmaldr. Balantlarn URL adresleri mutlaka dikkatle kontrol edilmelidir. Instagram uygulamas Google Play veya Apple Store maazasndan indirilmelidir. Instagram hesabnda ve mail adresinde kullanlan ifrelerin güçlü olmasna özen gösterilmeli, iki hatta üç aamal dorulama yöntemleri aktif edilmelidir. Belirli dar aralkl periyotlar ile ifre ve parolalarda güncellemeye gidilmelidir.

Ana Sayfaya Git