12 yıldır mağdurlar

Diyarbakır'da 2009 yılında nüfusun kentteki taksi sayısıyla orantısız olduğu iddiasıyla plakaları askıya alınan 914 taksici, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek yetkililere seslendi.

Haberler 05.11.2021 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 12 yl önce HDPli Belediye Bakan Osman Baydemir döneminde taksi plakalar askya alnan taksiciler, madur edildikleri gerekçesiyle bavuruda bulunduklar mahkemelerin lehlerinde sonuçlanmasna ramen haklarn elde edemedi.

Söz konusu skntlarn nihayete kavumas, yasal sürecin takibi için dernek kuran taksicilerin bata Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan olmak üzere çileri Bakan Süleyman Soyluyla görümelerine, bavuruda bulunduklar mahkemeleri kazanmalarna ramen 12 yldr maduriyetleri giderilmedi. Maduriyetlerini dile getirme amaçl Diyarbakr Büyükehir Belediyesi önünde bir araya gelen taksiciler, haklarnn taraflarna verilmemesi durumunu protesto etti.

914 PLAKA SAHB 12 YILDIR MADUR DURUMDA

Yaadklar sknt ve zaman içerisinde verdikleri yasal süreci aktaran Diyarbakr T Plaka Hak Sahipler Yardmlama ve Dayanma Dernei Bakan Ahmet Arslan, Diyarbakra resmi olarak 1992de 2 bin 62 tane plaka verildi ve hepsi admza tescillendi. Buna ramen 2009da belediyenin ald UKAME kararyla bin 149 tanesi aktifletirildi, 914ü yasal gerekçe olmakszn askya alnd. Gazete ve UKAME kararyla bir bildirim yaynlam, biz hak sahiplerine hiçbir tebligat gönderilmemi. 12 yldr maduriyet yaayan bizler, hakkmz gasp edenlere kar haklarmzn geri verilmesi adna gerek sokakta kalma gerekirse oturma eylemi yapmaktan beri durmayacaz. dedi.

Diyarbakrn nüfus artna bal olarak plakalarn zamanla geri verilecei ve sisteme dahil edilecei yönünde belediyenin UKAME karar olmasna ramen plakalarn verilmediini söyleyen Diyarbakr T Plaka Hak Sahipleri Yardmlama ve Dayanma Dernei Bakan Yardmcs Hasan Nadirolu, Diyarbakrmzn nüfusu 2009 ylnda 1,5 milyon iken bugün 2 milyonu geçmi, yaklak 150 bin konut yaplmtr. Diyarbakr, eskiye nazaran en az 30 kilometre ehir dna doru büyümesine ramen o tarihte verilen bin 149 ticari taksi plakas ehrimize yetersiz olduu gibi dier 914 plaka sahibi 12 yldr madur durumda. ifadelerini kulland.

MALIMIZI BZE YÜKSEK MEBLADA SATMAYA çALIIYOR

Konuya ilikin yetkililerle yaptklar görümeleri aktaran Nadirolu, Sayn Cumhurbakanyla bizzat görütük, ilgilendiler, çileri Bakanlna talimat verdiler. çileri Bakanyla görümemiz neticesinde Diyarbakr Büyükehir Belediyesiyle irtibata geçilecei ve durum hakknda bilgi verilecei söylendi. dedi.

Nadirolu, Bunun yannda Kamu Denetçiliine yazm olduumuz yazya cevaben olarak konuyu dostane bir ekilde çözülmesini dile getirmi olmasna ramen o günden bu yana Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tarafndan dikkate alnmadk ve malmz bize yüksek meblada satmaya çalmaktadrlar. Onlarn zihinlerinde geçenleri bilemiyoruz fakat bahsedilen meblala hakkmz alabilmemiz mümkün deildir. diye belirtti.

HAKKIMIZIN GASP EDLMESNE KARI DRENYORUZ

Hakszlkla 12 senedir ticari taksi plakalarna el konulduunu söyleyen taksi oförü Mehmet Tükenmez, Hakkmzn gasp edilmesine kar direniyoruz. Buraya gelip toplanyor ve gerekirse oturma eylemi dahi yapacaz. Diyarbakrda 300-400 tane korsan taksi çalrken iini resmiyete uygun yapmaya çalan bizlerin gasp edilen haklarnn verilmesini talep ediyorum. eklinde konutu.

Daha önce yaplan müracaatlar neticesinde yetkililerin u an için ihtiyaç olmad yönünde açklama yaptn söyleyen Tükenmez, Yetkililer, zaman gelince plakalarnz size vereceiz, tebligatlar da bizde var, geri almak hakknz, ihtiyaç halinde plakanz alacaksnz. dediler. htiyaç olumasna ramen plakalar vermiyorlar. hale ile satmay düünüyorlar ama ihaleyle alma durumumuz yok. Hakkmz olan satn almayacaz. dedi.

Ana Sayfaya Git