4 büyük kent Diyarbakır!

Diyarbakır 2 milyon 294 bin 58 kişi ile dördüncü kalabalık şehir olurken, Ankara 2 milyon 16 bin 454 kişi ile beşinci, İzmir 1 milyon 976 bin 581 nüfusla altıncı kalabalık kent durumunda bulunacaktı.

Haberler 25.01.2021 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) Adrese Dayal Nüfus Kayt sistemine göre, Türkiyede yaayanlar eer doduklar kentte kalm olsayd ülkenin demografisi bugünkünden çok daha farkl olacakt. TÜK verilerine göre, 2 milyon 839 bin 823 nüfusu ile anlurfa ülkenin en kalabalk kenti olurken, onu 2 milyon 603 bin 448 kii ile Konya, 2 milyon 558 bin 75 nüfusu ile stanbul izleyecekti.

Diyarbakr 2 milyon 294 bin 58 kii ile dördüncü kalabalk ehir olurken, Ankara 2 milyon 16 bin 454 kii ile beinci, zmir 1 milyon 976 bin 581 nüfusla altnc kalabalk kent durumunda bulunacakt.

1 milyon 976 bin 178 kii ile yedinci srada Samsun, 1 milyon 950 bin 281 kiiyle sekizinci srada Sivas bulunurken, 1 milyon 893 bin 946 nüfusla Erzurum dokuzuncu ehir, Bursa ise 1 milyon 826 bin 285 kii ile onuncu srada olacakt.

KADM KENTLER SON 60 YILDA çOK FAZLA GÖç VERD

Anadolunun kadim kentlerinin son 60 ylda çok fazla göç verdiini söyleyen stanbul Aydn Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Bakan Prof. Dr. Hac Duran, bu göçlerin daha çok Türkiyenin sanayilemi, turizm bakmndan gelimi ve eitim kalitesinin yüksek olduu bölgelere doru gerçekletiini söyledi.

Osmanl dönemi ve Cumhuriyetin ilk yllarnda ülkenin en önemli kentlerinin Erzurum, anlurfa, Diyarbakr, Kastamonu, Sivas, Kayseri ve Konya olduunu dile getiren Prof. Dr. Duran, Ancak 1960lardan bu yana bat kentlerine yaplan yatrmlar ile eitim ve turizm politikalar bu kadim ehirleri cazip olmaktan çkard dedi.

Daha çok sanayilemenin, istihdamn, turizmin ve eitimin olduu bölgelere doru youn bir göç dalgasnn yaandn kaydeden Prof. Dr. Duran, öyle devam etti:

1960lardan 1990lara kadar Türkiyedeki göstergelere baktmz zaman Anadolu kentlerinde iddetin, cinayetlerin ve kan davalarnn fazla olduunu görüyoruz. Bu durum göçün gerçeklemesine neden oluyor. Osmanl Devleti döneminde Türkiyede insanlar istedii yere göç edemezlerdi. Bütün kentlerin kendilerine özgü göçmen kabul etme ya da etmeme politikalar vard. Cumhuriyet hükümetleri dönemiyle birlikte özgür politikalar insanlarn istedikleri yere göç edebilmesini salad.

BÜYÜKEHRLER DAHA FAZLA YOUNLUK KALDIRACAK DURUMDA DEL

Günümüzde stanbul, Ankara, zmir ve Bursa gibi büyükehirlerin yaanan younluu daha fazla kaldracak durumda olmadn vurgulayan Prof. Dr. Hac Duran, u ekilde konutu:

Günümüz teknolojileri, çok kolay ve cazip yatrm imkanlar da sunmaktadr. u anki teknolojilerle insanlar bulunduklar her yerde eitim alabilir, üretim yapabilir ve çok etkili bir ekilde dünya piyasalarna açlabilir. Anadolunun klasik manadaki büyük kentlerine geri dönüü salamak için eitim, turizm, sosyal tesis ve istihdam alannda yatrm politikalarnn gelitirilmesi gerekiyor. Göç alan bölgelerimize baktmz zaman buralarn sahil bölgelerinde yer aldklar ve uluslararas pazarlara açk yerler olduklar görülüyor. Göçü tevik eden faktörler yatrm, turizm, eitim ve istihdam ile dinlenme ve sosyal tesislerin varlna baldr. çünkü insanlar bulunduklar bölgelerde i bulamyor. çada toplumlarda insanlarn çounluu mutlaka ücretli bir ite çalmak istiyor. Yasalara göre uzmanlk gerektiren beceriler edilmeleri gerekiyor. Bunlarn hepsini gerçekletirebilmek için de eitim almak gerekiyor. Bu durumda, eitim olanaklarnn daha fazla olduu büyük kentlere göçü artryor. Önemli bilim kurulularnn hemen hemen hepsi stanbul, Ankara, zmir gibi büyük kentlerde yer alyor. Anadoludaki bilim kurulular bu manada zayf kalyor. Bu yetersizlikten dolay Anadoludaki bilim insanlar da büyük kentlere göç ediyor.

STANBUL HERKES çN BR HAYAL KAPISI

stanbul anlurfa Dayanma Dernei Bakan Yardmcs Ali Rza Küçükler ise stanbulda yaklak 350 bin anlurfalnn olduu kaydetti. nsanlarn bir yere göç ettikten sonra oray vatan olarak benimsediini ve geri dönüün çok fazla olmadn aktaran Küçükler, nsanlar bulunduklar yerde bir yaam biçimi benimsiyor. Sosyal çevresi oluyor. nsanlar aile düzenini kurduktan sonra kiinin bireysel karar vermesi çok zor oluyor. çocuklar okuyor, arkadalar oluyor. stanbulda i imkan var. insanlar da burada, i arayanlarda burada, büyük markalar kendilerini stanbula gelmek zorunda hissediyor. Buradan piyasaya daha kolay ulaacan biliyor. stanbul herkes gibi anlurfallar için de bir hayal kaps dedi.

46 yldr stanbulda yaayan kebap ustas Osman Saraçolu da u anda memlekete dönmek istemem çünkü çocuklarm istemiyor ama insan memleket özlemi de çekiyor. Esas Urfallarn hepsi stanbulda anlurfada kimse kalmad diye konutu.

45 yl önce ailesiyle birlikte anlurfadaki i imkanlarnn kstl olmas ve kuraklktan dolay stanbula geldiklerini dile getiren Ahmet Aksan ise stanbulda yedek parça ileri yaptm. u an anlurfaya gidelim desek memlekette kimse kalmad. Belki bir 10 yl sonra memlekete gitmeyi düünebiliriz. çocuklarm ve arkadalarm hep stanbulda, 70-80 yalarna gelince gidip orada ölmek isterim ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git