2 çocuğun öldüğü vinç kazasında ihmaller zinciri

Diyarbakır'da, yaklaşık bir yıl önce beton blok yerleştiren bir vincin Turgut Özal İlköğretim Okulu'nun duvarına çarparak yıkması sonucu 6 yaşındaki 2 çocuğun hayatını kaybetmesi ve 1 kişinin yaralanmasına ilişkin soruşturma tamamlandı. Vinç operatörü Aziz Korkmaz iddianamedeki ifadesinde, beton blokları yerleştirdikleri sırada çalışma alanına emniyet şeridi çekilmediğini söyledi. İddianameye yansıyan bilirkişi raporunda ise, iki çocuğun ölümüne neden olan vincin operatörü Aziz Korkmaz'ın iş makinesini kullanma eğitimi almadığına dikkat çekildi.

Haberler 24.08.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, yaklak bir yl önce beton blok yerletiren bir vincin Turgut Özal lköretim Okulunun duvarna çarparak ykmas sonucu 6 yandaki 2 çocuun hayatn kaybetmesi ve 1 kiinin yaralanmasna ilikin soruturma tamamland. Vinç operatörü Aziz Korkmaz iddianamedeki ifadesinde, beton bloklar yerletirdikleri srada çalma alanna emniyet eridi çekilmediini söyledi. ddianameye yansyan bilirkii raporunda ise, iki çocuun ölümüne neden olan vincin operatörü Aziz Korkmazn i makinesini kullanma eitimi almadna dikkat çekildi.

Merkez Yeniehir lçesinde 30 Mart 2016 günü meydana gelen olayda, Turgut Özal lköretim Okulunun çevresine örülen güvenlik duvarlarn tayan vincin çarparak devirdii okul duvarnn altnda kalan 6 yandaki Ayaz Özdemir ve Furkan Öner hayatn kaybetti, 1 kii ise yaraland. Kazadan sonra vinç operatörü 28 yandaki Aziz Korkmaz tutuklanarak cezaevine konulurken, olayla ilgili soruturma balatld. Soruturma sonucunda, 8 ay tutuklu kaldktan sonra serbest braklan operatör Aziz Korkmaz, ii yapan firmann yetkilisi Faik Kayar ile vincin sahibi Mahmut Kazaylek hakknda, Taksirle ölüme veya yaralamaya neden olma suçundan 2er yldan 15er yla kadar hapis istemiyle iddianame hazrland.

ddianamede, Aziz Korkmazn okulun bahçesine beton bloklar yerletirdii, okuldan çkt srada vincin sa köesinin duvardaki demir kapya deerek duvar ykt, duvarn yklmas sonucu okulun örencileri Ayaz Özdemir ve Furkan Önerin duvarn altnda kalarak hayatlarn kaybettikleri, 1 vatandan ise yaraland belirtildi. Olay yerinde tutulan rapora göre, Aziz Korkmazn kazann oluumunda manevralar düzenleyen genel artlara uymamak kuraln ihlal ettii için asli kusurlu olduunu belirten savc, Korkmazn alkollü olmadn ifade etti.

DUVAR çÜRÜK, EMNYET ERD çEKLMEM

Vinç operatörü Aziz Korkmaz iddianameye yansyan ifadesinde, beton bloklar okula braktktan sonra, çkmak üzereyken kazann olduunu belirterek, çalrken çocuklar kovalamtk, ancak srarla oraya gelmeye devam ettiler. çaltmz yere emniyet eridi çekmedik. çaltmz yer, yol üzeri olduu için emniyet eridi çekilmemi olabilir. Kazay ön göremedim. çocuklar duvarn altndan ben çkardm. çevrede güvenlik eridi yoktu. çaltmz srada çok sayda çocuk vard. çocuklar uzaklatrmak için çok kez seslendik. Kapdan çktm için hzm yavat. Duvar çok çürüktü. Kazada bir kusurum yoktu dedi.

Vincin bal olduu irketin sahibi Mahmut Kazaylek ise, ifadesinde vincin çalt ortamn güvenliini salamakla görevli olmadn belirterek, Ben sadece vinci kiraya verdim. çallan ortamdaki güvenlii ise benden vinci kiralayan irket salyor dedi. Beton bloklar yerletirme iini yapan irketin yetkilisi Faik Kayar da, Diyarbakr Emniyet Müdürlüüne ihtiyat duvar ii aldklarn belirterek,irket sahibi bu ite çalmam istedi. Bunun üzerine Diyarbakra geldim. Emniyet yetkilileri Diyarbakrn baz kurum ve kurulularnda ihtiyat duvar çekileceini söyledi. Belirtilen yerlere ihtiyat duvar çektik. Ben Sur ilçesinde güvenlik noktasna duvar yerletirirken bu kaza meydana gelmi. Bu iin yetkilisi veya yüklenici firma yetkilisi deilim. irketin Diyarbakr ilerinin takibini yapyorum. Kiralama ilemlerini Mahmut Kazaylek ile yaptk. Vinç operatörü Aziz Korkmaz bizim çalanmz deil. Meydana gelen kaza ile alakam yok. Alnan çevre güvenlii ile ilgili bilgim yok. Kazada olay yerinde deildim dedi.

VNC KULLANMAK çN ETM ALMAMI

Olaydan sonra oluturulan 3 kiilik bilirkii heyetinin düzenledii rapora dikkat çeken savc, raporda olayn i kazas olduunun belirtildiini kaydetti. Raporda asl ii yapan Faik Kayar ve alt iveren durumundaki Mahmut Kazaylekin yüklenici firma yetkilileri olmas nedeniyle, iin yürütümü srasnda alnmas gereken tedbirlerini alma sorumluluklarnn bulunduu kaydedildi. Firma yetkilileri olan iki üphelinin alnmas gereken tedbirleri almadklar için 1inci derece asli kusurlu olduklar belirtilen raporda, vinç operatörü Aziz Korkmazn ise, eitimini almad bir arac kullanarak, yetkisi olmayan bir görevi üstlenip, hatal davran sonucu kazaya neden olduu kaydedildi. Korkmazn,eitimini almad mobil vinç aracn kullanarak görevi dahilinde olmayan bir ie kalkt vurgulanan raporda, üphelinin ayn zamanda yann ve mesleki tecrübesinin gerektirdii özen ve dikkati göstermeyerek kazann oluumunda 1inci derecede asli kusurlu olduu ifade edildi. ddiname Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesince kabul edilirken, yarglamann Ekim aynda balayaca bildirildi.

Ana Sayfaya Git