400 kişiye emsal teşkil eden karar

HDP mitinginde DEAŞ'ın bombalı saldırısı sırasında, iki bacağını kaybeden dansçı Lisa Çalan'a, İdare Mahkemesi İçişleri Bakanlığı'nın 1 milyon 356 bin tazminat ödemesine karar verdi. Karar, olayda yaralanan 400 kişi için emsal teşkil ediyor.

Haberler 01.09.2018 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPnin, stasyon Meydannda düzenledii mitingde, DEA terör örgütünün bombal saldrs sonucu 4 kii yaamn yitirmi, yaklak 400 kii de yaralanmt. Patlamada 2 bacan kaybeden Lisa çalan, Diyarbakr 2nci dare Mahkemesine bavurarak, çileri Bakanl hakknda tazminat davas açt.

Savunma veren Bakanlk, polisin mitingde yeterli önlem aldn, davann hukuki dayanaktan yoksun olduunu ve reddedilmesini talep etti. Bakanlk, çalann urad manevi zararda idarenin kusuru olmadn, istenen tazminat talebinin ise sebepsiz zenginlemeye neden olacan belirterek, davann reddini istedi.

Mahkeme verdii kararda, tam aksine patlamann önüne geçilebileceini vurgulayarak, birçok yönüyle ihmaller zinciri olduuna dikkat çekti. Görevlilerin önleyici tedbir aramalarn dikkat ve özen yükümlülüüne aykr gerçekletirdiini, görevlerini yerini getirmediini belirten mahkeme, 1 milyon 356 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.

Karar deerlendiren çalann avukat yerel mahkemenin davay sonuçlandrdn ve bu kararn söz konusu patlamada yaralanan dier kiiler için emsal olabileceini söyledi. Karar ile olayda ihmalkarln da tespit edildii belirtilirken, bombal saldr ile ilgili Orhan Gönderin de aralarnda bulunduu 5 kii hakknda, açlan dava, Ankarada görülüyor.

HDP tarafndan 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakrn stasyon Meydannda düzenlenen seçim mitinginde, DEA terör örgütünün düzenledii bombal saldrda iki bacan kaybeden dansç Lisa çalan davasnda, dare Mahkemesi, çileri Bakanlnn 1 milyon 356 bin lira maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verdi.

HDPnin, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri için 5 Haziranda Diyarbakr stasyon Meydannda düzenledii mitingde, DEA terör örgütünün bombal saldrs sonucu 4 kii yaamn yitirdi, yaklak 400 kii yaraland. Patlamada 2 bacan kaybeden Lisa çalan, avukat aracl ile önce, saldrda idarenin kusuru bulunduu gerekçesiyle ubat 2016da maddi ve manevi tazminat talebiyle çileri Bakanlna dilekçe ile bavurdu. Herhangi bir yant alamayan Lisa çalan bunun üzerine, Diyarbakr 2nci dare Mahkemesine bavurarak, çileri Bakanl hakknda tazminat davas açt.

DARE MAHKEMESNDEN VERLEN KARAR

Diyarbakr 2nci dare Mahkemesinde açlan dava için savunma gönderen çileri Bakanl, polisin mitingde yeterli önlem aldn belirterek, davann hukuki dayanaktan yoksun olduunu ve reddedilmesini talep etti. Bakanlk, patlamada bacaklarn kaybeden Lisa çalann urad manevi zararda idarenin kusuru olmadn, istenen tazminat talebinin ise sebepsiz zenginlemeye neden olacan belirterek, davann reddini istedi. Miting alannn güveliinden sorumlu polisler hakknda açlan soruturma raporlarnda, güvenlik tedbirlerinin yetersiz olduunu belirten mahkeme ise Bomba mha ve nceleme Müdürlüü personeline miting alan ve çevresinin bomba konusunda eitimli köpeklerle aranmas görevinin verildiini, ancak alanda yaplan aramann çevrede yaplmadn belirtti.

1 MLYON 356 BN LRA MADD VE MANEV

Diyarbakr 2nci dare Mahkemesi, geçen Temmuz aynda verdii kararda, patlamann önüne geçilebileceini vurgulayarak, birçok yönüyle ihmaller zincirine dikkat çekti. Miting alannda görevlilerin önleyici tedbir aramalarn dikkat ve özen yükümlülüüne aykr gerçekletirdiini, güvenlik tedbirlerini tam olarak yerine getirmediini belirten mahkeme, hizmet kusuru bulunduu kanaatine vard. Mahkeme, Lisa çalann uram olduu maddi ve manevi zarar nedeniyle, idarenin kusuru esasna göre, çileri Bakanlnn 100 bini manevi, toplam 1 milyon 356 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.

Karar deerlendiren Lisa çalann avukat Ferhat Klnç, yerel mahkemenin davay sonuçlandrdn ve bu kararn söz konusu patlamada yaralanan dier kiiler için emsal olabileceini söyledi. Avukat Klnç, mitingde patlayan bomba ile ilgili soruturma dosyas incelendiinde idarenin kusurunun net olarak görüldüünü de ifade ederek, kendilerinin de davay istinafa tayacaklarn söyledi. Avukat Ferhat Klnç, karar ile devletin ihmalkarlnn da tespit edildiini söyledi.

BOMBACI GÖNDERN YARGILANMASI SÜRÜYOR

Diyarbakrda, HDP mitinginde patlayan 2 bomba ile ilgili DEA terör örgütü üyesi Orhan Gönder ve 4 kiinin yarglanmas Ankarada sürüyor. 4 kiinin yaamn yitirdii, yaklak 400 kiinin yaraland bombal saldr ile ilgili Orhan Gönderin de aralarnda bulunduu 5 kii hakknda, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme, nitelikli öldürme, nitelikli öldürmeye teebbüs, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el deitirme suçlarndan açlan dava, güvenlik gerekçesiyle Diyarbakrdan Ankaraya tanmt.

Ana Sayfaya Git