10 bin askerle dağ taranıyor

Diyarbakır'da 10 bin güvenlik görevlisiyle 'PKK ve uyuşturucu'ya büyük operasyon başlatıldı. Bazı bölgelerde yasak kalkarken, yeni bazı bölgelere yasak getirildi.

Haberler 31.05.2017 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz BEKLEYEN/Ahmet DEMR

DYARBAKIR-6 ilçesine bal 104 köy ve mezrada, PKKllar ile uyuturucu üretimi ve ticareti yapanlar etkisiz hale getirmek amacyla, 18 komando taburu, bin 200 polis özel harekat timi, bin 457 güvenlik korucusu olmak üzere toplam 10 bin 73 güvenlik personelinin katlmyla geçen Pazar günü saat 22.00den itibaren müterek birlik operasyonu balatld.

59 KÖY VE MEZRADAK YASAK KALDIRILDI

Diyarbakrda 28 Mays günü Lice, Hazro, Hani ve Dicle ilçelerine bal 59 köy ve mezrasnda terör örgütü PKKya yönelik operasyonlarda sivillerin zarar görmemesi için sokaa çkma yasa, 30 Mays günü saat: 07.00da kaldrld. Diyarbakr Valilii tarafndan yaplan açklamada, öyle denildi:

BU BÖLGELERDE YASAK KALKTI

Lice, Hazro, Kocaköy ve Dicle ilçeleri mülki snrlar içerisindeki dalk ve ormanlk alanda faaliyet yürüten, aralarnda üst düzey örgüt yöneticilerinin de bulunduu deerlendirilen bölücü terör örgütü mensuplarn ve ibirlikçilerini etkisiz hale getirmek, bölgede bölücü terör örgütü mensuplar tarafndan kullanld deerlendirilen snak, barnak, depo alanlarn, uçaksavar mevziilerini tahrip etmek ve malzemeleri ele geçirmek maksadyla operasyon düzenlenmitir. Operasyon icra edilen bölgelerde halkn can ve mal güvenliinin salanmas ve sivil vatandalarn zarar görmemesi amacyla, 5442 sayl l daresi Kanununun ilgili maddeleri gereince, belirtilen bölgelerde Lice lçesine bal olan; Akçabudak Köyü,Örtülü Köyü, Ulucak Köyü, Saydaml Köyü, Klçl Köyü, Yorulmaz Köyü, Güldiken Köyü, Üçdamlar Köyü, Baharlar Köyü, Bayrl Köyü, Hedik Köyü, Tuzlaköy Köyü, Yamaçl Köyü, Kralan Köyü, Dernek Köyü, Konuklu Köyü, Yünlüce Köyü, Yaprakköy Köyü, Damar Köyü, Zümrüt Köyü, Kpçk Köyü, çral Köyü, Snak Köyü, Kyköy Köyü, Dallca Köyü, Budak Köyü, Türeli Köyü, Tepe Köyü, Yolçat Köyü, Dibekköy Köyü, çada Köyü, Arkl Köyü, Serince Köyü, Kayack Köyü, Uçar Köyü, Ziyaret Köyü, Ortaç Köyü, Yalaza Köyü, Balan Köyü, Esenler Köyü, çavundur Köyü, Dolunay Köyü, Kabakaya Köyü, Kutlu Köyü ve Oyuklu Köyü ile Mezralar, Hazro lçesine bal olan; Ormankaya Köyü, çitlibahçe Köyü,Terdöken Köyü, Krmata Köyü, Kavaklboaz Köyü, Dada Köyü ve Sarerik Köyü ile Mezralar, Kocaköy lçesine bal olan; Boyunlu Köyü, Gözeba Köyü, Tepecik Köyü, Dicle lçesine bal olan; Kurunlu Köyü, Taal Köyü, Krkpnar Köyü ve Kayköy Köyü ile Mezralarnda 28 Mays 2017 günü saat 18.00dan itibaren geçerli olmak üzere ilan edilen sokaa çkma yasa, 30 Mays 2017 günü saat 07.00dan itibaren kaldrlmtr. Vatandalarmza kendilerinin can ve mal güvenliinin salanmas için uygulanan yasaa uyduklar için teekkür ederiz.

AYNI LçELERDE FARKLI BÖLGEDE YASAK

Buarada, Lice, Hani, Kocaköy ve Dicle ilçelerine bal 43 krsal mahallede ise okaa çkma yasa ilan edildi. Valilikten yaplan açklamada Lice, Hani, Kocaköy ve Dicle ilçeleri snrlar içerisindeki krsal alanda faaliyet yürüten, aralarnda üst düzey örgüt yöneticilerinin de bulunduu deerlendirilen teröristleri ve i birlikçilerinin etkisiz hale getirilmesi, bölgede teröristlerce kullanld snak, barnak, depo alanlarn, uçaksavar mevzilerinin tahrip edilmesi ve malzemelerin ele geçirilmesi amacyla operasyon düzenlenecei bildirildi.

Açklamada, operasyon icra edilen bölgelerde halkn can ve mal güvenliinin salanmas ve sivil vatandalarn zarar görmemesi amacyla l daresi Kanununun ilgili maddeleri gereince Lice ilçesine bal Ecemi, Birlik, enlik, Abal, Erginköy, Daralan, Duruköy, çeper, Güçlü ve Gökçe köyleri ile mezralar, Hani ilçesine bal Kaledibi, Topçular, çukurköy, Kuyular, Abaclar, Akçayurt, Yukartural, Uzunlar, Serenköy, Gömeç, Kalaba, Krm, Yayvan, Soylu, çardakl, Sergen, Okurköy, Gürbüz, Anl, Süslü ve Belen köyleri ile mezralar, Kocaköy ilçesine bal aklat ve Yazköy köyleri ile mezralar, Dicle ilçesine bal Meydanköy, Sergenli, Dedeköy, Bademli, Döer, Arköy, Tepe, Baköy, Deirmenli ve Kelekçi köyleri ile mezralarnda bugün saat 07.00den itibaren geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokaa çkmann yasaklad ifade edildi.

OPERASYONUN BLANCOSU AçIKLANDI

6 ilçeye bal 104 köy ve mezrada, 10 bin 73 güvelik görevlisinin katld operasyonla ilgili Diyarbakr Valilii tarafndan açklama yapld. Açklamada, Diyarbakr ilinde 6 ilçe 104 köy ve mezralarnda toplam 1.528 kilometrekarede alanda aralarnda üst düzey örgüt yöneticilerin de bulunduu deerlendirilen bölücü terör örgütü mensuplarn etkisiz hale getirmek, bölücü terör örgütü ile yasad uyuturucu üretimi ve ticareti yapanlar arasnda var olan ba somut deliller ile ortaya koymak, operasyon bölgesi içerisinde saklanan uyuturucu maddeleri ve bunlar gizleyenleri bularak adalete teslim etmek, bölgede bulunan yerleim yerlerinde tespit edilen ibirlikçiler ve aranan ahslar yakalamak maksadyla, 18 komando taburu, 1200 polis özel harekat personeli ve 1457 güvenlik korucusu olmak üzere toplam 10 bin 73 güvenlik personelinin katlmyla 28 Mays 2017 Pazar günü saat 22.00dan itibaren Bayrak-54 ehit Jandarma Yüzba Fuat Ouzcan Müterek Birlik Operasyonu balamtr denildi.

BÖLGEDE ELE GEçRLENLER

Açklamada, operasyon kapsamnda önceki gün itibariyle yaplan çalmalar hakknda bilgi verilerek öyle devam edildi: cra edilen operasyon kapsamnda, 29 Mays 2017 Pazartesi günü saat 19.00 itibariyle; Cumhuriyet Savclndan alnan adli arama kararlarna istinaden 5 köy ve mezralarnda toplam 68 ev ve eklentilerinde icra edilen adli arama faaliyetinde, 3 ruhsatsz av tüfei, 1 tabanca ele geçirilmi, Hafif Yaralama ve 2313 Sayl Uyuturucu Maddelerin Murakebesi Hakknda Kanuna Aykrlk suçlarndan aranma kayd bulunan 2 üpheli ahs yakalanarak göz altna alnm, Uyuturucu Madde mal ve Ticareti yapmak suçundan yakalanan 1 ahs ile Silahl Terör Örgütüne Üye Olmak suçundan arama kayd bulunan 1 olmak üzere toplam 2 ahs tutuklanm, l Emniyet Müdürlüü personelince müterek oluturulan 30 yol kontrol noktasnda yaplan kontroller neticesinde; 323 araç ve 869 ahsn sorgulamas yaplm, yaplan sorgulamalar sonucu yoklama kaça olduu tespit edilen 4 ahs yakalanarak 1111 Sayl Askerlik Kanunu gereince tebligatn yaplmasn müteakip serbest braklm, bölücü terör örgütü mensuplarna ait 1 snak tespit edilmeyi müteakip kullanlamaz hale getirilmitir. Narko-terörizmle mücadele kapsamnda; 128 kg toz, 81 kg kubar esrar olmak üzere toplam 209 kg uyuturucu madde ile 67.250 kök kenevir bitkisi, 1 adet Av Tüfei, 1 adet su motoru ve 1 adet dalgç su pompas tespit edilmi olup, kenevir bitkisi numune alnmasn müteakip, yerinde imha edilmi, dier malzemeler Cumhuriyet Savclnn talimat gereince muhafaza altna alnmtr. Bölgemizde yaayan vatandalarn huzur ve güvenliinin salanmas ve teröristle mücadele kapsamnda yürütülen çalmalara artan bir azim ve kararllkla devam edilmektedir.

ARAZ TERMAL KAMERALARLA KONTROL EDLYOR

Örgüt üyeleri ve uyuturucu üretimi ve ticareti yapanlara yönelik düzenlenen operasyon bölgesine çkan ana ve ara yollarda 30 ayr arama kontrol noktas oluturuldu. Güvenlik kuvvetleri araçlarda didik didik arama yaparak vatandalara da GBT sorgusu yaparken, asker ve polisin müterek sürdürdüü operasyonda bin 528 kilometrekarelik alann tarand belirtildi.

Geni kapsaml müterek operasyonda asker, polis ve korucu krsal alanda arazi arama tarama faaliyeti yaparken, zrhl araçlardaki termal kameralar ile arazi taranyor. Operasyona destek veren insansz hava araçlar ile bölgede canl çekilen görüntüler komuta merkezine annda iletiliyor.

Ana Sayfaya Git