30 yıldır taşa şekil veriyor

Sur’da babasının Ermenilerden öğrendiği taş oymacılığını günümüze taşıyan Cuma Balıkçı, taşla arasındaki bağın çok kuvvetli olduğunu belirterek, “Ben taşı yönlendirmiyorum, taş beni yönlendiriyor” diyor.

Haberler 18.06.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda kepçe operatörlüünü brakan 50 yandaki Cuma Balkç, Sur ilçesinde bulunan evinde babasndan örendii ta sanat mirasn günümüze kadar getirdi. Tala farkl bir ba kurduunu söyleyen alkç, ei ve çocuklaryla Alipaa Mahallesindeki tarihi bir evde yayor. Surda sokaa çkma yasaklarnda da son ana kadar evini terk etmeyen Balkç, yasaklar kalktktan sonra evine geri dönüyor. Tarihi ta evinin giriini atölye olarak kullanan Balkç, 30 yldr talara ekil veriyor. Balkç, Karacadadan toplad talar eski usul ile çivi ve deirmen çekiç aletleri kullanarak yontuyor. Surun tarihi eski çemelerini, lavabolarn, el deirmeni (Destar) gibi tarihi yaplarn taa ileyen Balkç, sehpa, vazo, masa, güvercin yuvas gibi yaplar da talara yontuyor.

BÜTÜN TALARA EKL

Babasnn eski Ermeni ta ustalarndan bu sanat örendiini söyleyen Balkç, kendisinin de babasndan örendiini belirtti. Talara ekil verme sevdam çocukluumdan geliyor diyen Balkç, çocukluunda talar yontarak bilye haline getirdiini ve onlarla oyunlar oynadn dile getirdi. Ta eline aldnda her hangi bir ekil verecei düüncesiyle hareket etmediini ifade eden Balkç, Ben ta yönlendirmiyorum, ta beni yönlendiriyor. Ta ben bu ekille girmek istiyorum diyor ve bende istedii ekilleri veriyorum. Eski aletleri kullanyorum. Yasaklar döneminde, bo zamanlarm her zaman ta yaparak deerlendiriyordum. Bana imkan verilse Diyarbakrn bütün talarnn ekil verebilirim. Bu konuda kendime güveniyorum dedi.

YEN NESLLERE AKTARMAK

Tan zor bir sanat olduunu, fakat istenilen eklin ortaya çktnda ilham verdiini vurgulayan Balkç, Emeimin sonucunu görünce daha fazla yapmak istiyorum. Bu sanat imkanlar el verdikçe devam ettirmek istiyorum. çünkü bu sanatn tarihini, binyllara dayanarak eskimeyen Mezopotamya topraklarnda hem toprak hem de talarla yaplan evlerde görebiliyoruz. Bu sanat gelecek nesillere aktarmak için destek de bekliyorum. imdiden çocuklarma öretiyorum. 3 yandaki kzm bakarak talara ekil vermeye çalyor. Bu gibi sanatlarn tarihe karmamas ve unutulmamas için bizim gibi ustalara imkanlar salanmaldr eklinde konutu.

TALAR HUZUR VERYOR

Yllardr ta evinde yaadn söyleyen Balkç, talarla gözlerini dünyaya açtn dile getirdi. Talarn bedenine ve ruhuna ilediini ifade eden Balkç, Sadece ta olarak görmüyorum. Bu yapnn içinde hiçbir ta bir birine benzemez. Bütün olan bir tan bir köesi, dier köesine benzemez. Talarla aramdaki ayr ba, bana huzur ve mutluluk veriyor. Terapi gibi diyebiliriz. Surun sokaa çkma yasaklar sürecinde çocuklarmn okulu için son anda buradan çktk. Ben yine gelip geceleri tek kalyordum. Sur benim açk cezaevimdir. lerim olmad sürece Surun dna çkmyorum. Bu derece ballm var diye konutu.

Ana Sayfaya Git