7 yıl sonra dosyada!

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesi ile ilgili olarak mülkiye ve polis müfettişlerinin hazırladığı soruşturma tamamlandı ve rapor, yedi yılın ardından dosyaya girdi. Raporda, Elçi cinayetinin “önceden tasarlanmış bir eylem olmadığı” belirtildi.

Haberler 20.04.2022 - 01:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin katledilmesine ilikin çileri Bakanl bünyesinde yürütülen idari soruturmann raporu, olaydan yedi yl sonra dava dosyasna girdi.

Soruturma ve yarglama sürecinde avukatlarn sürekli dosyaya getirilmesini istedikleri raporun 23 Haziran 2017 tarihinde tamamland ortaya çkt.

DWde yer alan habere göre, iki mülkiye ve bir polis bamüfettii tarafndan hazrlanan 56 sayfalk raporun giriinde yer alan Kapsam d braklan konular bölümünde dikkat çekici bir bilgi yer ald.

Raporun bu bölümünde, olay srasnda sank polislerden F.T.nin arkadalar tarafndan kaçan PKKlilere doru deil geriye doru yönlendirilmesinin dikkat çekici bulunduu belirtildi.

Müfettiler, ses çözümü yaplmas halinde olayn çözüleceine dair deerlendirmeyi 22 Aralk 2015 ve 5 Nisan 2017 tarihlerinde Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna resmi yazyla bildirdiklerini, ancak defalarca telefon görümesi yaplmasna ramen rapor yazm tarihine kadar savclktan kendilerine cevap verilmediini belirtti.

Elçinin can güvenlii ile ilgili istihbari bilgi yok

çileri Bakanl Tefti Kurulu Aratrma Raporunda, olay yerinde bulunan veya bilgi sahibi olan 38 polis, 11 gazeteci, 7 avukat ve 3 sivil vatandan ifadesi yer ald. Ancak ifadesi alnan 59 kii de Tahir Elçinin vurulma ann görmediini söyledi.

Raporda, Elçinin can güvenliinin tehlikede olup olmad ile ilgili bavuru veya bilgi olmad, basn açklamas srasnda da böyle bir istihbari bilginin olmad ifade edildi.

Müfettilerin sorusu üzerine valiliin gönderdii cevapta ise Elçinin can güvenlii ile ilgili bir istihbari durum veya deerlendirmenin l Güvenlik ve Asayi Koordinasyon Toplants ile l Asayi Toplantsnda gündeme gelmedii belirtildi.

stihbaratçlar neden takip etti?

Tahir Elçinin öldürüldüü gün iki PKKlinin istihbaratçlar tarafndan olay yerine kadar takip edilmesi de tartma konusu olmutu. Müfetti raporunda bu konuda da ayrntl bilgiler yer ald. Müfettiler, PKKli Mahsum Gürkann bir polis aracna silahl saldr olaynn faili olabilecei gerekçesiyle mahkeme kararyla teknik takibe alnd, takip edildii srada da Uur Yakr ile birlikte taksiyle Elçinin açklama yapt yere geldii belirtildi.

Taksinin durmas ve iki PKKlinin polisleri vurmasnn çok ksa bir sürede gerçekletii belirtilen raporda, istihbarat elemanlarnn çatmaya annda müdahale etmemeleri ya da geç müdahalelerinin kast ya da ihmalden ziyade olaylarn ani gelimesi ve tecrübesizlikten kaynakland vurguland.

Rapora göre, istihbarat ekiplerince saldrganlarn tespit edilmesi, takip altna alnmas ve yakalanmalar için harekete geçilmesi toplam 20 dakika sürdü.

Disiplin soruturmasna gerek yok

Raporda, olay yerinde bulunan polisler, PKKlilerin bindii arac takip eden istihbaratçlar, telsiz merkezi, güvenlik kameralarn takip eden görevliler ve olaya müdahale eden terörle mücadele ekibinin davranlar da deenlendirildi. Müfettiler, eldeki bilgi ve belgelere göre Diyarbakr Emniyet Müdürlüü görevleri hakknda herhangi bir ön inceleme ve disiplin soruturmas yapmaya gerek olmad kanaatine varldn bildirdi.

Ne olmutu?

Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçi, 28 Kasm 2015 günü Sur ilçesindeki çatmalarda zarar gören Dört Ayakl Minare önünde basn açklamas yaparken çkan çatmada hayatn kaybetti. Uzunca bir süre sürüncemede braklan soruturma dosyas Diyarbakr Barosunun Londra Üniversitesi Adli Mimarlk Bölümüne hazrlatt rapor ile yeniden açld. Raporda olaan üpheli olarak gösterilen üç polis ve ate ederek sokaa giren Uur Yakr hakknda dava açld.

ddianamede, sanklarn hangisinin Elçinin ölümünden sorumluu olduunun tespitinin imknsz, ancak her üç polisin de kuvvetli suç üphesi altnda olduu ifade edildi. ddianameyi kabul eden 10uncu Ar Ceza Mahkemesi davann baka ile nakledilmesini istedi. Ancak Adalet Bakanl bu talebi reddetti. Balad günden beri gerginlikle devam eden yarglamada avukatlar sk sk bu müfetti raporunun dosyaya getirilmesini talep ediyordu.

Ana Sayfaya Git