20 eser yeniden ayağa kaldırıldı!

Hüsrevpaşa, Parlı, Nasuh Paşa, Kadı, Sefa, Ulu, İbrahim Bey, Fatihpaşa ve Arapşeyh camileri, Protestan Kilisesi, Dört Ayaklı Minare, Hasırlı Mescidi'nin de aralarında yer aldığı 20 eserin restorasyonu tamamlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde 2015'te PKK'lıların saldırısı sonucu zarar gören 20 eseri, 60 milyon lira harcamayla restore ederek yeniden ayağa kaldırdı. Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, "Hüsrevpaşa Camisi'nin de restorasyonu tamamlandı ve açılışa hazır. Böylelikle Sur'da terörden zarar gören bütün eserlerimizin restorasyonu bitti" dedi.

Haberler 15.05.2020 - 22:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vakflar Genel Müdürlüü, Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde 2015te PKKllarn saldrs sonucu zarar gören 20 eseri, 60 milyon lira harcamayla restore ederek yeniden ayaa kaldrd.

Surda 28 Kasm 2015te Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçinin hayatn kaybettii, polis memurlar Ahmet çiftaslan ve Adem Erdurun ehit olduu saldrnn ardndan PKKya yönelik balatlan Bayrak-12 Sur Müterek Özel Birlik Operasyonu 103. gününde, 9 Mart 2016da baaryla tamamland.

PKKllarn saldrs sonucu tahrip olan tarihi ilçenin yeniden güzel günlerine dönmesini salamak amacyla ilgili bakanlklar ile birçok kurum, hummal çalma içine girdi. Vakflar Genel Müdürlüü de terörden zarar gören eserleri restore etmek amacyla kollar svad.

Bu kapsamda Hüsrevpaa, Parl, Nasuh Paa, Kad, Sefa, Ulu, brahim Bey, Fatihpaa ve Arapeyh camileri, Protestan Kilisesi, Dört Ayakl Minare, Hasrl Mescidinin de aralarnda yer ald 20 eserin restorasyonu tamamland.

Diyarbakr Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, terör saldrsnda önemli eserlerin zarar gördüünü belirtti.

Bunlarn banda ilk Osmanl eseri Fatihpaa Camisinin geldiini ifade eden Evsen, bu yapnn çok sembolik bir deeri bulunduunu vurgulad.

Diyarbakr fetheden Bykl Mehmet Paadan sonra kentin ikinci valisi Hüsrev Paann isminin verildii caminin de zarar gördüünü anlatan Evsen, zarar gören yaplar arasnda cami, medrese, kilise ve hanlar ile çok sayda evin bulunduunu söyledi.

Evsen, Vakflar Genel Müdürlüünce, daha önce projesi bulunan eserlerin restorasyonlarna hemen balandn belirterek, Projesi olanlar konusunda sorun yaamadk. Ama projesi olmayanlarn yeniden projeleri hazrland. Kuruldan gerekli onay alndktan sonra restorasyona baladk. ifadelerini kulland.

Diyarbakrn ülkenin önemli medeniyet ehirleri arasnda bulunduunu, ayn zamanda çok kültürlü bir kent olduunu vurgulayan Evsen, ehrin bütün eserleriyle çok zengin bir kimlii ortaya koyduunu dile getirdi.

HÜSREVPAA CAMSN CEMAATYLE BULUTURMAK STYORUZ

Restorasyon çalmalarnn yaklak 60 milyon lira maliyetle yapldn anlatan Evsen, unlar kaydetti:

Hüsrevpaa Camisinin de restorasyonu tamamland ve açla hazr. Böylelikle Surda terörden zarar gören bütün eserlerimizin restorasyonu bitti. Terörden çok ciddi zarar gördük. imdi de dünyay teslim alan bir koronavirüs belas var. nallah bunu da atlatrsak burada ilk cuma namazn da klmay düünüyoruz. Hüsrevpaa Camisi ciddi zarar görmütü. Projesi hazrland. Kuruldan geçti. çatdan balayarak kurunlarn hepsini deitirdik. Esasl bir restorasyon gerçekletirildi. Dokuya uymayanlar arndrld. çevre düzenlemesi yapld. Bu cami çok önemli, külliye eklinde yaplan bir yer. çerisinde cami ve medrese var. 1980lere kadar vakflar örenci yurdu olarak hizmet vermi. Sonra eski dokusu olan camiye dönütürülmü.

Evsen, camide 2015ten bu yana ibadet edilemediini belirterek, Bu eseri cemaatiyle buluturmak istiyoruz. Bu güzel eserlerimizi halka açmak istiyoruz. dedi.

SOSYAL YARDIMLAR LE DESTEK OLUYOR

Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, skender Paa Konanda yapt açklamada, bölge müdürlüü olarak ecdadn yapm olduu eserleri restore etmek ve bu eserleri sonraki nesillere miras olarak brakmak için youn bir çalma içerisinde olduklarn söyledi.

Vakflar Haftasnn bu yl Vakf Medeniyetinde efkat ve Merhamet temasyla kutlandn aktaran Evsen, bu kapsamda youn olarak hem restorasyon hem de sosyal yardmlarnn devam ettiini belirtti.

Vakfa ait akar olarak nitelendirdikleri dükkan, bedesten, çar ve i merkezlerinden gelen gelirlerle hayr artlarn yerine getirdiklerini dile getiren Evsen, Bu hayr artlar da ecdadn kurmu olduu vakflar çerçevesinde yaplyor. Ecdat görev yapt her yerde bir vakf kurmu ve bu vakfn da hem akarlar hem hayratlar çerçevesinde ilevlerini devam ettirmektedir. nallah bu kyamete kadar böyle devam eder. dedi.

Bölge müdürlüklerinin Bingöl, Batman, Mardin ve Diyarbakr illerini kapsadn anmsatan Evsen, öyle devam etti:

Bu illerimizde her ay 5 bin 500 kiiye kuru gda yardmnda bulunuyoruz. Bine yakn orta öretim ve üniversitesi örencisi ile yabanc uyruklu 9 örenciye burs veriyoruz. 339 yetim ve engelli vatandalarmza da yardmda bulunuyoruz. Bize müracaat eden her ahs artlar tutuyorsa ve bizim de kontenjanmz yeterliyse onlara maa balyoruz. Bizden 914 lira kadar bir para alyorlar. Bu sosyal yardmlarmz da devam ediyor.

Evsen, tarihi merkez Sur ilçesinde mülkiyeti cemaatlere ait olan ve restorasyon ödenei çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan karlanan 4 kiliseden 2sinin çalmasnn tamamlandn, geri kalan 2 kilisenin de 2022 ylnda tamamlanacan belirtti.

Yaptklar çalmalarla Diyarbakr ve bölgeyi inanç merkezi haline getirdiklerini ifade eden Evsen, nanç turizmine konu olan bütün yerlerde restorasyon ve çevre düzenlemesi ilerini yaptk bitirdik. Bölgeyi inanç turizmi merkezi haline getirdik. Pandemi etkisi olmasayd her yl düzenlediimiz etkinlikleri daha büyük etkinliklerle kutlam olacaktk. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git