51 yılın en kötüsü, kalıcı olacak

Meteoroloji'den yapılan açıklamada kalıcı olacağı vurgulandı. Türkiye'de geçen ay son 51 yılın en sıcak 2. temmuz ayı yaşandı. Uzmanlar sıcaklık artışının bu kez kalıcı olacağı görüşünde. Küresel ısınma tüm dünyayı tehdit ediyor. Dünya genelinde sıcak mevsimler uzarken, soğuk mevsimler kısalacak. BM'nin yeni iklim raporunda ortaya çıkan veriler endişe yaratacak boyutta.

Haberler 10.08.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 2021 ylnn Temmuz ay, son 51 yllk dönem göz önüne alndnda en scak 2. Temmuz olarak kaytlara geçti.

Meteoroloji Genel Müdürlüü verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiyede uzun yllar temmuz ay ortalama scakl 24,5 derece olarak ölçüldü. Bu ylki temmuz aynda ise havalarn scak geçmesinden dolay ortalama scaklk 1,8 derece artarak 26,3 dereceye yükseldi.

Türkiyede 1971den beri en yüksek ortalama scaklk 2000 ylnn temmuz aynda kaydedildi. Ölçümlere göre 2021 ylnn temmuz ay, 51 yln en yüksek ikinci temmuz ay olarak kaytlara geçti.

ÜLKE GENELNDE SICAKLIKLAR ARTTI

Meteoroloji Uzman Dr. Öretim Üyesi Güven Özdemir, yapt açklamada, küresel ölçekte önceki yllara göre 2021 ylnda, ciddi scaklk art gözlendiini söyledi. Metropollerin plansz büyümesi, youn göç almas, betonlamas, nüfusun artmas neticesinde insanlarn ihtiyaçlarnn farkl ekilde artmas ve egzoz gazlarnn havadaki salnmnn younlamasnn s adalarnn olumasna neden olduunu belirten Özdemir, klim krizi ortaya çkm ve buna bal olarak kurakln ciddi anlamda ekonomik, çevresel veya sosyal etkileri bölgelere göre olumsuz ekilde görülmeye balanmtr dedi.

SICAKLIK ARTII KALICI OLACAK

Özdemir, havalarn scak geçmesinin birçok alanda ekonomik açdan olumsuz durumlara yol açtn anlatarak, öyle devam etti: Ayrca tarm, ekoloji, hidroloji, meteoroloji ve sosyo-ekonomik kuraklk türleri artk günümüzde önemli olmaya balamtr. Türkiyede geriye dönük uzun yllara bakldnda temmuz aylarnda giderek scaklklarn yükseldii görülmektedir. Bu temmuz aynda da ülke genelinde ortalama scaklar artt ve bu durum en scak 2. temmuz aynn yaanmasna neden oldu. Scaklklarn yükselmesinin büyük olaslkla kalc olaca aikardr.

NE YAPILMALI?

Scakln yükselmesinin küresel bir sorun olduun dile getiren Özdemir, yaplmas gerekenleri öyle sralad: Türkiyeyle birlikte dünyada önümüzdeki yllarda, scakln yükselmesi devam edecektir. Küresel snmaya neden olan bu durum nedeniyle tüm ülkeler sera gazlarn ilk önce kontrol altna almal. Daha sonraki aamada sera gazlarnn azaltlmas için ülkeler aras i birlii yaplmas ve ortak hareket edilmesi arttr. Ayrca orman yangnlar bu yl tüm dünyada inanlmayacak derecede art göstermitir. Bu olumsuz etkiler uzun yllar devam edecektir.

Ana Sayfaya Git