200 milyon kaptırılmış!

Diyarbakır'da 300'den fazla kişinin toplamda 200 milyon lira Kripto Para piyasasına kaptırdığı ortaya çıktı. Hukuki mücadele başlatılırken, Vebitcoin merkezine giden Avukat, şirketin CEO'su İlker Baş tarafından tehdit edilği bildirildi.

Haberler 30.04.2021 - 02:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Kripto para piyasasnda dolandrclkla gündeme gelen Vebitcoinin, müterilerinin hesaplarn 1 ay öncesinden bloke ettii ve yurt dna milyarlarca liralk kripto para transferi gerçekletirdii belirtildi. Yaklak 1 ay önce 16 milyon liralk hesab bloke edilen müterinin, avukatyla Muladaki Vebitcoin merkezine gittii ve irketin CEOsu lker Ba tarafndan tehdit edilerek içeri alnmad görüntülere ulat. Sadece Diyarbakrda 300den fazla kii, toplam 200 milyon lira dolandrldklar iddiasyla hukuki yollarla bavurmaya balad.

Kripto para platformu Vebitcoinin 23 Nisanda ilemlerini durdurmas üzerine Mali Suçlar Aratrma Kurulu (MASAK) tarafndan tüm finansal faaliyetlerine bloke konularak, irketin CEOsu lker Ba, ei Güliz Ba ve 3 çalan Mula Cumhuriyet Basavclnn talimatyla gözaltna alnd. üpheliler ilemlerinin ardndan sevk edildikleri adliyede çkarldklar mahkemece tutukland.

DHAnn abonelerine servis ettii habere göre, olayn ardndan Diyarbakrda 300den fazla kii, toplam 200 milyon TL dolandrldklar iddiasyla üphelilerden ikayetçi olmaya balad. Yaklak 1ay önce 16 milyon TLlik hesab bloke edilen müterinin, avukatyla Muladaki Vebitcoin merkezine gittii ve irketin CEOsu lker Ba tarafndan tehdit edilerek içeri alnmad görüntüler ortaya çkt.

TEHDTLERLE MÜVEKKLMN RKETE GR ENGELLEND

Müvekkilinin, 16 milyonluk hesabnn 8 Mart tarihinden önce dondurulduunu, ardndan da 15 Mart tarihinde hesabna bloke konulduu için müvekkiliyle Muladaki Vebitcoin merkezine gittiklerini aktaran Avukat Veysi Alphan, irketin CEOsu lker Ba tarafndan tehdit edilerek içeri alnmadklarn söyledi. Ayn gün Mula Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunduklarn aktaran Alphan, öyle konutu:

Vebitcoin firmasyla ilgili olarak müvekkillerimizin büromuza bavurmas üzerine 8 Martta hesaplarnn dondurulduunu örendik. 15 Marttan itibaren de tüm hesaplarna bloke konuldu. Biz bunun üzerine söz konusu firmayla diyalog çabas içinde olduk, müvekkilim kaç kere irketinin yetkilisi lker Baa ulamak istemi ancak belli bir süre sonra ne telefonlarna geri dönü olmu ne de kendisi ulaabilmi. Bunun üzerine biz 29 Mart sabah Vebitcoin firmasna konumak için müvekkilimle beraber gittik. Görüntülerde de görüldüü gibi söz konusu firma yetkilisi CEOsu tarafndan irket içine dahi alnmadan polis çarld, polis çarlmadan görüntü ve ses kaytlarnda da var, tehditlerle müvekkilimin söz konusu irkete girii engellendi. Gerekli ikayetleri yaptk. Yaklak 16 milyon lira civarnda hiçbir sebep olmadan, hiçbir yasal gerekçe olmadan söz konusu irket tarafndan el konuldu ve hesabna ulamna kstlama getirildi. Ayn gün biz Mula Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunduk.

HTYAT HACZ KARARI ALINDI

Vebitcoin firmasnn 23 Nisanda faaliyetlerini durdurduuna dair yapt açklama sonras irket hakknda hem icra takibi balattklarn hem de Diyarbakrda ihtiyati haciz karar aldklarn aktaran Alphan, Fakat geçen süreç içinde savclk kanalyla herhangi bir sonuç alnamad. Bunun üzerine Vebitcoin firmasnn 23 Nisanda faaliyetlerini durdurduuna dair yapm olduu açklama sonrasnda biz 26 Nisan günü söz konusu irket hakknda hem icra takibi balattk hem de bugün tarihi itibari ile Diyarbakrda ihtiyati haciz karar aldk. Yasal süreci bu ekilde iletiyoruz ve devam ediyor diye konutu.

DYARBAKIRDA 300 K 200 MLYON LRA DOLANDIRILMI

Madur avukatlarndan Esra çevik ise 23 Nisan tarihi itibaryla Diyarbakrdan kendilerine ulaan ve toplam 200 milyon lira dolandrldklarn iddia eden madurlara hukuki süreçte yardmc olmaya çaltklarn söyledi. Maduriyetlerinin giderilmesi noktasnda insanlarn ümitsiz olduunu ifade eden çevik, öyle konutu:

23 Nisan akam lker Ban CEOsu olduu Vebitcoin sitesinde faaliyetin durdurduuna ilikin açklama yaplnca, bize ulaan yüzlerce kii oldu. Herkes farkl maduriyetler içinde, kii ba 1000, 800 bin gibi, yalnzca Diyarbakrda 300ün üzerinde bana ulaan kii var. Hukuki yol için de 30un üzerinde kiiyle irtibat kurduk. Sadece Diyarbakrdan bize ulaan madurlarn hesab yapldnda 200 milyon lira üzerinde maduriyet söz konusu. Bu maduriyetlerin nasl giderileceine ilikin insanlar çok ümitsizler. Herkesten duyduumuz ey u, Naslsa kasalar boaltld, naslsa üzerine kaytl hiçbir ey yok eklinde. nsanlar hem paralarn kaybettiler hem dava yolu çok pahal, çünkü kaybettii tutarlar üzerinden harç ödeyecekler hem de tünelin ucunda hiçbir k göremiyorlar, açkças en ac durum bu. nsanlar unu soruyorlar, lker Ba neden kaçmad? Zaten bizim savcla sunduumuz dosya ekinde yer alan yurt d hesap hareketlerini gösterir görüntüler var, sadece 20 Nisan ile 23 Nisan arasnda milyarlk bir boaltma söz konusu. Daha sonra 23 Nisanda kasa tamamen boalnca kendisi gidip teslim oluyor. Ayda 1,5 milyon kazandn söyleyen, elence görüntüleri her yerde paylalan bir kiinin nasl olur da üzerine kaytl hiçbir eyi olmaz. Aleni ekilde, gözümün içine baka baka ben sizi dolandrdm ve elinizden hiçbir ey gelmiyor diyor. Ancak kanuni çerçevede elimizden gelen ne varsa yapmay denedik, denemeye devam edeceiz.

GÖZALTINA ALINANA KADAR RKETN çN BOALTMAYA DEVAM ETM

Vebitcoin CEOsu lker Ban gözaltna alnmadan birkaç saat öncesine kadar irketin içini boaltmaya devam ettiini belirten çevik, sadece 20 Nisan ile 23 Nisan arasnda milyarlk bir boaltmann söz konusu olduunu ifade ederek, Madurlar tarafnda bana ulatrlan yurt dna para aktarm sistemi var. Bu, sitenin yalnzca son bir hafta içinde binlerce ilem yaptna ilikin kant tekil ediyor. Burada bizim tespit ettiimiz binlerce ilem içinde yalnzca bir tane XRP dediimiz altcoinin transferleri görünüyor. Transfer ilemini yapan Vebitcoin, burada isim gayet açk. Yaplan ilemlerden bir örnek, 23 Nisan tarihinde yani gözaltna alnmadan birkaç saat önce saat 12.39da ise Binanceye 51 bin XRP transferi yaplm, devam ettiimizde 22 Nisan, 21 Nisan tarihlerinde bu ekilde ilemler devam ediyor ve milyon dolarn üzerinde bir XRP aktarm yalnzca son bir haftalk ilem hacmini gösteriyor. Tarihlere baktmzda gözaltna alnmadan birkaç saat öncesine kadar kasay boaltmaya devam etmi. Dolaysyla yaplan son ilerin de tespit edilerek gerek MASAK tarafndan gerek savclk tarafndan daha etkin bir soruturma yaplmasn ümit ediyoruz ve umarm maduriyetimizi giderme ansmz olur dedi.

Ana Sayfaya Git