150 camide cuma namazı

Diyarbakır'da cuma namazı için bazı tarihi cami avlularının da aralarında bulunduğu 150'ye yakın alan belirlendi. İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, salgının bütün insanlıktan uzak durmasını dileyerek kademeli olarak normal hayata dönüş olduğunu söyledi. Cuma namazlarının cami içinde kılınmayacağını dile getiren Karabayır, Diyarbakır merkez ve ilçelerde 150'ye yakın cami avlusu ve camiye yakın mekanlarda alınan tedbirlerle cuma namazının kılınacağını bildirdi.

Haberler 28.05.2020 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnn yaymlad genelge ile birlikte korona virüs tedbirleri kapsamnda yaklak 2 aydr kapal olan camiler, 29 Maysta yeniden ibadete açlacak. Diyarbakrda vatandalar, avlular ve belirlenen mekanlarda ibadetlerini sosyal mesafe kuralna dikkat edip maske takarak yerine getirebilecek.

çileri Bakanl, cami ve mescitlerde cemaatle ibadet edilmesi hakknda 81 il valiliine genelge gönderdi. Genelgede, yaklak 2 aydr kapal olan camilerin 29 Maysta Diyanet leri Bakanl tarafndan alnan tedbirler kapsamnda, cami ve mescitlerde sosyal mesafe kuralna uygun bir ekilde namaz klnaca belirtildi. Vakit namazlarndan öle ve ikindi namazlar cami içerisinde klnrken cuma namazlar belirlenen kriterlere uygun alanlarda klnacak.

VATANDALAR MASKE VE ELDVEN TAKACAK, SOSYAL MESAFEYE UYULACAK

Diyarbakrda 29 Mays itibari ile 150ye yakn cami, pak ve bahçe gibi alanlarda 1 buçuk metre sosyal mesafe kuralna uyularak, vatandalarn kendi seccadesini kendileri tarafndan getirme ve maske eldiven taklarak cemaate katlmna izin verilecek. 65 ya ve üstü ile kronik rahatszl bulunanlar ve 20 ya alt vatandalar alanlara alnmayacak.

Konu ile ilgili açklamalarda bulunan Diyarbakr l Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, açlan camilerde vakit namazlar olan öle ve ikindi namaznn tek klnacan söyledi. Karabayr, camilerde farz namazlarnn tek klacan dile getirerek Diyarbakrn Sur ilçesinde bulunan tarihi HZ. Süleyman Camisinin ibadete açlmayacan ifade etti. Karabayr, Kademeli olarak ilgili Bakanlklar tarafndan normal hayata geri dönülüyor. Bu vesileyle de 29 Mays Cuma günü camilerimiz ibadete açlyor. Ancak vakit namazlarnda camiler açk olacak ölen ve ikindi namazlar cemaatle klnrken sosyal mesafeye dikkat edilerek vatandalarmz kendi seccadeler ile gelerek namaz klabilecek. Kronik hastalklar olan, 65 ya üstü ve 20 ya alt camilere gelmemeleri gerekiyor ve bunu önemle arz ediyoruz. Cuma namazlarmz cami içerisinde klnmayacak, camilere yakn belirlemi olduumuz, Diyarbakr genelinde ilçe ve merkezde 150ye yakn cami avlusu ve camiye yakn alanlarda alnan tedbirlerle namaz klnacak. Açlan camiler ve klnacak namaz yerleri halkmza duyurulacak. Namaza gelenler yanlarnda seccade, maske ve eldivenli olarak gelmeleri gerekir. Namaz sonras 60 derecelik bir sda seccadeler ykanmas gerekir, bizlerde tek kullanmlk seccadeler temin etmeye çalyoruz. Namaz klnacak yerler örenilip görevlilerin uyarlarna uyularak namazlarn hemen klp kalabalktan ayrlmalar gerektiini vurguluyorum dedi.

ARETL YERLERDE NAMAZ KILINACAK

Maske ve eldiven takmayanlarn görevliler tarafndan alana alnmayacan aktaran Karabayr, ç ezan okunduktan sonra ksaca hutbe okunacak ve ardndan farz namazlar klnarak sünnet namazlar klnmayacak. Cami içerisinde cuma namaz klnmayacak fakat avlulara girilerde izdiham olmadan giri ve çk yaplmas gerekir aksi takdirde bula olabilir. Bata Ulu Camide namaz klnacak, saflarda en az 1 buçuk metre olacak, görevli arkadalarmz tarafndan iaretler konulacak ve o iaretli olan yerlerde namazlar klnacak. Eer alanlar dolmu ise vatandalarmzn srar etmemelerini rica ediyoruz. Bu durumda eer bir kimse camiye gittiinde yer alan uygun deil ise namazn klamadndan dolay vebali olmayacaktr. Hz. Süleyman Camimizde hassasiyeti sebebiyle, ziyaretten dolay vatandalarmzn terk edilmesi zor veya talep çok fazla olmasndan dolay ibadet yaplmayacak. Bölgede tespit edilen tarihi camilerimizde avlusu olanlar özellikle namaz klnabilecek, vatandalarmz kendi mahallelerinde kalabalk olmayan alanlarda namaz klmalar gerektiinden rica ediyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git