300 kişi hastanelik

Diyarbakır’da, kar yağışının etkisini göstermesiyle buz pistine dönen kaldırım ve yolların bilançosu ortaya çıktı. El bilekleri ve kalça kırıklarının başı çektiği vakalarda toplam 300 kişi yaralandı.

Haberler 27.01.2022 - 02:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, son zamanlarn en youn kar ya hayat olumsuz etkiledi. Birçok yolun kapanmas ve buz pistine dönen kaldrmlarn açlmamas vatandalarn yaralanmasna yol açt. Araç kazalar ve kaldrmda yürüyü yapan vatandalarn kaymaya bal el bilekleri ve kalça kemiklerinin ba çektii vakalarda 300 kii yaraland ortaya çkt. Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konsey Üyesi Memorial Hastaneleri ç Hastalklar ve Tbbi Onkoloji Uzman Doktor Halis Yerlikaya, hazrlksz yakalanmann ve çalmalarn gecikmesinden kaynakl yaralanmann arttn belirtti.

MERKEZDE YETERL BR çALIMA YAPILMADI, BUNLARA BALI OLARAK BU KADAR YARALANMA SÖZ KONUSU OLDU

Kn çok sert geçtiini ifade eden Dr. Yerlikaya, Diyarbakr açsndan da son yllarn en youn kn yayoruz, son 49 yln en fazla kar yann olduu kaytlara geçti. ehir merkezinde de kar kalnl çok fazla, yalar sonras özellikle kaldrmlarda buzlanmaya bal olarak yayalarn dümeye bal çok sayda hastaneye bavurduklarn görüyoruz. Kar ya sonras hem araç kazalar hem de dümeye bal 300 yaralanma bavurusu var. Özellikle el bilei ve kalçalarda krk baz durumlarda ise ciddi sakatla neden olacak yaralanma söz konusu olabiliyor. Bu açdan bakldnda çok dikkat etmemiz gerekiyor, iklim olarak çok kara alkn yörede yaamyoruz, buda hazrlksz yakalanmamza neden oldu. Hem araç lastikleri hem de yayalarn yürüyü yaparken dikkat edecekleri kurallara uyulmad. Bu tür havalarda özellikle yallarn çkmamas gerekiyordu, çalmak zorunda olan dezavantajl guruplar izinli saylmas gerekiyor. Kapanan yollar oldu, ekiplerin buna yetimesi olanakl olmad ama ehir merkezinde yayalara yönelik kaldrmlarn temizlik çalmalar yaplyor olmas gerekiyordu. Diyarbakr merkezinde bu noktada yeterli bir çalma yaplmad, bunlara bal olarak bu kadar yaralanma söz konusu oldu dedi.

YALILAR DIARI çIKMAMALI, ELLER CEPTE YÜRÜMEMEL

Dr. Halis Yerlikaya, kaldrmda yürüyü yapmak zorunda olan vatandalarn kurallara uymas gerektiini hatrlatt. Dr. Yerlikaya, Dikkat edilmesi gereken bir takm kurallar vardr. Bu tür durumlarda dar çkmamak gerekiyor, mutlak çkmak gerekiyorsa ayakkablara dikkat edilmeli, kaygan zeminlerde kaymaya yol açacak ayakkab tercihi yaplmamal. Özellikle maaza önlerinde kaygan zemin oluturan yerlerde basarken dikkatli yürümek gerekir, sürekli eller cepte yürüyü tercihimiz oluyor bu çok tehlikeli. Bu tür zeminlerde yürürken eller cepte olmamal, merdiven inip çkarken basamak uçlarna basmamak gerekiyor, korkuluklara tutunarak çkmak gerekiyor. Yallarn kemik rezerveler iyi deil, krk olutuundan ameliyat ve iyileme süreci çok fazla geciktii için yallarn bu tür krklarda ciddi riskleri ortaya çkyor. Kar tarm amaçl bereketli fakat ehir merkezinde kar yann devam etmekte olduu durumlarda kaldrmlarn buz pistine dönmesine dikkat edilmeli diye konutu.

Ana Sayfaya Git