305 bin kişiye iş sağlayacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı törenle Diyarbakır Silvan Barajı'nın gövde dolgusu tamamlanacak

Haberler 23.01.2021 - 02:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Atatürk Barajndan sonra en büyük sulama sahasna sahip olan ve Diyarbakrn çlgn projesi olarak bilinen Silvan Projesi kapsamnda yaplan Silvan Barajnn gövde dolgusu tamamland. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann bugün video konferans katlmyla yaplacak açl töreni öncesi Silvan Baraj bölgesinde incelemelerde bulunan Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, projeyle Diyarbakrn cehresinin deieceini söyledi. Silvan Projesinin, ülke ekonomisine ylda 2 milyar katk salayacan aktaran Bakan Pakdemirli, 305 bin kiinin istihdam edileceini dile getirdi.

AUSTOSTA BARAJDA SU TUTMAYA BALAYACAIZ

Projenin tamamlanmasyla Diyarbakra tersine göçün yaanacana dikkat çeken Bakan Pakdemirli, Silvan Projesi, Atatürk Barajndan sonra Türkiyenin en büyük sulama baraj projesidir. Toplamda 850 bin hektar alan kapsyor. Senelik 2 milyar TL katk ve 305 bin kiiye i imkan sunacak. Diyarbakrn çehresini deitirecek bir projedir. Yarn barajn tamamlanan gövde dolumu nedeniyle merasimini yapacaz. Baraj yapm yüzde 75 seviyesine geldi. Önümüzdeki austos aynda barajda su tutmaya balayacaz. Yarn Sayn Cumhurbakanmz ile yapacamz programda sadece bu barajla ilgili bir merasim deil, Balar Baraj, Ergani Barajnn açl ve ayn zamanda da Ergani çme Suyu Artma Tesisinin açln yapacaz. Silvan Projesi, içerisinde 8 baraj ve sulama kanal oluturan 18 milyarlk devasa bir projedir. Bu devasa projeyi 2023 ylna varmadan tamamlamayp, bölgeyi sulamaya kavuturacaz. Kuru tarmdan sulu tarma geçtiiniz zaman 1 hektarda 10 bin lira fazla gelir demektir. Özellikle sulamaya açlan alanlarla sulamaya açlmayan alanlar arasnda göç oranlarna baktmz zaman Diyarbakra tersine bir göç yaanacak. nsanlar topraklarna doru koacak. nallah bu ovada tarmsal üretim çok daha artacak diye konutu.

METEOROLOJK KURAKLIK, TARIMSAL KURAKLIA DÖNÜMED

Bakan Pakdemirli, açklamasnda kuraklk sorununa da deinerek, Türkiyede kurakln bu yl hissedilmediini belirtip, 18 ylda Devlet Su lerinin yapt yatrmlarla bugün kurakl hissetmiyoruz. Geçen yl kuraklk vard ama cumhuriyet tarihinin bitkisel üretimini gerçekletirdik. Geçen yl bitkisel üretimimiz önceki yla oranla yüzde 6 artt. Meteorolojik kuraklk, tarmsal kurakla dönümedi. Bunun sebebi depolama kapasitemizdir. Bu ve bunun gibi projelerle ilerleyen yllarda ya azalsa bile ülkemizde üretim devam edecektir dedi.

BUGÜN TÖREN DÜZENLENECEK

Tarm ve Orman Bakanlndan yaplan açklamaya göre, törende Diyarbakrn verimli topraklarn suyla buluturacak Balar ve Ergani barajlar ile Ergani ilçesinin 2045 ylna kadar su sorunuyla karlamasn önleyecek Ergani çme Suyu Artma Tesisi de hizmete alnacak.

Açklamada görülerine yer verilen Bakan Pakdemirli, Atatürk Barajndan sonra en büyük sulama sahasna sahip olan Silvan Barajnda gövde dolgusunun tamamlandn belirterek unlar ifade etti:

Silvan Baraj, ülkemizin en büyük 2nci sulama projesi olan Silvan Projesinin ana depolama tesisi konumundadr. Ayrca snfnda 175,5 metre yüksekliiyle ülkemizin ve Avrupann en yüksek barajdr. Silvan Baraj ve Hidroelektrik Santralinde (HES) gövde dolgusu tamamlanarak önemli bir aama geride brakld. 8 milyon 680 bin metreküp gövde dolgu hacmine sahip olan Silvan Barajnda 7,3 milyar metreküp su depolanabilecek.

SULAMA VE ENERJ AMAçLI

6,4 milyar liraya mal olacak barajn tüm üniteleriyle tamamlandnda, sulama ve enerji üretimini kapsayan 4 ayr aamada iletileceini bildiren Pakdemirli, Her aamada, Silvan Baraj rezervuarndan sulamaya verilen su miktar artarken, Silvan HESte üretilen elektrik enerjisi azalacak. 4üncü ve nihai aamayla birlikte enerji üretimi 681 milyon kilovatsaatten 88,41 milyon kilovatsaate inerken, sulamaya verilen su miktar 1 milyar 791 milyon metreküpe yükselecektir. ifadelerini kulland.

Pakdemirli, baraj ile halihazrda kuru tarm yaplan 2 milyon 350 bin dekar arazide modern sistemlerle sulama yaplabileceine iaret ederek, Silvan Baraj ve HES, tarmsal sulama ve enerji üretiminden milli ekonomiye yllk 1,91 milyar lira katk sunarken, 305 bin kiiye de istihdam imkan salayacak. bilgisini verdi.

ERGANYE çME SUYU TEMN

Hizmete alnacak Balar Barajnn da temelden 30 metre yükseklie sahip olduunu belirten Pakdemirli, unlar kaydetti: Yaklak 29 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olan baraj ile halen kuru tarm yaplan 38 bin 200 dekar alan modern sistemlerle sulanarak 29,28 milyon lira net gelir art ile 5 bin kiilik istihdam imkan salanacak. Sulamadan Bismil ilçesine bal Safyan, Akçay, Doluçanak, Bahçe, Seki, Belli, çakll ve çöltepe köyleri ile Silvan ilçesine bal Kasml köyü faydalanacak. Ergani Baraj ile de Ergani ilçesinde yer alan 18 bin 660 dekar tarm arazisi modern sistemlerle sulanacak. Barajdan yaplacak sulamayla 2 bin 450 kiiye i imkan ve yllk 13 milyon lira ekonomik katk salanacak.

Pakdemirli, hizmete alnacak dier bir tesis olan Ergani çme Suyu Artma Tesisi ile de içme suyu ihtiyac yllk 9,9 milyon metreküp olan Ergani ilçesine yllk 15,6 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edileceini belirtti. Pakdemirli, Tesis, günlük 42 bin 500 metreküplük artma kapasitesiyle ilçenin 2045 ylna kadar içme suyu sorunu yaamasna mani olacak. Tesis, Ergani ilçesi ve çavl, ölen, Koruköy, Gürünlü, Özbilek, Bademli, Bahçeköy, Deringöze, Gözekaya köylerine hizmet verecek. Yaplan tesisler, söz konusu yerleimlerin 2045 yl nüfusu olmas beklenen 130 bin kiiye hizmet verebilecek. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git