42 yıl geçti yaralar sarılmadı

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde meydana gelen ve 3 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6,6 büyüklüğündeki depremin üzerinden 42 yıl geçti. Ama yaralar hala da sarılmış değil.

Haberler 07.09.2017 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Lice ilçesinde 6 Eylül 1975 tarihinde meydana gelen ve 3 binden fazla kiinin hayatn kaybetmesine neden olan 6,6 büyüklüündeki depremin üzerinden 42 yl geçmesine ramen yaralar hl sarlmad.

7 bin evin ykld ve 144 kilometrelik karayolunun kullanlamaz hale geldii depremde, ilçeye bal birçok köye yardm götürülememiti.

8 bin 149 binann hasar gördüü veya ykld depremin ardndan ilçeye giri-çklar yasaklanrken, çadr ve ekmek datm srasnda çkan kavgada bir kii öldürülmütü.

Yaklak 4 ay boyunca devam eden artç sarsntlar maddi hasarlara neden olurken, özellikle köylerdeki yap malzemelerinin kerpiçten yaplm olmas, ölü saysnn artmasna sebep oldu.

LCE DEPREM

Depremin ardndan ulam alanndaki yetersizlikler nedeniyle krsal bölgelere yardmlarn ulatrlmas gecikti. Deprem sonucunda Lice, Hani, Hazro, Kulp, Dicle, Silvan, Ergani ve kent merkezinin çevresindeki yaplarn 8 bin 159u ar, 4 bin 550si orta ve 7 bin 283ü hafif hasar gördü.

Aradan geçen yllara ramen Licenin sorunlar halledilmedii gibi, daha sonraki yllarda da ilçe halk bir iddet sarmalna hapsedilerek, ac dolu hayat sürmeye mecbur brakld.

Türkiyenin, deprem bölgesinde olmasna ramen çok ac deneylerin ardndan hiçbir tedbirin alnmayp, yeterli altyap tesislerinin kurulmam olmas sonradan yaanan depremlerle açkça ortaya çkt. Lice ilçesinin baka bir yere tahliyesiyle ilgili kararn bugüne kadar uygulanmam olmas ise ayrca bir sorun tekil ediyor.

YARALAR SARILMADI

Lice depreminden önce de depremler yaanrken, bunun ardndan Erzurum, stanbul, Gölcük, Van ve daha farkl bölgelerde binlerce insann hayatn kaybetmesine neden olan depremler meydana geldi.

Art arda meydana gelen maden facialar da halkn yaam koullarnn iyiletirilmediini gösterdi.

Depremden sonra depremzedeler için bin 625 prefabrik konut ile 33 i yeri yapld. Yaplan prefabrik konutlar 40 yldr kullanlyor.

Kalc konut yaplmas için yllarca süren mücadele giriimleri sonuçsuz kalnca depremzedeler, evlerini kendi imknlaryla yapmaya baladlar ve ilçede 10 ylda 150 yeni bina ina edildi. Depremzedelere, kullanl olmayan ve batan savma yaplan özel tipte evler ise 31 sonra yani 2009 ylnda verildi. (LKHA)

Ana Sayfaya Git