34 canın bedeli 14 yıl hapis oldu

8 yıl önce Diyarbakır-Bingöl karayolunda LPG tankının patlamasıyla yoldan geçen otobüsün alev alması sonucu 34 yolcu diri diri yanarak can vermiş, 32 yolcu da yaralanmıştı. Kazaya neden olan tanker şoförü 14 yıl, nakliye firmasının sahibi ise 12 yıl hapisle cezalandırıldı. Bölge İstinaf Mahkemesi'nin de oy birliğiyle onadığı cezaları az bulan ölenlerin yakınları, Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu.

Haberler 08.06.2022 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

22 Temmuz 2014 günü Diyarbakr-Bingöl karayolunda 47 NG 228 plakal LPG yüklü tanker oför F.Y.nin direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu tanker ile tankere bal LPG yüklü dorse birbirinden ayrlarak devrildi.

çekici tanker ve dorse yanarak kullanlamaz hale gelirken, devrilen dorsenin kapak ksmndan karayoluna youn gaz sznts oldu. Bu srada seyir halindeki 21 GS 235 plakal Star Diyarbakr ve 33 SV 815 plakal Has Bingöl firmasna ait iki yolcu otobüsü ile 34 BV 0236 plakal özel bir araç szan gazn etkisiyle yanarak küle döndü. Korkunç yangnda alevlerin arasnda kalan 34 yolcu diri diri yanarak can verirken, 32 yolcu da yanarak ar yaraland.

BU KADAR NSANIN ÖLDÜÜNÜ HASTANEDE ÖRENDM

oför F.Y. ile nakliye firmas sahibi .A. hakknda Taksirle ölüme, yaralanmaya neden olmak suçundan dava açld. Ar Ceza Mahkemesinde hakim karsna çkan sank, Giresunun Tirebolu ilçesinden Mardin Nusaybine gelmek için yola çktn belirterek, unlar söyledi:

Gece karanlnda uzun far yakan büyük bir aracn erit ihlali yaparak üzerime doru geldiini gördüm. Yol iki aracn yan yana geçebilecei kadar geni deildi. Ona çarpmamak için yolun sana yananca tanker devrildi. LPGnin tehlikeli olduunu ve patlamas halinde büyük zararlara yol açacan bildiim için araç devrildikten sonra bilincim tam olarak yerinde olmamasna ramen

Araç patlayabilir diye yanmda gördüüm kiiye jandarmay aramasn söyledim. Kar yönden gelen araçlara doru koarak tankerin her an patlayabileceini söyleyip bölgeyi terk etmelerini söyledim. Patlama sonrasnda gözümü hastanede açtm ve bu kadar insann öldüünü hastanede örendim.

TEHLKEL MADDE TAIMA BELGES VARDI

Nakliye irketi sahibi .A. da beraatn isteyerek, unlar söylemiti:

oför maal elemanmd, nakliye firmas iletiyordum, oförümün tehlikeli madde tama konusunda SCR5 belgesi vard, aracn periyodik muayenesini yaptrmtk. O tarihte 30-35 aracm vard, yaklak 50 den fazla çalanm vard. Firmann bütün ileri ile ben ilgileniyordum.

oför firmamzdan habersiz yük alp götüremez, yük Giresun Tireboludan Mardin Nusaybine gelecekti. Kilometre olarak 9 saatten önce varlabilir. Bir ksm yollar o dönem terör nedeni ile güvenli olmad için oför güvenli bir yerde dinlenecekti. Dinlenmeye geçmeden kaza olmu, kusurum yoktur, beraatm istiyorum.

ATK RAPORU: OFÖR ASL KUSURLU

Yaknlarn kaybedenler ile olayda ar yaral kurtulan ancak birçou uzuvlarn kaybeden ve beyin harabiyeti yaayan madurlar da sanktan ikyetçi olup uzlamak istemediklerini belirttiler. Bilirkii raporu alnmas için stanbul Adli Tp Kurumuna gönderilen dosya ile ilgili rapor da mahkemeye ulat.

Raporda, sann ar hz yapmas nedeniyle asli kusurlu olduu, Karayollarnn tali kusurlu olduu ifade edildi. LPGnin kaza sonras akarak yaylp buhar haline gelerek çevrede bulunanlar tarafndan gerekli güvenlik önlemlerinin alnmamas nedeniyle kvlcm veya s kayna vastasyla tutumasyla can ve mal kayplarnn yaand vurguland. ATK raporunda, yarallarn sabit tbbi müdahale ile giderilemeyecek yaamlarn tehlikeye sokacak ekilde yaralandklar bildirildi.

OFÖRE 14 YIL, FRMA SAHBNE 12 YIL HAPS

Mahkeme sank F.Y.yi taksirle birden fazla kiinin ölümüne neden olmak suçundan 14 yl hapisle cezalandrd ve pimanlk duymamas, gelecei üzerinde olas etkileri dikkate alnarak hakknda indirim yaplmasna yer olmadna karar verdi. Sürücü belgesinin de üç yl geri alnmasn kararlatrd.

Sank .A., da ayn suçtan 12 yl hapisle cezalandrld ve cezasnda pimanlk duymad için indirim yaplmadna karar verdi. Sann üç yl süreyle nakliyecilik, tehlikeli madde üretimi ve nakliyesi faaliyeti yürütmesinin de yasaklanmasna karar verdi.

Bölge stinaf Mahkemesi de, delillerin hukuka uygun elde edildiini belirterek hükmün oy birliiyle onanmasna karar verdi. Yaral kurtulan madurlar ve yaknlarn kaybedenler ise sanklara verilen cezay az bularak Yargtaya temyiz bavurusunda bulundu.

Ana Sayfaya Git