57 milyon liralık proje

Gazi ve Melikahmet Caddeleri Sokak Sağlıklaştırma 1. etap, Dicle Vadisi Projesi 1. etap ve restorasyonu tamamlanan tarihi yapıların açılışı gerçekleştirildi.

Haberler 17.06.2017 - 04:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrmn katlmyla bugün Diyarbakrda düzenlenecek törende, bedeli 57 milyon liray bulan Gazi ve Melikahmet Caddeleri Sokak Salklatrma 1. etap, Dicle Vadisi Projesi 1. etap ve restorasyonu tamamlanan tarihi yaplarn açln yapt.

çevre ve ehircilik Bakanlndan alnan bilgiye göre, terörden zarar gören bölgelerin yeniden imar ve ihyas kapsamnda Bakanlk koordinesinde devam eden çalmalarda tarihi dokuya zarar veren salksz yaplama ortadan kaldrlrken, terör saldrlarnda hasar gören tarihi eserler aslna uygun ekilde onarlyor.

Bakanlar Kurulunca 25 Mart 2016da alnan acele kamulatrma kararnn ardndan önce zarar tespiti yapld, ardndan ykm ve enkaz kaldrma ilemleri gerçekletirildi. Vatandalara eya ve kira yardm ve kamulatrma için 129 milyon lira yardm ve ödeme yapld. Ayrca hak sahipleri için yaptrlan 7 bin 837 konutun inaat sürüyor.

Hak sahiplerine, evlerinin karlnda tanmazlarnn deerinin nakdi olarak ödenmesi, Üçkuyular ve çölgüzeli mevkisinde TOK konutlarndan edinebilme ya da Suriçinde Koruma Amaçl mar Plan hükümleri dorultusunda evini yapmasna izin verilme gibi seçenekler sunuluyor.

Suriçinde onayl Koruma Amaçl mar Plan dorultusunda altyap çalmalar tamamland. Hz. Süleyman Camisinin çevresini kapsayan 115 dönümlük alan gecekondulardan temizlenerek yeil alan haline getirildi.

- 500 dükkann d cephesi yenilendi

Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri Sokak Salklatrma Projesinin birinci etab tamamland. 24 milyon liraya mal olan çalmalar sonucu yaklak 500 esnafa d cepheleri yenilenen dükkanlar teslim edildi. Sokak salklatrma uygulamalarnn tamamnn bu yln sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Yaklak 50 kilometre altyap, içme suyu kanalizasyon ve yamur suyu iletim ve ebeke hatt döenirken, Mardinkap ve Dakap arasnda bin 856 metre uzunluundaki yol ile 10 bin 500 metrekare parke yol yapm çalmalar büyük oranda tamamland.

- Dicle Nehri kenarnda yeni yaam alan

Dicle Vadisi Rekreasyon ve Peyzaj Düzenlemesi Projesi kapsamnda yürütülen çalmalarn ilk etab tamamland. 27 milyon lira yatrm bedeliyle hayata geçirilen proje ile 300 kiinin ayn anda ibadetini yerine getirebilecei cami, 2 basketbol ve futbol sahas, 4 kilometre uzunluunda bisiklet yolu, bisiklet otopark ve kiosku, dokuya uygun kr kahvesi büfe ve su deposu ina edildi. Yeil alana büyük önem verilen projede 265 bin metrekare çim kullanlrken, 60 farkl türde 65 bin aaç ve çiçek dikildi.

Projenin tamam bittiinde Dicle Vadisi, yeil alanlar, bisiklet yollar, göletler, meydanlar, sosyal donatlar, açk spor ve rekreasyon alanlar ile kentin en önemli yaam alan olacak. Böylece kent ve çevresinde yaayanlarn dinlence ve elence gereksinimleri karlanabilecek.

- Yöresel mimariye uygun yaplyor

Ev sahiplii yapt bütün medeniyetlerin izlerini tayan Surda yaayan bir ehir ina ediliyor. Tarihi Diyarbakr Evleri aslna uygun ekilde restore ediliyor. Suriçinde yöresel mimariye uygun 44 konutun yapm sürdürülüyor.

Terör saldrlarnda tahrip olan aralarnda 2 kilisenin de bulunduu tarihi eserler restore ediliyor. Saldrlarda zarar gören Nebi Camii, Hz. Süleyman Cami, Nasuhpaa Cami ve Zinciriye Medresesinin restorasyon çalmas tamamland.

Ana Sayfaya Git