27 Mayıs darbesinde zarar görenlere tazminat kararı

Ankara'da 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde zarar görenler veya mirasçıları tarafından zararlarının karşılanması talebi ile yapılacak başvuruları değerlendirip, karara bağlamak üzere kurulan komisyon, çalışmalarını tamamladı. Komisyon, yapılan 3 bin 52 başvurudan 1457'sini kabul edilebilir bularak, tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Haberler 27.11.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Yardmcs ve 27 Mays 1960 Askeri Darbe Madurlarnn Zararlarnn Tazmini Amacyla Kurulan Komisyon Bakan Zekeriya Birkan, komisyon binasnda basn toplants düzenledi. Birkan, 27 Mays 1960 askeri darbesinin çok partili hayata geçtikten sonra millet iradesine kar yaplm ilk darbe olduunu hatrlatarak, Bu darbe sonrasnda Milli Birlik Komitesi tarafndan milletimizin iradesi hiçe saylarak seçilmi hükümet görevden el çektirilmi, ülke yönetimi haksz bir ekilde gasp edilmitir. Darbeciler, çkardklar 1 sayl Kanun ile Anayasay ilga etmi, Meclisi kapatm, hükümeti lavetmi, Yüksek Adalet Divan ve Yüksek Soruturma Kurulu ile de yarg yetkisine el koymutur diye konutu.

370 ZARAR GÖREN LE LGL TAZMNAT KARARI

Komisyona 3 aylk bavuru süresinin 25 ubat 2021 tarihinde baladn ve 25 Mays 2021de sona erdiini anmsatan Birkan, Komisyonumuza, 7248 sayl kanunla hukuki dayanaktan mahrum hale gelen Yüksek Soruturma Kurulu ile Yüksek Adalet Divan tarafndan haklarnda yürütülen soruturma ve kovuturmalar neticesinde zarar gördükleri beyann içeren toplam 3 bin 52 bavuru yaplmtr. Komisyonumuzun çalmalar sonrasnda bu bavurulardan 370 zarar gören ile ilgili 1457 bavurunun 7248 sayl Kanun kapsamnda olduu anlalmtr. Zarar gördüünü beyan eden 194 kiiye ilikin 1595 bavurunun ise 7248 sayl kanun kapsamna girmedii belirlenmitir. Kanun kapsamnda olan bavurular incelenirken, bavuru formlar ve ekinde yer alan belgeler ile varl hukuki dayanaktan yoksun Yüksek Soruturma Kurulu ve Yüksek Adalet Divanna ait Devlet Arivlerinden temin edilen 346 bin 510 sayfa evrak ve Türkiye Büyük Millet Meclisinden temin edilen 247 bin 168 sayfa evrak ayr ayr incelenmitir. Ariv belgelerinde geçen isimler üzerinden sanal dosyalar oluturulmutur. Bavuru yapldnda bavuru dosyas ile ariv belgelerine göre oluturulan sanal dosyalar birletirilmitir dedi.

15 GÜN çNDE TRAZ EDLEBLR

Komisyon çalma Usul ve Esaslarnn 10uncu maddesi uyarnca bavurularn müzakeresi ve karara balanmasna 22 Eylül 2021 tarihinde yaplan toplant ile balandn belirten Birkan, Haftalk yaplan toplantlar sonucunda 2 Kasm 2021 tarihinde bavurularn müzakereleri ve karara balanma süreci tamamlanmtr. Her bavuruya ilikin ayr ayr düzenlenerek imza altna alnan toplant tutanaklar uyarnca gerekçeli kararlarn yazm ve onay ilemleri tamamlanm olup, kararlarn ilgililere tebli edilmesine bugünden itibaren balanacaktr. Komisyonun çalma Usul ve Esaslarna göre, komisyon kararlarna kar, kararn tebliini izleyen 15 gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere verilecek dilekçe ile dorudan veya valiliklerin il yaz ileri müdürlüü aracl ile komisyona itiraz bavurusunda bulunulabilecektir ifadelerini kulland.

GAYEMZ ACILARI HAFFLETMEK

Birkan, geçmii deitirmenin ve kaybedileni geri getirmenin mümkün olmadn vurgulayarak, Fakat bir gayesi de bu aclar bir nebze de olsa manevi açdan hafifletmek olan komisyonumuz kararlarnn hayrlara vesile olmasn diliyorum. Bugün tarihin sayfalar içerisinde darbeye maruz kalanlar hayrla yad edilmekte olup milletimizin gönlünde daima yaayacaklardr. Buna karn darbeciler ve Yassada kararlarn verenler halkmzn gönlünde mahkum edilmilerdir dedi.

Birkan, bavurular kabul edilenlere tazminat ödeneceini de bildirdi.

Ana Sayfaya Git