7 ayda 7 kadın cinayeti, 9 şüpheli ölüm

Diyarbakır’da 2020 yılının ilk 7 ayında kadına yönelik şiddete ilişkin raporunu paylaşan HDP Milletvekili Semra Güzel, 7 kadının erkeler tarafından katledildiğini, 9 kadının ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Haberler 22.08.2020 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Semra Güzel, Diyarbakrda 2020 ylnn ilk 7 aynda kadna yönelik iddet ve cinayetlere ilikin hazrlad raporu paylat. Partisinin il binasnda toplant yapan Güzel, raporunda kadna kar erkek iddetinin ve kadn mücadelesine yönelik saldrlarn artarak devam ettiine dikkat çekerek, Türkiyede 2020nin ilk 7 aynda 155 kadnn erkekler tarafndan katledildiini, 85 kadnn ise üpheli bir ekilde yaamn yitirdiini açklad.

NFAZ YASASININ KADIN CNAYETLERNE ETKS!

Salgn nedeniyle evlerde geçirilen karantina dönemlerinde erkek iddetine yönelik hiçbir önlem alnmadn ifade eden Güzel, öte taraftan kadnlar koruyan ve kadn kazanm olan birçok uygulamann da merkezi ve yerel idarelerin saldrlarna maruz kaldn dile getirdi. Ayrmc nfaz Yasasnn kabul edilmesiyle 15 Nisandan beri tahliye olan faillerin döndükleri evlerde iddet uygulamaya, kadn ve çocuklar katletmeye devam ettiine iaret eden Güzel, iddet maduru kadnlara tahliye olan kiilerin tahliyesine dair bilgi verilmedi ve bu kiilerin bazlar cezaevinden çkar çkmaz kadnlarn kapsna dayand. Bakanlk bu konuda serbest kalanlarn takibini yapmad ve bunu kamuoyu ile paylamad için kaç kadnn bu iddete maruz kald ve u an kaç kadnnn hayati riskleri olduu bilinmemektedir diye tepki gösterdi.

Raporunda, Diyarbakrda geçen yllara göre kadn cinayetlerinde art görüldüünü kaydeden Güzel, nfaz Yasasyla serbest braklan erkeklerin kentte 2 kadn katlettiinin altn çizdi.

YAAM ALANI TANINMIYOR

Raporda, kayym politikalarnn kadnlara yaam alan tanmadnn altn çizen Güzel, 2020nin ilk 7 aynda Diyarbakrda kayym atanan 4 belediye kadn ebakannn görevlerinden uzaklatrldn ifade etti. Kadn odakl uygulamaya konulan bütün yerel yönetim politikalarnn kayymlar eliyle yok edildiini belirten Güzel, Kadn kurumlarna dahi erkek müdürler atayan kayyumlarn sonraki süreçte de kadnlara yönelik herhangi bir politika gelitirmedii, kadnlarn kendilerini ifade edecekleri herhangi bir alan açmadklar, güçlendirici politikalarn uygulanmad bir süreçten geçmekteyiz. Bütün bu politikalar kadnlar evlere hapsetmeye ve iddetle yüz yüze brakmaya devam etmektedir diye konutu.

7 KADIN CNAYET

Raporunda, Diyarbakrda 2020nin ilk 7 aynda 7 kadnn erkek iddetiyle katledildiini, 9 kadnn ise üpheli bir ekilde yaamn yitirdiini kaydeden Güzel, Austos aynda 2 kadnn erkek iddeti ile hastaneye kaldrldn, 21 yandaki bir kadnn ise ei tarafndan intihar süsü verilerek katledilmek istendiine dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git