10 adımda seçim

Türkiye, yerel yöneticilerini belirlemek üzere 31 Mart Pazar günü sandığa gitmeye hazırlanırken, seçmenin 10 önemli noktaya dikkat etmesi gerekiyor.

Haberler 30.03.2019 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede, yaklak 57 milyon seçmen yerel yöneticilerini belirlemek üzere, 31 Mart 2019 Pazar günü sandk bana gidecek.

Seçim srasnda oylarn geçersiz saylmamas, seçmenlerin demokratik haklarn kullanabilmesi için baz kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor.

Yaklak 57 milyon seçmen 31 Martta sanda gitmeye hazrlanrken, seçmenin dikkat etmesi gereken 10 önemli nokta öyle:

1- Oy verme saatlerine dikkat edin

Adyaman, Ar, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakr, Elaz, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümühane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmara, Mardin, Mu, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, anlurfa, Van, Bayburt, Batman, rnak, Ardahan, Idr, Kilis olmak üzere 32 ilde seçmenler 07.00-16.00, dier illerde 08.00-17.00 saatleri arasnda oyunu kullanabilecek.

2- Oy verme saati bitse bile srada bekleyin

Oy verme saati bittii halde sandk banda oylarn vermek üzere bekleyen seçmenler, bakan tarafndan sayldktan sonra srayla oylarn kullanacak.

3- Sanda gitmeden önce nerede oy kullanacanz örenin

Vatandalar, ilk olarak nerede ve hangi sandkta oy kullanacan örenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kad eline ulamayanlar, YSKnin internet sitesinden, e-Devlet kapsndan veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasndan oy kullanaca yer ve sandk numarasn örenebilecek.

4- Üzerinde T.C. kimlik numaras olan kimlik belgenizi unutmayn

Seçmenlerin oy verme günü yanna Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasn tayan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kart, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdan, resmi dairelerce verilen souk damgal kimlik kart, pasaport, evlenme cüzdan, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savclar ile yüksek yarg organ mensuplarna verilen mesleki kimlik kart, avukat, noter ve askeri kimlik kart gibi kimliini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yannda bulundurmas gerekecek.

5- Seçmen bilgi kad olmasa bile oy kullann

Seçmenin nerede oy kullanacan gösteren seçmen bilgi kadnn getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kad gelmeyenler nerede, hangi sandkta oy kullanacan YSKnin internet sitesinden de görebilecek.

6 - Cep telefonuyla kabine girmeyin

Sandk kurulu görevlisi, seçmenin kimliini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptktan sonra birleik oy pusulas, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasn isteyecek. Cep telefonu, fotoraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleme salayc cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme ilemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandk kuruluna braklacak.

7 - Oy pusulasn kontrol edin

Oy pusulasnda yrtk, iaret veya yaz olmamasna dikkat edilecek. Oy pusulasna, TERCH veya EVET mührü dnda, herhangi bir yerine imza atlmas veya iaret konulmas halinde oy geçersiz saylacak. Birleik oy pusulasndan baka, zarfa hiçbir ey konulmayacak, aksi halde kullanlan oy geçersiz olacak. Yanl oy kullandn düünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

8 - Pusulalar tek zarfa koyun

Adana, Ankara, Antalya, Aydn, Balkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakr, Erzurum, Eskiehir, Gaziantep, Hatay, stanbul, zmir, Kahramanmara, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mula, Ordu, Sakarya, Samsun, anlurfa, Tekirda, Trabzon ve Vandaki seçmenler, büyükehir belediye bakan, belediye bakan, belediye meclis üyelii ile muhtarlk ve ihtiyar heyeti için oy kullanacak.

Büyükehir olmayan illerde ise il genel meclisi üyelii, belediye bakan, belediye meclis üyelii ve muhtarlk ve ihtiyar heyeti için oy verilecek. Köylerde ise il genel meclisi üyelii ile muhtarlk ve ihtiyar meclisi için oy atlacak. Tüm oy pusulalar tek zarfa konulacak.

9 - Oy verme kabininde fazla kalmayn

Seçmen, kapal oy verme yerinden dar çkmadkça hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak oy pusulasn hazrlamak için, kapal oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul bakan tarafndan makul bir süre verilerek uyarlacak. Bu uyarya ramen kapal oy verme yerinden çkmayan seçmen oradan çkarlacak.

10 - Oy kullandktan sonra imza atmay unutmayn

Seçmen, zarf sanda attktan sonra sandk seçmen listesinde adnn bulunduu yerin karsn imzalayacak.

Ana Sayfaya Git