10 yaşında o kazı çekicini yaptı

Diyarbakırlı sınıf öğretmeni Mehmet Kaya, arkeolog olma hayaliyle 10 yaşında sobada yaptığı kazı çekicini 38 yıl sonra Zerzevan Kalesinde gönüllü olarak katıldığı kazı çalışmasında kullandı. Kaya, "Çekiç 38 yıl sonra amacına ulaştı. Şu anda bir çocuk sevinci, heyecanı duyuyorum. Bir çocukluk hayalini gerçekleştirmek apayrı bir haz benim için" dedi.

Haberler 26.08.2020 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Bilim ve Sanat Merkezinde snf öretmeni olan 48 yandaki Mehmet Kaya, annesinin kitap arivini okuyarak arkeolojiye merak sard. çocukluktan beri arkeolog olmak isteyen Kaya, ailesinin i bulamaz kaygsyla arkeoloji yerine telkinlerle sanat okuluna yönlendirildi. 2nci snftayken okulu brakan Kaya, 5 yl yurt dnda kald. Almanca eitimini tamamladktan sonra 1993 ylnda snf öretmeni olarak atanan Kaya, geçen yl arkadalaryla Zerzevan Kalesine yapt gezi sonras içinde saklad hayali tekrar gün yüzüne çkt. Zerzevan Kalesinde kaz yapan arkeologlara seneye sizinle burada kaz çalmasnda bulunacam diyerek üniversite snavna giren Kaya, çocukluk hayali olan arkeoloji bölümünü kazand. Mehmet Kaya, Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor Bakanlklarnn i birliiyle yürütülen Genç Gönüllüler Projesi kapsamnda, Zerzevan Kalesindeki kaz ve restorasyon çalmalarna katlarak 10 yanda yapt kaz çekicini 38 yl sonra Zerzevan Kalesi kaz çalmalarnda kullanmann mutluluunu yaad.

çEKç 38 YIL SONRA AMACINA ULATI

Kaya, u anda arkeoloji 2nci snf örencisi olduunu söyledi. Aslnda arkeolojinin çocukluk hayali olduunu kaydeden Kaya, O günkü artlar buna pek müsait deildi. Ailemizin basks, i bulamazsn kaygsyla arkeolojide ilerleme ansmz olmad. Ama benim elime aldm ilk kitap, okuduum ilk kitap bir sanat tarihi ve arkeoloji kitabyd. Köyde olsa bile annemin geni bir arivi, kitapl vard. O kitaplardan istifade ettim. Geçmie ait bilgileri gördükçe müthi bir haz ve heyecan duyuyordum. Bu da benim içime müthi bir arkeoloji istei dourmutu. Ne yapabilirim, nasl kazabilirim, o zamanki köy artlarnda bir metal parçasn aldm. 3-4 aym ald, kendi kazmam yaptm. Bu kazlarm gerçekletirdim. Sembolik de olsa bir alan oluturup kazlar yapp eleniyordum. Köylülerde garipser gibi bakyordu. Bu çocuk ne yapyor diye. Hiçbir ey beni vazgeçirmedi. Beni sanat okuluna yönlendirdiler. Orada ok yaadm. Ben sanat beklerken, çok farkl bir dünya ile karlatm. çizimi sevdiim için oradaki dersler beni biraz daha okula balad. ki yldan sonra bu ii yapamayacam anladm ve tekrar snava girdim. Tesadüfler beni Almancaya yönlendirdi. Alman dili okumak zorunda kaldm. Bu da bana yurt d kaplarn açt. 5 yl da yurt dnda çalma ans buldum. Bu süre zarfnda birçok müzeyi gezdim. Müzelerin projelerinde çalma ans buldum. Sanki her ey beni arkeolojiye, sanki bu dünyaya itiyordu. Geçen yl bu aylard ziyarete gelmitik arkadalara sordum, siz arkeoloji örencisi misiniz, evet hocam, biz arkeolouz demilerdi. O zaman seneye sizinle burada kazdaym demitim. Hatta gülümsemilerdi arkadalar nasl olabilir diye, bu yl snava girdim kazanp inallah önümüzdeki arkeolojiye kayt yaptrp aranzda olacam söyledim. u kazma 38 yl sonra amacna ulat. u anda bir çocuk sevinci, heyecan duyuyorum. Bir çocukluk hayalini gerçekletirmek apayr bir haz benim için diye konutu.

GEçMN BLNMEZLNE KARI AIRI BR MERAK DUYGUSU VAR

Örencilerinin karsna hayallerini gerçekletiren biri olarak çkmann önemli olduuna deinen Kaya, Ben bir eitimciyim. Örencilerimin karsna çktm zaman hayallerimi gerçekletiren biri olarak çktm zaman daha güçlü rol model olma ansnz var. Birazda amacm bu, iyi bir eitimci olabilmek. Arkadalarmla kaz yaparken unu söylüyorum arkadalar usta bu ta buraya yerletirirken ne hissetti acaba diyorum. Ne düündü diyorum. Buradaki insanlar nasl bir yaam sürüyorlard. Geçmi bilinmezlie kar ar bir merak duygusu. 10 yandayken, 38 yl önce büyük bir zahmetle kaya üzerinde sobada stp zorla ekil verdiim u kazmayla u anda Zerzevanda kaz yapmak inanlmaz bir duygu eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git