3 kez kalbi durdu!

Diyarbakır’da üçüncü kez kalbi duran Spinal Müsküler Atrofisi (SMA) hastası 3,5 yaşındaki Meryem Acar, kaldırıldığı hastanede yapılan müdahaleyle yeniden hayata döndürüldü. Hemşire olan Ebubekir Acar, evde kızına 25 dakikalık kalp masajı yaptığını, ancak duran kalbini çalıştıramadığını belirterek, "Meryem'den bir solunum ve nabız alamadık. Kalp masajı yapmaya başladım. Eşim, çocuklarım ve komşular herkes eve yığıldı. Bağrışmalar oldu, çok kötüydü" dedi.

Haberler 09.06.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentte yaayan Ebubekir (31) ve Zeynep Acar (28) çiftinin küçük kz Meryeme, doduktan 7 ay sonra, nadir görülen SMA tans konuldu. Minik Meryem tedavi görmeye balad. u an 3,5 yanda olan Meryemin geçen süreçte 2 kez kalbi durdu. Aile, Amerika ve Avrupann birçok ülkesinde yaklak 2,4 milyon dolara yaplan gen tedavisi için yardm kampanyas balatt. Ancak u ana kadar bu parann sadece yüzde 3ü toplanabildi.

Evde tedavisi süren Meryemin, 3 Haziranda yine kalbi durdu. Hemire olan Ebubekir Acar, kznn soluk almadn fark edince, kalp masaj yapmaya balad, ei Zeynep de salk ekiplerine haber verdi. Ebubekir Acarn yaklak 25 dakikalk çabasnn ardndan minik Meryem, gelen ambulansla kadn doum ve çocuk hastanesine kaldrld. Acil servisteki salk ekibinin de müdahalesiyle

Meryem, yeniden hayata döndü. Youn bakm ünitesine alnan Meryem, yaklak 5 gündür yaam mücadelesi veriyor.

5 GÜNDÜR YAAM SAVAI VERYOR

Meryemi hayata döndürme çabasn anlatan Ebubekir Acar, unlar söyledi:

3 Haziranda, akam saatlerinde bir anda solunumu durdu. Oksijen ve nabznn sfra indiini fark ettik. Ben de hemireyim. Kalp masaj yapmaya baladm. Eim, çocuklarm ve komular, herkes eve yld. Barmalar oldu, çok kötüydü. Meryemin hayatnn, artk buraya kadar olacan sandk. O korkuyla kalp masaj yapmaya devam ettim. 25 dakika kalp masajn ben yaptm. Maalesef Meryemden bir dönü alamadm. 112 Acil Servisten salkç arkadalar geldi. Onlar da müdahale etti. Pek dönü alamadk. Kadn doum ve çocuk hastanesine getirdik. Acil serviste 10-15 dakika daha müdahale ettik. Sonra kalbi çalmaya balad. Meryemi çocuk youn bakmna yatrdlar. Yaklak 5 gündür hayat mücadelesi veriyor. Son 1-2 gündür öncekine göre biraz daha iyi.

SMALI çOCUKLARIN SESN DUYUN

Acar, kz Meryem ve dier SMAl çocuklarn seslerinin duyulmasn istediini vurgulayarak, Meryemin üçüncü kez kalbi duruyor. Ben evde yaklak 25 dakika cansz bedenine masaj yaptm. Meryem hayata döndü, çok mücadele veriyor yaamak için. Yetkililerden ricamz, bunlar görsünler. Hasta olmalar onlarn suçu deil. Bu hastal kendileri tercih etmedi. Hastal haykracak dilleri yok. Ama biz onlar duyuyoruz ve görüyoruz. Her gün gözlerinin içine bakyoruz ve eriyorlar. Onlardan vazgeçecek durumda deiliz. Görsünler ve duysunlar. Empati kursunlar. Kendi çocuklar gibi ellerinden ne gelirse, ki geliyor, yapabilirler. Bir an önce Türkiyede uygulanan ilaç olsun, yurt dnda uygulanan ilaçlar olsun, süreç hzlandrlsn diye konutu.

ANNE ZEYNEP ACAR: MERYEME NEFES OLUN

Zeynep Acar ise 5 dakika içerisinde kznn nasl o hale geldiini gördüklerini anlatarak, Ben inanmadm. Bu rüya m? dedim. SMA çocuklarnn hiç zaman yok. 5 dakikada ölebilir veya kalbi durabilir. Devlet bu çocuklarmza sahip çksn. Hiçbiri ölmesin. Herkesin bir can ve nefesi var. Meryem, bizim için gerçekten çok kymetli. Kalbi durduunda, benim için de dünya durdu. Nefes alamad gerçekten. O an anlatamam. Meryeme destek ve nefes olun dedi.

Ana Sayfaya Git