… Ve Su Tutuluyor

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin vizyonu olan Ilısu Barajı'nda su tutma işlemlerine başlamak için bugün itibarıyla Derivasyon Tüneli-1'in giriş kapağı kapatıldı

Haberler 03.06.2018 - 12:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce ina edilen, Güneydou Anadolu Projesinin (GAP) vizyonu olan Ilsu Barajnda su tutma ilemleri kapsamnda, bugün itibaryla Derivasyon Tüneli-1in giri kapa kapatld.

Ön yüzü beton kapl kaya dolgu barajlar kategorisinde, gövde hacmi ve kret uzunluu bakmndan dünyann en büyük baraj olan Ilsu Barajnda gövde inaat tamamlanarak, su tutmaya hazr hale getirildi.

Su tutma ilemine balamak içinde bugün itibaryla Derivasyon Tüneli-1in giri kapa kapatld. Bundan sonraki süreçte tünelin çk kapa da kapatlarak 2 bin 400 metreküplük tkaç betonu imalat yaplacak. 3 ay kadar sürecek enjeksiyon ilerinin ardndan Derivasyon Tüneli 1in tkaç ilemleri tamamlanacak.

Bu ilemlerden sonra projede en son Derivasyon Tüneli 3ün kapa da kapatlarak nihai su tutma ilemine geçilecek.

- 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretilecek

Temelden 135 metre yükseklikte ina edilen Ilsu Baraj ve HES ile ylda ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretilecek. Güneydou Anadolu Projesinin vizyonu ve can damar olan Ilsu Baraj ayn zamanda Cizre Barajnn da yapmna imkan salayacak.

Böylece iki baraj tamamlandnda 1 milyon 200 bin dekar arazi sulamaya açlabilecek.

- Enerji alannda yllk 1,5 milyar lira katk salanacak

Orman ve Su leri Bakan Veysel Erolu, Ilsu Baraj ve HES projesinin GAPn iki ayandan birini tekil ettiini belirtti.

Erolu, Bu proje ülkemizin vizyon projesidir. Toplam maliyeti 8,5 milyar lira olacak Ilsu Baraj ve HES ile sadece elektrik enerjisi üretiminden ülke ekonomisine ylda 1,5 milyar lira katk salanacak. ifadesini kulland.

Proje kapsamnda su tutma ileminin ilk admn bugün gerçekletirildiklerini aktaran Erolu, derivasyon tünellerindeki ilemlerin ardndan barajn tamamnda kapaklarn kapatlarak su tutma ilemine tam anlamyla geçileceini söyledi.

Ana Sayfaya Git