1600 yıllık flüt-yüzük!

Zerzevan Kalesi'nde 1600 yıllık kemik flüt ve bronz anahtarlı yüzük bulundu.

Haberler 03.12.2021 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakrn çnar ilçesinde, Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan 3 bin yllk Zerzevan Kalesindeki kazlarda, 1600 yllk kemik flüt ve bronz anahtarl yüzük bulundu.

lçeye 13 kilometre mesafedeki Demirölçek Mahallesi yaknlarnda yer alan Zerzevan Kalesinde, Kültür ve Turizm Bakanl, Dicle Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu, Diyarbakr Valilii, Türkiye Kurumu, Büyükehir Belediyesi, çnar Kaymakaml, Karacada Kalknma Ajans, GAP Bölge Kalknma daresi Bakanl ve Safir Tuzun desteiyle 2014 ylnda balatlan kaz çalmalar sürüyor.

BRONZ ANAHTARLI YÜZÜK

imdiye kadar Roma dönemi Mithras yer alt tapna, savunma kulesi, kilise, yönetim binas, konutlar, tahl ve silah depolar, snaklar, kaya mezarlar, su kanallarnn yan sra birçok yaamsal eserin çkarld, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki kalede, son olarak 1600 yllk kemik flüt ve bronz anahtarl yüzük gün yüzüne çkarld.

Dicle Üniversitesi Öretim Üyesi ve Kaz Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, Zerzevan Kalesinde düzenledii basn toplantsnda, kaz çalmalarnda ilk defa kemik flüt ve bronz anahtarl yüzük bulunduunu söyledi. ki parça halinde bulunup birletirilen flütün, küçükba hayvann bacak kemii üzerine yuvarlak delikler açlarak yapldn anlatan Cokun, yüzeyinde biri krk alt delik olduunu, milattan sonra 4-5. yüzyla tarihlendirildiini belirtti.

MLATTAN 4-5 YÜZYIL ÖNCE

Flütün askeri ehir olan Zerzevanda yaayanlarn müzie ilgilerini göstermesi açsndan önemli olduunu vurgulayan Cokun, öyle konutu: Anahtarl yüzüün de kilit içerisine giren dil ve gövde ksm, el ile tutulan yüzük ksmna geçirilmitir. Dili ucun bulunduu gövde yüzük üzerine hareketli olarak eklenmitir. Dairesel formlu halkas açk uçlu olup birer ku ba ile son bulmaktadr. çok özel olan eyalarn konulduu sand açmak için kullanlan anahtarl yüzük, milattan sonra 4-5. yüzyla tarihlendirilmektedir. Söz konusu eserler kazlarda çok nadir ele geçmekte ve bölgede ilk defa karmza çkmaktadr.

Ana Sayfaya Git