“İklimlere ne haller oldu!”

Halk arasında “Mevsim ve iklimlere ne haller oldu?” dalgası yayılırken, Diyarbakırlı vatandaşlar yaşananları yanlış politika ile fabrikaların çevresel kirliliğinden kaynaklandığını bildirdi.

Haberler 14.01.2018 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerde sk duyulan küresel snma, mevsimlerin yer deitirmesi, iklim deiiklikleri gibi durumlar deerlendiren Diyarbakr halk, Söz haberin Brakn Vatanda Konusun mikrofonuna, olay her yönüyle ele ald.

Mikrofon uzattmz Diyarbakrl vatandalar, tüm bu konular deerlendirdi. Bu durumun düzeleceine inananlar da var hayatn sonunun geldiine yoranlar da. Kimine göre zenginlerin fabrikalarndan tüten dumanlar, kimine göre kapitalist sistemden kaynakl durumlar. Kimine göre de devlet yöneticilerinin yanl politikalarnn eseri.

Küresel snma, atmosfere salnan gazlarn neden olduu düünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama scaklklarda görülen arta verilen isimdir.

YAMUR OLMAZSA HAYAT OLMAZ

klimlerin deitiini söyleyen Tekin Bayram, bu durumun sebebinin hava kirlilii ya da havann kirletilmesi olduunu belirtti.

Fabrikalarn kontrolsüz yaplmasnn da iklimlerin deimesinde etken rol oynadn ifade eden Bayram, klim deiiminin dorudan etkileri ve olumsuz sonuçlar vardr. Tarm olumsuz etkiliyor. Bölgenin ekonomisi tarmdan ve hayvanclkla geçiniyor. Bu yüzden mevsim deiikliinin büyük etkilileri oluyor. Yamur olmad zaman tarm olmaz, Tarm olmad zaman ekmek olmaz. Ekmek olmad zaman hayat olmaz. dedi.

DÜNYA DÜZENNN DEMES GEREKYOR

klimlerin deimesini kapitalist sistemin dünya üzerindeki tahribatlar olduunu belirten Abdullah Dalçiçek, Teknolojisinin gelimesi insanlk adna çok muazzam bir gelime ancak kapitalist sistem tarafndan kar güdümlü kullanld için doann dengesinin bozulmasna neden oluyor. Bu da çevre kirliliine, deniz seviyesinin azalmasna, iklimlerin deimesine neden olabiliyor. Bu nedenle var olan kötü sistemin, dünya düzeninin deimesi gerekiyor. eklinde konutu.

DÜNYA KÜRESEL ISINMANIN ETKSNDE!

klim deiikliinin en önemli sebebinin çevre kirlilii olduuna deinen dris çelebi, Dünya küresel snmann etkisindedir. Doa kirletiliyor. Küresel snma ve iklim deiikliini teknolojinin olumsuz etkilenmesine balyorum. Böyle devam ederse, tarm olumsuz etkilenir. nsanlar ve hayvanlar etkilenir. ifadelerini kulland.

DOANIN DENGESN KORUMALIYIZ

klim deiikliinin birçok sebebi olabileceine dikkat çeken Ahmet Can Yaar, klimlerin dengesi bozuldu. Küresel snmann sebebe ozon tabakasnn delinmesi olabilir. Yüz yl sonra ne olacan bilmiyoruz. klim artlar ne olacak bilinmiyor. Doann dengesini korumalyz. Geleceimize güzel bir miras brakmalyz. diye çarda bulundu.

BUGÜNLER ESKS GB DEL!

Mahsum Bac ise Önceki yllarda bu ayda bu günde kar yayordu. Bugünler hiç eskisi gibi deil. Allah yardmcmz olsun. Böyle giderse su sknts olur. Kuraklk olur. Doa üzerinde baka sonuçlar var. Hayvanlara, bitkilere büyük zararlar olur. diye konutu.

KLM DEKLNN SEBEB DEVLETLERN POLTKALARI

klim deiikliinin devletlerin yanl politikalarndan kaynaklandna dikkat çeken Rfat çelebi, nsanlarn adaletsizliinden ve devlet politikalarnn yanl olmas iklim deiikliinin esas sebebidir. klime yönelik içi dolu çalmalar yaplmyor. Eksikler tamamlanmyor. nsanlarn ve devletlerin bilinçlenmesi gerekiyor. Açklamalarn yapt.

NSANLIK YOK OLUR, HAYAT BTER

Mehmet Ali Klç da, uanki iklimin hali normal deil. Uygun da deil. Tarm için uygun deil, insanlarn sal için uygun deil. nsanlarn kafalarnda soru iareti oluuyor. K aynda nasl yaz yaarz. Öncelikle fabrikalara bir ayar vermek gerekiyor. Zehirli atklar ve kimyasal maddeler salan fabrikalarn kontrol altna alnmas gerekir. Bunlar ozon tabakasn dahi delen durumlar. Bunlar tüm insanlk için önemli bir durumdur. Aksi takdirde insanlk yok olur, hayat olmaz, yaam biter. dedi.

TÜM DÜNYAYI LGLENDRR

Erhan Beyi de uanki durum hiç de itah açc bir durum deildir. Düünmemiz gereken bir konudur. Bu mesele sadece Türkiyeyi ilgilendiren bir mesele deildir. Tüm dünyay ilgilendiren bir meseledir. Eer sorumluluklarmz yerine getirirsek, sorunlar hallolur. çevre kirlilii, eksozlar, fabrikalar, parfümler gibi ürünlerin kullanm da küresel snmay olumsuz yönde etkiler. Böyle giderse buzul çana gideriz. Ülke yöneticilerine büyük görevler düüyor. eklinde konutu.

BLM NSANLARIN BÜYÜK GÖREV DÜÜYOR

Ersin Yelbova ise klim deiiklikleri hepimiz için tehlikedir. Devletin buna bir el atmas gerekir. klimlerin deimesi bizim için büyük sorunlara yol açar. leride de daha büyük sorunlara yol açar. Bilim insanlarnn bu soruna çözümler getirmesi gerekir. fadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git