300 gündür nöbetteler!

Anne Hacire Akar'ın HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde 4 gün süren oturma eyleminin ardından oğlunu terörün pençesinden kurtarması sonrası aynı kaderi paylaşan ailelerin evlatları için tuttuğu nöbet, 300'üncü gününe girdi.

Haberler 29.06.2020 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Daa kaçrlan çocuklar için HDP Diyarbakr l Bakanl binas önünde oturma eylemi yapan ailelerin evlat nöbeti 300üncü güne ulat.

Diyarbakrda anne Hacire Akar, olunun HDPliler araclyla daa kaçrldn iddia ederek, HDP l Bakanl binas önünde 22 Austos 2019da oturma eylemi balatt. Olunu teröre kurban vermemek için balatt oturma eylemi sonuç veren anne Akar, kararl mücadelesiyle 24 Austosta oluna kavutu.

Hacire Akarn olu için gösterdii mücadele, benzer acy yaayan dier ailelere de örnek oldu. Akarn mücadelesini örnek alan ailelerin 3 Eylül 2019da balatt oturma eylemine katlan ailelerin says günden güne artarak 140a yükseldi. Oturma eylemine katlan 13 ailenin çocuuna kavumas, yürei evlat hasretiyle yanan ve bekleyiini sürdüren annelere moral oldu.

TOPLUMUN TÜM KESMLERNDEN DESTEK GELD

Tek arzular terör örgütü tarafndan kendilerinden koparlan evlatlarna kavumak olan ailelerin sesini tüm Türkiye duydu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann desteini her frsatta ifade ettii Diyarbakr annelerini, Cumhurbakan Erdoann ei Emine Erdoan, çileri Bakan Süleyman Soylu, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky ve büyükelçilerin yan sra siyasetçi, sanatç, gazeteci, yazar, sporcu, sivil toplum kuruluu temsilcisi, kanaat önderi, din adam, ehit ailesi, gazi, esnaf, muhtar, öretmen ve gurbetçiler olmak üzere toplumun her kesiminden binlerce kii ziyaret etti.

Aclarn paylald, desteklerin iletildii ziyaretlerde kimi zaman dualar okundu kimi zaman da duygusal anlar yaand, gözya döküldü. çok sayda sanatç, gazeteci, yazar ve televizyon sunucusu da ailelerle görütü, yaadklarn dinledi, desteklerini iletti.

SVL TOPLUM KURULULARININ DESTE SÜRDÜ

Hak-, Memur-Sen, 15 Temmuz Dernei, Türkiye Gençlik Vakf, Kadn ve Demokrasi Dernei, Uluslararas nsan Haklar ve Demokrasi Dernei, Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumu, Anadolu Yaynclar Dernei, Hukukçular Dernei, Türkiye Kardelik Birlii ile Yedi Renk Tek Yürek Platformunun aralarnda bulunduu çok sayda sivil toplum kuruluunun temsilcileri ve üyeleri, oturma eyleminin ilk gününden bu yana ailelere desteini sürdürdü.

EHT ALELER VE SREBRENTSA ANNELER DE ALELERE GÜç VERD

15 Temmuz Dernei üyelerinden, ehit Prof. Dr. lhan Varankn ei Saadet Varank, ablas Aye Arslantürk, Mahir Ayabakn annesi Muteber Ayabak, Askeri çobann kz Zehra çoban, ei ehit edilen ve kamuoyunda Yldz hemire olarak bilinen Yldz Namdar ve ülkenin birçok ilinden ehit yaknlar, annelerin yannda yer ald, ziyaretleriyle onlara güç verdi.

Bosna Hersekin Srebrenitsa ehrinde 11 Temmuz 1995teki soykrmda çocuklar ehit edilen annelerin kurduu Srebrenitsa Anneleri Dernei üyeleri de aileleri yalnz brakmad.

AVRUPADAN DESTEK

Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Denetim Komisyonu Türkiye e raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Ukraynann Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, ngilterenin Ankara Büyükelçisi Dominick John Chilcott ve Hindistann Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyyann da yer ald 9 ülkenin büyükelçisinin bulunduu heyet ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, sviçre ve Avusturyadan gelen gurbetçiler, annelerle görütü.

TBMM nsan Haklar nceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Haklar Alt Komisyonu üyeleri, Basn lan Kurumu Genel Müdürü Rdvan Duran ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Bakan Köksal Toptan aileleri ziyaret etti, desteklerini bildirdi.

KOVO-19, EVLAT NÖBETNE ENGEL OLAMADI

Tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn döneminde bile aileler, evlatlar için oturma eyleminden vazgeçmedi. Evlat nöbetindeki anne ve babalardan yal ve kronik hastal olanlar getirilen kstlamalar nedeniyle oturma eylemine ara verdi. Geriye kalanlar ise maske takarak, temizlik ve sosyal mesafe kuralna dikkat ederek eylemlerine devam etti.

Daa 6 yl önce kaçrlan olu Roat için Hakkarinin emdinli ilçesinden gelerek oturma eylemi yapan anne Necibe çifçi, evladna kavumak için mücadele ettiini belirtti.

Yllardr evladn her yerde aradn, dier olu Saminin ise 2017de kardeini terör örgütünden istedii için ehit edildiini vurgulayan çifçi, öyle devam etti:

Bir olumu götürdüler, dada tuttular. Bir olumu da benim, çoluk çocuunun gözünün önünde ehit ettiler. Niye bu acy bana yaattlar? çocuumu HDP ve PKKdan almadan bu çadrdan gitmeyeceim, mücadeleye devam edeceim. Allahn izniyle devletimizin gücüyle çocuuma kavuacam. Kefenimizi boynumuza sararak Diyarbakrda eyleme geldik. Bizi tehdit ediyorlar. Kapy bizim yüzümüze çarpyorlar. Onlardan sadaka deil, evladmz istiyoruz. Evladmz bize versinler biz de çekip eve gidelim.

EVLADIMI BANA GETRSNLER

Eylemin ilk gününden beri nöbetini sürdüren annelerden Songül Altnta da olunun 6 yl önce vatani görevini yaparken birliine teslim olmak için gittii srada terör örgütü PKK tarafndan kaçrldn anlatt.

300 günün kolay geçmediine iaret eden Altnta, Yaz geçti, sonbahar geldi. K geçti, ilkbahar geldi. Ayaklarmz titriyordu. Burada ne skntlar çektik. Küçük çocuklarla anneler bekledi. Ailelerimiz evde biz burada ayr perian oluyoruz. diye konutu.

Geçen 6 ylda çocuuna kavumak için çalmadk kap brakmadn, bu acnn bütün aileyi etkilediini anlatan Altnta, sraile Amerikaya uaklk yapyorsunuz, çocuklarmz da çürütüyorsunuz. Bu çocuklarn bu kzlarn üzerinden elinizi çekin. Olum Müslümsüz her günüm bana zehir ve zindan oldu. Yavrumun sesini, kapy çalmasn, bana anne demesini özledim. Yavrumu braksnlar. Bize Niye burada oturuyorsunuz. diyorlar. Biz PKKdan, HDPden evladmz istemeyelim mi? Ben evladm istiyorum, evladm bana getirsinler. diye konutu.

SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEM

Diyarbakrdan 9 yl önce 14 yanda daa kaçrlan olu Mehmet için eylem yapan Ömer Tokay, 2014te Diyarbakr Büyükehir Belediyesi önünde balatlan eyleme de katldn aktard.

Sonuna kadar mücadelesini sürdüreceini belirten Tokay, 300 gündür eylemdeyim. 2014te de 120 gün eylem yaptk. Olum gel, askere teslim ol. 13 arkadan geldi, annesiyle babasyla beraber. Gel bu Kurban Bayramn birlikte geçirelim. dedi.

BAKASININ CANI YANMASIN

Siirtte 6 yl önce kaçrlan olu Sedat için eyleme katlan baba Aydn Datekin, üniversite örencisi olunun dönemin BDPli Siirt Belediyesinde staj gördüü srada daa kaçrldn belirtti.

Evladn almadan HDP il binas önünden ayrlmayacan vurgulayan Datekin, Olum gelsin, devlete adalete teslim olsun. Evladm HDPlilerden baka kimse kaçrmad. Bizim canmz yand, bakasnn can yanmasn. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git