20 örgütlü çete yapısı

Sahte engelli raporu, reçete, PCR testi düzenleyerek devleti milyonlarca TL zarara uğratan 20 örgütlü yapıya yönelik 28 ilde 'Çekirge' operasyonu startı verildi. 190 şüpheli gözaltına alındı.

Haberler 13.10.2021 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

çileri Bakanl, Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Bakanl koordinasyonunda 9 ay süren çalmann ardndan 28 ilde nitelikli dolandrclk yapt belirlenen 20 suç örgütü üyesi 235 üphelinin yakalanmas amacyla sabah erken saatlerde e zamanl olarak çekirge ad verilen operasyon balatldn bildirdi.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, teknolojinin her türlü imkann kullanarak vatandalar dolandran üphelileri ve kullandklar yöntemleri yakn takibe alan Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Bakanl (KOM), yapt çalmalarn sonucunda 28 ilde 20 suç örgütünün varln tespit etti.

Yaklak 9 ay süren teknik ve fiziki takibin ardndan üphelilerin kimliklerini tek tek belirleyen ekipler, 235 kiinin örgütlü olarak nitelikli dolandrclk suçunu ilediklerini belirledi.

Söz konusu illerdeki cumhuriyet basavclklarndan alnan gözalt kararlarnn ardndan KOM Bakanl koordinasyonunda çekirge ad verilen operasyon için dümeye basld.

Sabah erken saatlerde Adyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydn, Batman, Bolu, Bursa, çanakkale, çankr, Diyarbakr, Edirne, Elaz, Gaziantep, Isparta, stanbul, Krkkale, Kütahya, Mardin, Mersin, Mula, Mu, Ordu, Rize, anlurfa, Tekirda, Yalova ve Zonguldakta önceden belirlenen adreslere e zamanl basknlar düzenlendi.

Operasyonlarda, u ana kadar 190 üphelinin gözaltna alnd ve dier zanllarn yakalanmasna yönelik çalmalarn sürdüü örenildi. 151 kii de bilgisine bavurulmak üzere emniyete davet edildi.

Öte yandan emniyet yetkililerinden alnan bilgiye göre, ekiplerin yaptklar çalmalar suçlularla birlikte kullandklar yöntemleri de deifre etti.

Sahte PCR testleri

Aydn, Elaz, Isparta, Krkkale, Rize, anlurfa ve Zonguldakta 5 örgütlü yap altnda suç ileyen üphelilerin, kamu hastanelerinde çalan rapor düzenlemeye haiz kiiler bata olmak üzere dier görevlilerin normal artlar altnda rapor alamayacak kiilere engel orann arttrr ekilde rapor temin ettikleri ya da temin etme vaadinde bulunduklar, sahte rapor alanlarn ÖTV muafiyeti ile genelde yeni araç almnda yüzde 40a kadar avantaj, engelli maa, ücretsiz toplu tama kart saladklar, sahte rapor temin edenlerin ya da vadedenlerin karlnda menfaat temin ettikleri belirlendi.

Doum sonras yeni doan bebeklere devletin imkanlar ile temin edilen mama ve çocuk bezinin ilgililere hiç verilmedii, baz hastane görevlileri araclyla 3. kiilere satld, genelde pahal olan ilaçlarn ise gerçek reçete ile i birlikçi eczanelerden temin edildikten sonra Irakn kuzeyi ve Suriyede fahi fiyatta satld tespit edildi.

Ayrca, sahte PCR testi ile COVD-19 Pozitif olma ihtimali olan vatandalarn gerek yurt dna çklarnda gerekse gündelik hayatlarn aksatmadan AVMlere giri çk, ehirleraras seyahat snrlamasndan muafiyet salamalar için hiç test yaptrmadan veya herhangi bir salk kuruluuna müracaat etmeden test yaptrm gibi görünerek halk salnn tehdit ettikleri, sahte testi salayanlarn maddi menfaat temin ettikleri ortaya çkartld.

üphelilerin, özellikle salgn dönemi ile birlikte küçük ve orta ölçekli iletmelere salanan destekler kapsamnda vergi iadesi ya da maddi destek alabilmek amacyla kat üzerinde çalan göstererek söz konusu desteklerden usulsüz olarak faydalandklar ve ayn zamanda vergi iadesi temin ettikleri belirlendi.

Dolandrclar milletvekili danmannn adn kullandlar

Adyaman ve Kütahyada yaplan çalmalarda bir milletvekili danmannn adn kullanan üphelilerin, salgn döneminin getirdii ekonomik daralmayla mücadele eden küçük ve orta ölçekli iletme sahiplerine düük faizle kredi salayabileceklerini söyleyerek vatandalar dolandrd ortaya çkt.

Söz konusu illerde kendilerini polis olarak tantan üphelilerden bazlarnn da Ziraat Bankas soyuldu, bankadaki altnlarnz sahte mi deil mi kontrol edeceiz, evinize polis gelip altnlar laboratuvara götürecek incelemeden sonra teslim edeceiz. eklinde söylemlerle yal bir vatandatan yaklak 800 bin liralk altn aldklar tespit edildi.

Saadet zinciri kurmular

KOM birimlerinin Antalya, Edirne, Gaziantep ve Orduda yaptklar çalmalarda ise yüksek kar vaadi-saadet zinciri ve dini duygular istismar yöntemiyle suç ileyen iki örgütlü yap çökertildi.

Bu illerdeki kiilerin yüksek kar vadeden Piramit ad verilen bir sistem kurduklar, sistemde toplanan parann gerçekte var olmayan ev, arsa, araç alm satm iinde kullanlarak kar salanaca, sisteme dahil olabilmek için ilk aamada üyelik ad altnda bir miktar para ödendii, üye olanlara yeni katlmc salamalar halinde daha fazla kar salayacaklar söylendii, bu dorultuda üye olan bir kiinin sisteme 5 kiiye kadar katlmc dahil edebildii, tepede bulunan yöneticilerin ilk aamada üyeleri ellerinde tutabilmek ve daha fazla maduriyet yaratabilmek adna küçük miktarlarda paray kar ad altnda ödedii, ufak miktarda kar alan katlmcnn daha fazla kazanabilmek adna daha çok para yatrd ya da daha çok üyeyi sisteme dahil ettii, maksimum kazanc saladn düünen örgüt yöneticilerinin bir müddet sonra toplanan tüm parayla ortadan kaybolduu ve böylece milyonlarca lira haksz menfaat temin ettii belirlendi.

Medyumluk, falclk, büyücülük yöntemleriyle maddi ve manevi sknt içerisinde olan vatandalar da hedef alan üphelilerin, evlenmek istedii kiinin karlk vermemesi, çocuu olmayan ailenin evlat sahibi olma istei karlnda bu taleplerin yerine getirilebilecei, madurlar ikna etmek ve gözlerini boyamak maksatl bir kap içerisinde bulunan suya birtakm ilemler gerçekletirerek madurlara cinlerin musallat olduunu, cinlerden kurtulmak için özel bir mürekkep ile ayrca kan aktmak gerektiini, bununda belli bir bedel karlnda olduunu ifade ederek maddi çkar saladklar tespit edildi.

Arazi ve araç satlarnda usulsüzlük

Ankara, Bursa, çanakkale, çankr, Diyarbakr, Tekirda ve Mulada örgütlü olarak nitelikli dolandrclk faaliyetlerinde bulunan üphelilerin hazine arazileri, gayrimenkuller ve araç satlarnda usulsüzlük yaptklarn ve avantajl esnaf kredisi vaadiyle vatandalar dolandrdklar ortaya çkartld.

Ucuza hazine arazisi almak isteyen kiilere ulaan üphelilerin kamu kurumlarnca sata sunulmam hazine arazilerini, ilgili kurumlarda bulunan tandklar araclyla satn almalarn salayabileceklerini vadettikleri ve paray aldktan sonra kaçtklar tespit edildi.

Öte yandan dolandrclarn yapm aamasndaki bir binadan daire sattklar ve hiç bitmeyen inaat için sürekli ayn kiiden para aldklar belirlendi.

Ayn kiilerin bazen ayn evi birden fazla kiiye sattklar, bazen de yurt dnda yaayan ya da uzun süredir gayrimenkulü üzerinde ilem yapmayan kiilerin ev ve arsalarn tapuda bakasna aitmi gibi göstererek üçüncü kiilere sattklar aça çkartld.

Sahte vize, naylon fatura, usulsüz akaryakt alm satm

KOM koordinesinde Afyon, Antalya, Bolu, Mardin, Mersin ve Yalovada düzenlenen operasyonlarda ise naylon fatura, usulsüz belge, usulsüz akaryakt alm satm ve ihalede usulsüzlük yöntemiyle suç ileyen 5 örgütlü yap çökertildi.

üphelilerin kamu kurum ve kurulularna yakt tedariki yaplmas srasnda yakt tayan tankerlerin normal artlar altnda yaktklarnn 3 katn yakm gibi gösterdikleri, yakt tedariki esnasnda gitmesinin imkansz olaca güzergahlarn kullanld, kamu kurumlarndan alnmas gereken yaktn organizasyon tarafndan çalnan yaktlardan olutuu, tankerlere tonaj ilemi uygulanrken ikiz plaka yönteminin kullanld ya da usulsüz temin edilen tonaj filerini kullandklar belirlendi.

Söz konusu illerdeki üphelilerin sahte çek koçan ile aldklar mallar nakde çevirdikleri, ihaleye çklmas gereken konuda dorudan temin ile tedarik yaplarak anlamal firmadan alm yaparak menfaat saladklar tespit edildi.

Ayn üphelilerin yük tayan araçlarn gümrük ilemlerinde ödemesi gereken transit vergi pulunun sahtesini temin ettikleri, bu ekilde normal artlar altnda gümrükten geçemeyecek araçlara göz yumulduu, var olmayan irketler üzerine fatura keserek, naylon fatura düzenleyerek vergi destei aldklar ortaya çkt.

Öte yandan üphelilerin ABD, Kanada ve Schengen bölgesi ülkelerine gitmek isteyenler için pasaportun gerçek, eski vizenin sahte olduu belgeler ürettikleri, ad geçen ülkelere müracaat srasnda sahte olarak üretilen geçmi vize ile yeni vizeye daha kolay onay alabildikleri tespit edildi.

Ehliyet snavlarnda joker ve dublör kullanmlar

Düzenlenen operasyon ile Batman, Mu ve Mulada nitelikli dolandrclk yapt belirlenen bir suç örgütünü de deifre eden KOM birimleri, ebeke üyelerinin yeni açlan hastanede taeron içi ihalesi yapldn ve ihaleyi kazandklarn söyleyerek istendii taktirde belli bir bedel karlnda içi kadrosunda istihdam salanabilecei vaadiyle vatandalar kandrdn ortaya çkard.

Ekiplerin yapt çalma sonucunda ayn üphelilerin sürücü belgesi snavna para karl anlatklar kiilerin yerine joker ve dublör soktuklar da belirlendi.

Ana Sayfaya Git