1 yıl geride kaldı

Diyarbakır’da geçen yıl 22 Ağustos'ta HDP il binası önünde oturma eylemi yapıp PKK tarafından kaçırılan oğlu Mehmet'e kavuşan Hacire Akar'ın çağrısıyla diğer ailelerin de örgüt tarafından kaçırılan çocukları için başlattığı eylemde 1 yıl geride kaldı.

Haberler 22.08.2020 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yaayan Hacire Akar, olu Mehmetin (22), terör örgütü PKK tarafndan kaçrldn örenince 22 Austos 2019da elindeki çekiçle HDP binasna gelerek, kendisine kapatlan kapy krp, Olumu istiyorum diyerek att çln üzerinden 1 yl geçti. Akar, verdii mücadelenin ardndan olu Mehmete 1 gün sonra kavutu. çocuklar terör örgütü tarafndan kaçrlan aileler için de umut oldu. Akarn yakt mealenin ardndan güç alan aileler HDPnin kapsna gelerek, evladm istiyorum diyerek eyleme balad. 3 Eylül günü bir aileyle balayan eylem, imdilerde 143 ailenin katlmyla sürdürülüyor.

HACRE ANA, MEHMETN EVLENDRD

HDP önünde yapt oturma eylemiyle çocuklar daa kaçrlan annelerin sembolü haline gelen Hacire Akar, terör örgütünün elinden kurtard olunun düününü yapt. Soanl Mahallesinde 19 Ekim 2019ta Kader Akar ile hayatn birletiren Mehmet Akarn bu mutlu gününde çok sayda seveni onu yalnz brakmad.

PKKYA KARI YAPILAN EN ETKL SVL EYLEM

Akarn balatt bu eylem, PKKya kar yaplan en etkili sivil eylem olarak biliniyor. Yapt katliam ve basklardan dolay tepkilerini yeterince dile getiremeyen halk, bölgede oluan huzur ve güven ortamndan da güç alarak terör örgütü PKKya kar ilk kez böylesi bir direni sergilenmesi uluslararas kamuoyunda da gündeme geldi. Eylemin, teröristler arasnda moral bozukluuna neden olmasnn yan sra örgüte katlm da önemli bir oranda etkiledii biliniyor.

NÖBET TUTAN ALELERE DESTEK EKSLMED

HDP Diyarbakr l Bakanl binas önünde balatlan evlat nöbeti, ülke gündeminde yerini korurken, eylemin ilk gününden bu yana birçok kesim desteini illeti. Evlat nöbetindeki en anlaml ziyaretlerinden biri de Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann 31 Aralk 2019 günü Diyarbakra gelerek, ailelerle bir araya gelmesi oldu. HDP binas önünde kurulan çadra sürpriz ziyaret yapan Emine Erdoan, kayp çocuklar için oturma eylemindeki anneleri dinleyerek, evlatlarna kavumalar için temennide bulundu.

BNLERCE K çADIRA GELEREK MESAJ VERD

3 Eylülden bu yana devam eden oturma eylemindeki aileleri çileri Bakan Süleyman Soylu, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, TürkiyeOdalar ve Borsalar Birlii Bakan Rifat Hisarcklolu, Türkiye Büyük Millet Meclisi nsan Haklar Komisyonu üyeleri, Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky, sanatçlar Hülya Koçyiit, Muazzez Ersoy, Gülben Ergen ile Yavuz Bingöl, bölgedeki kanaat önderleri, airet liderleri, Türkiyenin dört bir yannda faaliyet gösteren sivil toplum kurulularnn temsilcileri ve yurt dnda yaayan Türkler olmak üzere binlerce kii ziyaret etti.

EYLEMLE, 15 ALE EVLADINA KAVUTU

Hacire Akarn olu Mehmetin yan sra eyleme katlanlardan Hatice Ceylann olu Cafer, Hüsniye- Hüseyin Kaya çiftinin kzlar Mekiye, Halime Kadrann torunu Halil brahim, Necla- Metin Açan çiftinin olu Harun, Nizamettin- Aslhan Erefolu çiftinin olu Hüseyin, Gevriye Ayhann kz Pelda, Melik Aslann olu Volkan, Muhteber Birlikin olu Veysi, Cahide Alkann olu Mehmet Emin, ahize Altnkaynakn kz Halise Alptekin, Naime Dalmn kz Tekoin Açar, Sait Açarn olu Haim, Cemal Ertan olu Ramazan ve Sever Fidann olu Tayfur Fidan örgütten kaçp, güvenlik güçlerine teslim olduktan sonra ailelerine kavutu. Hacire Akar dndaki aileler, dier ailelere destek olmak için oturma eylemine devam ediyor.

ALELER, EVLAT NÖBETN SÜRDÜRMEYE KARARLI

Hacire Akarn balatt eylemi deerlendiren HDP Diyarbakr l Bakanl binas önündeki evlat nöbetindeki aileler, kararllk mesaj verdi.

BZ DE ONDAN CESARET ALARAK GELDK

4 yl önce kaçrlan olu Özkan (20) için 9 Eylül 2019dan beri HDP il binas önünde oturma eylemini sürdüren Diyarbakrl Süleyman Aydn, Hacire anne bu eylemi balatt. Hacire anneden sonra 3 Eylül 2019da biz eylemimizi balattk. Buradan Hacire anneye çok teekkür ediyoruz bu eylemi balatt için. Biz de ondan cesaret alarak bu eyleme karar verdik. Allah raz olsun devletimiz de yanmzda oldu, bu zulmü kabul etmedikleri için burada can güvenliimizi saladlar. Önce biz de cesaret edemiyorduk. Bir yldr halkn çocuklarn çalan partinin önündeyiz dedi.

O KRL ELLERN çOCUKLARIMIZIN ÜZERNDEN çEKSNLER

Lise örencisiyken, 2015 ylnda kaçrlan olu Baran için Vandan gelerek oturma eylemini sürdüren Solmaz Örünç ise unlar söyledi:

Hacire anne balatt bu eylemi. Ben ondan cesaret alarak buraya geldim. Ben Vandan geldim, Vanda çocuu giden aileler var ama ben cesaret aldm Hacire anadan ve buraya geldim. Allahn izniyle, devletimizin gücüyle ben yavrumu onlarn elinden alacam. O kirli ellerini çocuklarmzn üzerinden çeksinler. Yeter artk, nice Baranlar dadadr, nice benim gibi anneler gözü yaldr, babalar gözü yaldr. Bizim yavrularmz versinler, biz onlardan baka bir ey istemiyoruz.

SIRADAN BR EYLEM OLSAYDI GELMEZDK

2015te Tuncelinin Pülümür ilçesinde teröristlerce kaçrlan olu Müslüm için ei evket Altnta ile birlikte evlat nöbetinde olan Songül Altnta, Hacire Akarn balatt eylemin ardndan buraya geldiklerini söyledi. Altnta, Hacire anne burada ilk eylemi balatt HDP önünde. Televizyonda gördük ve biz de kalkp geldik. çünkü o olunu almt, ald için geldik biz. Yoksa sradan bir eylem olsayd gelmezdik. Olum vatani görevine giderken PKK yol kesip kaçrd. 5 yl oldu olumuzun sesine, yüzüne hasretiz. Yeter artk bu çocuumu brakn. Dayanamyorum. 5 yldr yüreimde ate dütü ve alev topu gibi artyor, azalmyor. Sakn demesinler unutur, unutma olur mu, benim fidan gibi olumu almlar. Her gün bana zindandr, her gün bana ölüm gibidir diye konutu.

BZM BU DAVAMIZ HACRE ANAYLA BALADI

5 Mays 2019da oullar Yusufun (16) HDPliler tarafndan düün arac olarak süslenen minibüsle daa kaçrldn belirterek ei Hediye Begda ile oturma eylemini sürdüren Celil Begda, Bizim bu davamz Hacire anayla balad. Televizyonda gördüm Hacire anay, cesaret aldk ondan, helal olsun dedim. Allah ondan raz olsun, sebep oldu çocuklarn gelmesine, 15 çocuk gelip ailesine kavutu. Bu bir yl içerisinde çok ey yaadk, üzüntü de oldu, sevinç de oldu. Sevincimiz, 15 çocuk teslim olup ailesine kavutu. Sanki bizim çocuklarmz gelmi gibi oldu. Diyarbakr halkna sesleniyorum; gelsinler bu çocuklar kurtaralm. Ben biliyorum öyle ana babalar var ki evde alyorlar, buraya gelemiyorlar. Ama evinde alyorlar, bu acy hissediyorlar. Evlatlarmz gelmeden buradan gitmeyeceiz. Evlat acs kadar kötü bir ey yoktur. Bize ne bayram var ne seyran ne de düün var. Yeni elbise bile giyemiyoruz. çünkü cierimiz yanm, cierparemizi almlar dedi.

BR EVLADIMI DAA KAçIRDILAR, BR EVLADIMI DA EHT ETTLER

Hakkarinin emdinli ilçesinde 5 yl önce terör örgütü PKK tarafndan daa kaçrldn belirttii olu Roat çiftçi için oturma eylemini sürdüren Necibe çiftçinin büyük olu 4 çocuk babas Sami çiftçi de (21) terör örgütüne destek vermedii gerekçesiyle kaçrlarak öldürüldü. Necibe çiftçi, Hacire Akarn eyleminden etkilendiini belirterek, Ben emdinlide oturuyordum televizyonun önünde, Hacire anneyi gördüm. HDP binasnn önünde çrpnyor, baryor, alyordu. Dedim; bu kadn neden böyle yapyor acaba. zlemeye devam ettim televizyonu, dediler ki; evlatlarn daa kaçrmlar, buraya toplanmlar evlatlar için, Hacire anne de bunu evlad için yapyor. Bütün anneler televizyonda görmüler, onlar da gelmiler buraya. Ben de onlar gördüm dedim benim de iki evladm gitmi. Bir evladm daa kaçrdlar, bir evladm da ehit ettiler. Ben de kalkp ölümü göze alacam gidip HDP binasnn önünde oturacam. Biz bu gücü Hacire anneden aldk, HDP binasnn önüne geldik ve evlatlarmz istiyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git