18 yıl istendi!

Kulp İlçesine bağlı Karaağaç Köyü'ndeki müftülüğe bağlı Kuran kursunda iki yıl önce yaşanan ve 6 çocuğun hayatını kaybettiği yangın ile ilgili soruşturma tamamlanarak iddianeme hazırlandı. Tutuksuz yargılanan aralarında köy muhtarı, kuran kursu öğreticisi ve köy ihtiyar heyeti üyeleriinin de bulunduğu 6 kişi hakkında 18 yıla yakın hapis cezasıyla dava açıldı.

Haberler 19.08.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulp lçesine bal Karaaaç Köyündeki müftülüe bal Kuran kursunda 1 Aralk 2015 günü meydana gelen ve 6 çocuun hayatn kaybettii yangn ile ilgili, tutuksuz yarglanan aralarnda köy muhtar, kuran kursu öreticisi ve köy ihtiyar heyeti üyeleriinin de bulunduu 6 kii hakknda Görevi kötüye kullamak ve Taksirle birden fazla insann ölümüne ve yaralanmasna neden olmak suçlarndan 2er yldan 18er yla kadar deien oranlarda hapis istemiyle dava açld.

Kulp lçesine bal Karaaaç Köyündeki müftülüe bal Kuran kursunda iki yl önce yaanan ve 6 çocuun hayatn kaybettii yangn ile ilgili soruturma tamamlanarak iddianeme hazrland. Tutuksuz yarglanan aralarnda köy muhtar, kuran kursu öreticisi ve köy ihtiyar heyeti üyeleriinin de bulunduu 6 kii hakknda 18 yla yakn hapis cezasyla dava açld.

Kulp lçesine bal Karaaaç Köyündeki yatl Kuran kursunda 1 Aralk 2015 günü saat 02.00- 02.15 arasnda çkan ve Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat çankaya, Serhat Sancar, ahin Kahraman ve Sabahattin Altun adl 6 çocuun yanarak ölmesine, 6 çocuun yaralanmasna neden olan yangn ile ilgili yürütülen soruturma tamamland. Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan ve 6nc Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Kuran kursu öreticisi Faruk Ik ve Köy Muhtar Özcan Ceylan hakknda, Görevi kötüye kullanma ve Taksirle birden fazla insann ölümüne ve yaralanmasna neden olma suçlarndan 3er yldan 18er yla kadar hapis cezas istendi. ddianamede, Kuran kursu binasn ina eden Köy htiyar Heyetinden Abdullah Cengiz, Hanifi Dizmen, Hiyasettin Bartar ve Sebahattin çankayann ise Taksirle birden fazla insann ölümüne ve yaralanmasna neden olma suçundan 2er yldan 15er yla kadar hapis ile cezalandrlmalar talep edildi.

SAVCI: KURS YATILI OLMAMASINA RAMEN ÖRENCLER YATILI KALDI

ddianamede, Kulp Müftülüüne Kuran Kursunda örencilerin yatakhane olarak kullandklar bölümde, yatarken fie taktklar elektrikli stcdan balayan yangn sonucunda ayn odada kalan 5 erkek örencinin balkon kaps çknda darya çkmaya çaltklar esnada hayatn kaybettii ifade edildi. Bir çocuun ise, dumandan zehirlenerek sevk edildii hastanede yaamn yitirdiini belirten savc, yangn çkan kursun Kulp Müftülüüne bal resmi bir kurs olduunu ifade etti. Yangn çkan kursun 2011-2012 eitim ve öretim döneminde Diyanet leri Bakanl Eitim leri Genel Müdürlüü tarafndan verilen belge ile faaliyet yürüttüünü belirten savc, kursun yatl Kuran kursu olmamasna ramen örencilerin yatl olarak kaldklarn vurgulad. Kaldklar odann souk olmasndan dolay örencilerin elektrikli stc ile snmaya çaltklarn ifade eden savc, olayda hayatn kaybeden 6 çocuun babasnn ve yaralanan 6 çocuun olaydan dolay ikayetçi olmadn kaydetti.

KURS ÖRETCS 1NC DERECE ASL KUSURLU

Olayla ilgili aldrlan bilirkii raporuna göre; Kuran kursu öreticisi Faruk Ikn 1inci derecede asli kusurlu olduunu belirten savc, Karaaaç Kuran kursunun elektrik tesisatn yapan firma ve ihtiyar heyetinin yangn olaynn meydana gelmesinde 2nci derecede tali kusurlu olduu, Kulp Müftülüünün ise bir kusurunun olmad ifade edildi. ddianamede, yangnda ölen ve yaralanan örencilerin ise ilim ve fen kurallar gerei, kanuni yönetmelik ve yönergeler kapsamnda hiçbir kusurlarnn olmad vurguland.

KURS ÖRETCS: BNADA ELEKTRK SAYACI YOKTU

Kursun öreticisi olan üpheli Faruk Ik, iddianameye yansyan ifadesinde, Binann ruhsat olup olmadn bilmiyorum. Binann elektrik tesisat ile ilgili bir proje olup olmad hakknda bilgim yok. Binada elektrik olduu için köylülerin abonelik bavurusu yaptn düündüm. Ancak binada herhangi bir elektrik sayac yoktu. Kursa elektrik faturas da gelmiyordu. Kursu yatl hale getirdikten sonra elektrik aboneliine bavurmay düündüm. Ancak bu mümkün olmad. Kuran kursunu yatl hale getirmek istediimi sözlü olarak bildirdim Müftü bey kursa gelerek yatl olabilmesi için gereken standartlar inceledi. Kursun eksikliklerini bana bildirdi. Eksiklikleri giderip tekrar Müftü beyle görütüm. Yatl Kuran kursu olmaya yönelik talebi resmi kurululara gönderdik. Kuran kursunun snmas kalorifer sistemiyle yaplyordu. 4 kata yetecek stmaya sahip kalorifer sistemi vard. çocuklarn kald odada elektrikli stc olduunu bilmiyorum. Kursa kalmaya gelen örenciler, bu kursun yatl olduktan sonra nasl bir eitim vereceini ve ortamn nasl olaca hakknda fikir sahibi olmak için birkaç günlüüne geldi. Tamamen her günü kapsayacak ekilde kurs yoktu dedi.

üpheli Karaaaç Mahallesi Muhtar Özcan Ceylan da, binann yapmndan sonra muhtar seçildiini belirterek, Müftülük gelip binay kontrol etti ve onay verdi. Bina kusurlu ise müftülük onay vermemeliydi. Köylüler iyi niyetli bir i yapt. Olay olunca sorumlu tutulmaya çalldm. Bu doru deildedi.

Gece yatl belgesi olmayan Kuran kursunun yatl olarak faaliyet vermesinden öretici Faruk Ikn sorumlu olduunu belirten savc, binann elektrik tesisatnn da 2015 ylnda vefat eden bir vatandan maddi yardmlar ile yapldn kaydetti. Karaaaç Köyü Muhtarlk ihtiyar heyetinin, Kuran kursunun fen ve salk kurallarna uygun olarak ina edilip edilmediinin tespiti için resmi makamlara bavuru yapmadn kaydeden savc, muhtar ve 4 azann yangn olaynda tali sorumlu olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git