150 milyon ağaca gitti

Belediyenin birden fazla dikip, söktüğü ağaçlara 150 milyon TL harcadığını iddia eden ZMO Şubesi Başkanı Ucaman, yapılan ihalelerin ise usulsüz olduğunu önü sürdü.

Haberler 05.03.2022 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi (DBB), kent iklimine uyum salamayan aaçlar için yapt harcama ve bu harcamalardan sorumlu Park ve Bahçeler Dair Bakanlna ayrlan bütçe tartma konusu olurken, aaç dikimi için üç ylda 150 milyon TL harcand iddia edildi.

Buarada 2022 yl için ayrlan 500 milyon TL bütçeyi de 3 aylk bir sürede tükettii öne sürüldü. Kent iklimiyle uyum salamayan aaç türlerinin dikilmesi ve sonrasnda kurumaya yüz tutan bu aaçlarn yerlerine farkl türlerin dikilmesinin, söz konusu harcamalarn temel nedeni olduu ifade edildi.

SÖK, DK, SÖK, DK...

Diyarbakr Ziraat Mühendisleri Odasnn (ZMO) verilerine göre; Yeniehir ilçesinin Ofis semtindeki stasyon caddesinde, yalarna göre fiyatlar 800 ila 2 bin 500 TL arasnda deien 10 yllk oya aaçlar söküldü ve yerlerine yenileri dikildi. Merkez Sur ilçesi Melik Ahmet Caddesinde kaldrmda sal sollu dikilen ve bugün her bir fidesi yaklak 850 TL civarnda olan 10 yllk hlamur aaçlar da söküldü. Bunlarn yerlerine, tanesi 800 ila 850 TL olan bat çnar dikildi. Ancak çnarlar yeermeyince onlar da sökülerek, fiyatlar ayn olan normal çnar aaçlar dikildi.

Surdaki nönü Caddesinde 10 yandaki 88 mavi selvi sökülerek, yerlerine ayn miktarda tanesi 350 TL olan erguvanlar dikildi. Onlar da sökülüp, yerlerine tanesi 350 TL olan mavi selviler dikildi. Surdaki Millet Bahçesinde ise sk sk aaç sökümü yaplarak, yerlerine yenileri dikiliyor.

Merkez Balar ilçesi Baclar Mahallesinde bulunan Mehmet Uzun Caddesindeki 5 bin tane dev çals sökülerek, yerlerine ayn miktarda çnar, dibudak ve tebih aac dikildi. Yineköy Mahallesindeki Havaalan Yolu üzerinde bulunan dut aaçlar yerlerinden söküldü ve yerlerine yenilerinin dikilmesi bekleniyor.

PALMYELER KURUDU

Merkez Kayapnar ilçesi Diclekent Mahallesinde bulunan Mahabad Bulvarndaki balant yollarnda dikili olan 8 bini oya aac toplam 15 bin aaç söküldü. Yerlerine limoni ve spiral selviler dikildi. Yine çounluu Kayapnar olmak üzere çok sayda ilçede maliyeti 11 milyon TLye mal olan palmiye aaçlar dikildi. Dikilen palmiyelerin yüzde 70i kurudu.

2016da kayym atamas öncesi belediyenin Park ve Bahçeler Daire Bakan olan Diyarbakr ZMO Bakan Samet Ucaman, belediyeden sadece aaçlarn dikimi ve sökümüne ayrlan harcalamalar deerlendirdi.

SÖKÜLEN AAçLAR NEREDE?

Ucaman, kent merkezlerinin aaçlandrlmasnn bir ihtiyaç olduunu ancak kayym döneminde yeil alanlara sürekli müdahale edildiini söyledi. Belediyenin bu müdahalelerde effaf davranmadn ve herhangi bir bilgi paylamnda bulunmadn ifade eden Ucaman, son 4 ylda sökülen aaçlarn akbetinin bilinmediini söyledi. zlenen yöntemin ciddi bir kamu zararna neden olduunu ileri süren Ucaman, 3 ylda 3 sefer aaçlar deitiriliyor. Melik Ahmet Caddesinde 3 defa aaçlarn yerleri deitirildi. stasyon Caddesi, Havaalan Caddesi yine öyle. Mahabad Caddesinde orta refüj kaldrmlar ve lateral yollarda bulunan aaçlarn tümü 2er sefer deitirildi. Yeniköyde aaçlar söküldü. Onlarn akbeti belli deil. Dolaysyla bir taraftan aaç alm var, bir taraftan söküm var. Sökülen aaçlar da ortada yok diye konutu.

KURUSUN YENSN ALIRIZ AMACI

Sürekli bir aaç sirkülasyonu olduunu ve bunu anlamlandramadklarn kaydeden Ucaman, Ant, Newroz, Sümer, Kouyolu Parkndaki aaçlar neden kurumuyor? Neden sürekli yeni yaplan yerlerdeki aaçlar kuruyor? Bu, alt yapy oluturamamadr. Buradaki ikim koullarn göz ard etmemektir dedi. Ucaman, Kurusun biz yerine yenilerini alrz. Nasl olsa kimseye herhangi bir hesap vermiyoruz anlaynn hakim olduunu dile getirdi.

HALEYE FESAT KARITIRMA

Ucaman, söz konusu aaç alm ihalelerinin hale Kanununun 3-A maddesi kapsamnda yapldn ve bu maddenin kar amaçl kamu kurum ve kurulularnn ihalelerini kapsadna dikkati çekti. Ucaman, aaç dikmenin gelir getirici bir durum olmadn ve bu durumda yaplan ihalelerin hukuksuz olduunu vurgulad. Ucaman, Ankaradan gelen müfettiler de 3-A ile ihale yaplmayacan deerlendirdi. Buna ramen belediye bununla ilgili srarla 3-Ayla devam etti. Bu, bir taraftan ihaleye fesat kartrmadr, bir taraftan kamu kaynaklarn tüketmedir. Dier yandan bölgedeki esnaf da buradan yararlanamyor. çünkü yeil bitkilerin alnd kurumlarn tümünün Diyarbakr d, bat meneli firmalar olduunu biliyoruz. Hatta havuzlarn bakm onarmn bile Kocaelideki bir firmaya verdikleri biliniyor. Burada kamu kaynann ciddi bir ekilde berhava ediliyor. Usulsüzce bir kullanm ekli var. Kamu denetiminden, effaflktan uzak bir durum söz konusu eklinde konutu.

PYASANIN ÜSTÜNDE FYAT

Alnan aaçlarnn piyasa alm fiyatlarnn çok üstünde alndn da öne süren Ucaman,Özellikle alnan mavi selviler, spiral selviler, egzotik bitkiler vs. bize gelen miktar ile piyasada bizim alacamz miktarn 3te 2sinden fazla para ödedikleri durumu söz konusu. Burada çok daha ucuza, çok daha makul alnabilecek fiyatlar söz konusu iken, çok daha yüksek meblada bitkiye fiyat biçilerek alm yapldn görebiliyoruz diye kaydetti.

150 MLYON TL BERHAVA EDLD

Aaç söküm ve dikimlerinin son 3 yldaki maliyetine deinen Ucaman, unlar söyledi: Son 3 ylda yaklak 150 milyona yakn bir bütçenin böyle berhava görüyoruz. Dierlerini saymyoruz. Mevcut ihaleleri biz aibeli olarak görüyoruz. 3-A bir aibedir. Gelir getirici bir yani yok. Böyle bir eye giriilmesi bile bir aibedir.

2 AYDA BÜTçEY TÜKETT

Büyükehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüünün 2022 bütçesini imdiden tükettiini aktaran Ucaman,Gelen duyumlar Park ve Bahçeler Daire Bakanlnn 2022 yl bütçesinin 500 milyona yakn olduu ve tümünün de uan da tüketildiidir dedi.

Ana Sayfaya Git