WhatsApp gruplarında 'zorbalık' ve 'istismar' uyarısı

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, koronavirüs salgını sürecinde, Türkiye'de WhatsApp kullanımının 3 kat arttığını söyledi. Eraslan, "WhatsApp üzerindeki gruplarda, bireylerin birbirine karşı zorbalıkları ve istismarların olduğunu biliyoruz. Kadınların bu süreçte daha edilgen olduklarını saptadık" dedi.

Haberler 27.04.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SODGEM Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, koronavirüs salgn sürecinde evlerinde kalan kiilerin, WhatsApp ve dier sosyal medya araçlar ile iletiim kurduklarn söyledi. Türkiyede, bu süreçte WhatsApp kullanmnn 3 katna çktn belirten Eraslan, Sokaa çkma yasaklar ve evde kal çarsyla birlikte tüm dünyada WhatsAppn kullanm oranlar artt. Ülkemizde WhatsApp kullanmnn 3 katna kadar çktna dair bilgiler var. talyaya ait veriler var elimizde, yüzde 1000 artt. irket, buna dönük politikalar gelitiriyor. Önceden 3 olan görüntülü konuma saysn 8e çkard. Pandemi emojileri çkartt. Ayn oranda WhatsApp gruplar da artt. Bir kii ortalama 5 WhatsApp grubuna katlyor. Bu gruplar pandemi ve ramazan ile birlikte de artmakta. Yemek paylam, mizah, dizi ve kitap paylam için de gruplar kurulmakta. Gruplarda ilginç eyler yaanmyor deil. Her 4 kiiden 1inin, gruplarda kaza yaadn, yanl mesajlar attklarn saptadk. Özellikle erkeklerin yanl mesajlar attklarn belirledik diye konutu.

ZORBALIK VE STSMAR VAR

Pandemi döneminde WhatsApp gruplarnda istismarlar olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Eraslan, WhatsApp üzerindeki gruplarda, bireylerin birbirine kar zorbalklar ve istismarlarn olduunu biliyoruz. Kadnlarn bu süreçte daha edilgen olduklarn saptadk. Özellikle genç yalarda bunun sk olduu, ya ilerledikçe bunlarn azald görülmekte. Kadnlarn, daha çok istismara uradna dair çeitli aratrmalar var. çok kark ve homojen olmayan gruplarda kadnlarn rahatsz edildikleri, özel mesajlarn atld, rahatsz edici pek çok mesajn olduunu bizler görmekteyiz. Böyle durumlarda engelleme ve grup yöneticisine bildirme yöntemini kullanmak gerekmekte dedi.

KONTROL çOK ZOR

Prof. Dr. Eraslan, neredeyse telefonu olan herkesin WhatsApp grubu kurduunu belirterek, Bunun avantajl yanlar da var dezavantajl yanlar da var. çok sayda kiinin katld gruplarda kontrol çok zor. 250 kiilik gruplarn olduunu biliyoruz. WhatsApp gruplarnda say arttkça böylesi olumsuz davranlarn da arttn söyleyebiliriz. Pandemi ve ramazan ile beraber WhatsApp çok youn ekilde hayatmzn parças oldu. Dikkatli bir ekilde kullandmz zaman avantajl ama çok dikkatsizce kullandmz zaman da zarar verici bir duruma gitmekte diye konutu.

çOCUKLARI KONTROL EDELM

Pandemi döneminde, telefon uygulamalar ile kurulan iletiimin, her zaman pozitif yönde olmadnn altn çizen Prof. Dr. Eraslan, unlar söyledi:

Karantina ve pandemi döneminde insanlar evde ve telefon uygulamalar, sosyal alar ile iletiim kurulmakta. Ancak her zaman bu iletiim pozitif yönde olmamakta. nsanlar farkl, deiik ya da istenmeyen birçok iletiim yöntemini kullanmakta. Kadna dönük ya da baka özelliklere dönük birçok olumsuz polemiklerin olduunu görmekteyiz. u çok önemli; lütfen WhatsApp ya da dier iletiim alarn, iletiim balamnda kullanalm. Ne yazk ki istenmeyen sanal kumar siteleri, gayrimeru sosyal alarn da kullanldn görmekteyiz. Buradan anne ve babalara da seslenelim; kriminal zaman dediimiz, gece 02.00- 05.00 zaman diliminde çocuklarmzn hangi sosyal alarda olduunu kontrol etmeleri ileride oluacak birçok problemi imdiden engellemek için oldukça deerlidir.

TOPLU MESAJ GÖNDERM SINIRLANDIRILACAK

WhatsAppn, son zamanlarda alg zemini oluturmak için de kullanldn söyleyen Prof. Dr. Eraslan, Elaz depreminde, Bahar Kalkannda ve pandemi sürecinde gördük. Sesli mesajlar üzerinden bir alg çalmalar var. Bouk bir ses, u anda bir acil servisin önündeyim, burada binlerce hasta var. Herkes mutlaka buna denk gelmitir. WhatsApp toplu mesaj gönderimini snrlandrmay planlamakta. Yani 5 olan 1e indiriyor. Böylesi mesajlar suçtur. Gruplarda paylalmas da suçtur dedi.

Ana Sayfaya Git