Kontrolsüz teknoloji kullanımı bağımlılıkla sonuçlanıyor

Teknoloji bağımlılığının önüne geçmek amacıyla özellikle çocuklar için "ekran süresi kısıtlaması" uygulanması öneriliyor.

Haberler 07.05.2022 - 02:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Teknolojinin hayatn her alannda yer almasyla birlikte insanlarn teknolojiye ayrd süre artyor ve kontrolsüz kullanma sahip kullanclarda teknoloji bamll ortaya çkyor.

Teknoloji bamll Yeilay tarafndan, Teknoloji ve internetin bilinçli olmayan, kontrolsüz bir ekilde kullanmna bal olarak ortaya çkan, davransal bamllklar, oyun oynama bozukluu, sosyal medyann ve akll telefonun ar kullanm gibi bamllk yapc alt davranlarla kendini gösteren bamllk türü. olarak tanmlanyor.

Teknoloji bamllnn neden olduu sorunlar arasnda fiziksel ikayetlerin (gözlerde yanma, boyun kaslarnda ar ve sertleme, beden duruunda bozukluk, elde uyuukluk, halsizlik) yan sra sosyal alanda görülen ikayetler de (akademik baarda düük, kiisel, aile ve okul sorunlar, zaman idare etmede baarszlk, uyku bozukluklar, yemek yememe, aktivitelerde azalma, internet arkadalar dnda izolasyon) yer alyor.

Bu ikayetlerin önüne geçmek için birçok kurum ulusal ve uluslararas çapta teknoloji bamlln azaltmaya yönelik çalmalar yürütüyor.

Yeilay Danmanlk Merkezi de (YEDAM) bu kapsamda 12 ya ve üzeri bireylere teknoloji bamllndan kurtulmak için ücretsiz destek salyor.

- Türkiyede internet kullanm süresi günde ortalama 8 saat

Günlük internet kullanm süresi, teknoloji bamlln ortaya koymas açsndan önem tayor. ngiltere merkezli GlobalWebIndex irketinin geçen yln üçüncü çeyreinde yapt aratrmaya göre, dünya genelinde internette geçirilen günlük süre ortalama 6 saat 58 dakika oldu. Dünya ortalamasnn üzerinde olan Türkiyedeki kullanclar ise internette ortalama 8 saat geçirdi. Listede Japonya, 4 saat 26 dakikayla en az internet kullanm süresine sahip ülke oldu.

Yeilay, 12 ya ve üzerindeki gençler için günlük en fazla 120 dakika ekran kullanm öneriyor. Dier ya gruplarnda ise 0-3 ya arasndakilerin ekrandan olabildiinde uzak tutulmas, 3-6 ya arasndakilerin günlük en fazla 30 dakika, 6-9 ya arasndakilerin en fazla 50 dakika, 9-12 ya arasndakilerin ise en fazla 70 dakika ekran banda geçirmesi tavsiye ediliyor.

Teknoloji bamlln kontrol altna almak için ise unlar öneriliyor:

Günlük internet kullanm saatlerini deitirin. Haftalk internet kullanm çizelgeleri hazrlayp, uyulmasn salayn. Destek gruplar ya da aile terapisi gibi yöntemleri hayata geçirin. Yapmay isteyip de frsat bulamad faaliyetleri bir deftere yazmasn salayn, internet kullanmak için youn istek duyduunda yazdklarndan birini yapmasn isteyin.

çocuklarnz arkadalar ile doal yollardan görümeleri için yönlendirin, akran gruplar içerisinde sosyallemesini salayn. çocuklarnz yetenek ve ilgi alanlarna uygun spor dallarna yönlendirin. çocuunuzun arkadalk ilikilerini destekleyin, onlar bir araya getirecek aktivite planlayn. çocuunuzun bilgisayar kullanmn kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadalarn tanyn. Bilgisayarlarnzda güvenli internet uygulamalarnn olmasna özen gösterin.

- Akll telefon, tablet gibi aletleri çocuklar susturmak için asla kullanmayn

çocuklarn ve gençlerin teknolojiyi fazla kullanmas sebebiyle bilinçli kullanm davrannn kazanlmas bu ya grubunda önem tayor. Bu balamda unlar tavsiye ediliyor:

Akll telefon, tablet gibi aletleri çocuklar teselli etmek, susturmak için asla kullanmayn. çocuklarn kontrolsüz ve uzun süre internet kullanmasna izin vermeyin. Yemek ve çay saatlerinde bilgisayar bandaki çocua servis yapmayn, size katlmasn salayn. TV veya internet benzeri teknolojik alet merkezli ev düzeni kurmayn.

Ana Sayfaya Git