Verileriniz koruyabilirsiniz

Akıllı telefonunuzu ve verilerinizi hırsızlardan korumanın yolları

Haberler 03.08.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, akll telefonlarn binlerce kiisel veri, fotoraf ve doküman içerdiine iaret ederek, bu verileri güvende tutmak ve olas bir hrszla kar önceden önlem almann büyük önem tadn belirtiyor.

Kullanclar akll telefonlarn çaldrdklarnda sadece cihazlarn kaybetmekten çok daha fazla hasar alabilirler. Hrsz kullanclarn bankaclk uygulamalarn, önemli belgelerini, kiisel fotoraflarn ve videolarn kullanarak telefon sahibini çok daha fazla zarara uratabilir. Önceden önlemler alarak hrszlarn kullanclarn telefonundan kiisel bilgileri elde etmesi önlenebilir.

Hrsz bir telefonu elde geçirdiinde eer telefon kilitliyse yüksek ihtimalleri telefonunun parçalarn satacaktr. Bilgilere ulamak için kastl bir hrszlk durumu yoksa hrsz telefonu hacklemeye çalmayabilir. Açk ve internete bal bir cihaz herhangi bir ekilde deitirmek, hrszn yakalanma riskini artrr.

HIRSIZLARA KARI

Bazen, daha fazla para kazanma istei dikkatli olma dürtüsünden daha ar basabilir. Telefon çalndnda bir banka uygulamas açksa, hrsz sadece birkaç dakika içinde para ve hatta kredi çekebilir. Kullanclarnn belirli telefon numaralarna ksa mesaj göndererek para aktarmalarna izin veren baz bankalar bulunuyor. Bu da para çalmay daha da kolaylatryor; çünkü gönderilecek herhangi bir dorulama kodunun adresi yine çalnan telefon oluyor.

Hrszlar genellikle sosyal mühendislikten de yardm alarak telefon sahibinin Google veya Apple ID hesabna giri yapmay ve parolasn deitirmeyi baarrsa, cihaznz uzaktan kilitleme ans kaybedilmi olur. çünkü hrsz, elinde çalan bir akll telefon olmas için artk cihaz sfrlayabilir. Böylelikle, sadece parçalarn satarak elde edeceinden çok daha kazançl bir ekilde telefonu elinden çkarabilir.

Ayrca hrszlar telefonda önemli belgeler veya fotoraflar bulduysa kullancy belgeleri silmek veya baka kiilere göndermekle tehdit ederek fidye talep edebilir. Ayn durum, kullanclar veya bir bakasn tehlikeye sokabilecek kiisel dosyalar için de geçerlidir.

Bir hrsz, iPhonedaki Dosyalar uygulamasn (balca tüm iCloud içerii), Androiddeki akll telefon belleinin tamamn ve telefonunuzun eriebildii bulut sürücülerini kullanarak bilgileri kopyalayp analiz edebilir. Üstelik bir hrsz, anlk mesajlama uygulamalarndan balayarak kullanabilecei bilgiler için konumalar tarayabilir ya da Facebook veya Instagram hesaplarn hacklemeyi deneyerek listede bulunan isimlerden para talep etmeye balayabilir.

çALINMASI HALNDE

çalnmas ihtimaline kar akll telefonlar nasl güvenli bir ekilde kilitlenebilir?

Bir antivirüs irketi, akll telefonu ve verileri hrszlardan korumann yollarn öyle sralyor:

Öncelikle, telefonunuzun ekran otomatik olarak kilitlediinden emin olun.

SIM kartnz için bir PIN oluturun. SIM bir PIN ile kitlenmediinde, hrszlar basit bir ekilde SIMi baka bir telefona takabilir ve numaranz örenmek için kendilerini arayabilir. Numaranz örendiklerinde ise belirli internet sitelerinde oturum açp iki faktörlü kimlik dorulamasn geçebilir ve banka kartlarndan para göndermek için ksa mesajlar kullanabilirler.

Bilgilerinizi koruyan baka bir özellik de Tam Disk ifrelemesi (FDE)dir. Bu seçenei etkinletirdiinizde, akll telefonunuzda depolanan tüm dosyalar varsaylan olarak ifrelenir ve telefon kilidini açmadan bu bilgileri okumann bir yolu olmaz.

Kritik uygulamalar için ayr birer parola, PIN veya grafik kilidi belirleyin. Ardndan, bata kilit ekrannda açlan uygulamalar olmak üzere bu uygulamalar için bildirimleri kapatn. Bildirimleri kapattnzda uyarlar ve ksa mesajlar okumak biraz daha zorlar. Ancak yabanclarn tek kullanmlk kimlik dorulama kodlarnz görmesini veya paranz baka bir hesaba göndermesini neredeyse imkansz hale getirir. Ne yazk ki, tüm üreticiler uygulama kilidi özelliini sunmuyor.

Verilerinizi düzenli olarak yedeklediinizde, telefonunuzu tamamen kaybetseniz bile, kiilerinizi ve dier bilgilerinizi kaybetmezsiniz. Bunun için, verilerinizin yedekleme kopyasn yeni cihaznza indirmeniz yeterlidir.

Cihazm Bul (Android) ve iPhoneumu Bul (iOS) özellikleri, kaybolan veya çalnan bir akll telefonun konumunu Google veya Apple ID hesab üzerinden izleyebilmenizi salar. Bu özellikleri hem cihaznz uzaktan kilitlemek hem de cihaznzdaki tüm verileri tamamen silmek için kullanabilirsiniz. Ancak bu özelliklerin, cihaz çalndnda veya kaybolduunda etkin olmas gerekir.

Ana Sayfaya Git