7 yıl sonra kapı açıldı

Diyarbakır'ın Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi "Sur'da artık kapalı kapı kalmadı. Şantiye sahası dışındaki bütün alanları halka açtık. Burası Diyarbakır'ın, Sur'un yeni cazibe merkezi olacak"

Haberler 18.03.2022 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde, terör saldrlarnda tahrip olan bölge çalmalarn ardndan vatandalarn kullanmna açld.

Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi, tarihi ilçede 2015te terör örgütü PKKnn saldrlar sonucu tahrip olmas nedeniyle kapatlan, restorasyon ve yeniden düzenleme çalmalarnn ardndan kullanma açlan Dört Ayakl Minareden Yenikap Caddesine kadar ki bölümde incelemelerde bulundu.

çiftçi, burada gazetecilere yapt açklamada, 2015 ylnda çukur ve barikatlarla gerçekletirilen saldrlarda Surun 6 mahallesinin adeta yok olduunu, kiliseler, camiler, tarihi eserler, sivil mimari örnekleri ve evlerin tamamen tahrip edildiini söyledi.

Sayn Cumhurbakanmzn talimatlar ve önderliinde çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakanl koordinasyonunda ciddi bir ihya çalmas balatld. diyen çiftçi, bu çalmalarla önemli bir mesafeye geldiklerini belirtti.

çiftçi, Surun geçen yl itibaryla kapal mahallesinin kalmadn ancak baz yerlerde antiye sahalarnn güvenlii açsndan baz noktalarn kapatlmas gerektiini kaydetti.

SURDA ARTIK KAPALI KAPI KALMADI

Dört Ayakl Minarenin olduu bölümün en önemli lokasyonlardan biri olduuna iaret eden çiftçi, Dört Ayakl Minareden Yenikap Caddesine kadar olan bölümü de kullanma açarak, bu alan da halkla buluturduklarn bildirdi.

çiftçi, öyle konutu:

Yenikap Caddemizde TOK emlak konut üzerinden kiralamalar yapld ve buras inallah mays ay içerisinde Diyarbakrn yeni cazibe merkezi olacak ekilde bir fonksiyonla hayata kazandrlyor. Burada 67 i merkezimiz var. Bu i yerlerinin hemen tamamna yakn kiraland. Zaman içerisinde çalmalar balayacak. Kaymakamlk binasn da eski Süleyman Nazif Okuluna tadk. Dolaysyla 5-6 yldr devam eden buradaki kapal kapy bugün itibaryla açyoruz. Bununla beraber Kervansarayn arkasndaki kapy da açyoruz. Surda artk kapal kap kalmad. antiye sahas dndaki bütün alanlar artk halka açtk. Buras Diyarbakrn, Surun yeni cazibe merkezi olacak. Bu alanlar artk vatandalarmzn hem ziyaretine hem ticaret yapmalarna açk olacak. nallah Surda her geçen gün bir önceki günden daha iyi olacak ekilde çalmalar devam ediyor.

BURASI ÖNEML BR TCARET VE TURZM MERKEZ OLACAK

Keldani Kilisesi ile Surp Giragos Ermeni Kilisesinin de 7 Maysta düzenlenecek törenle cemaatlerine açlacan aktaran çiftçi, bölgenin turizm açsndan da önemli bir alan tekil ettiini, ticaret açsndan da önemli bir alan olacan belirtti.

çiftçi, bölgenin yeni yüzüyle bütün dünya milletlerine hizmet edeceini anlatarak, unlar kaydetti:

Diyarbakrda hedefimiz olan 5 milyon turist arlayacak bir konseptle buras inallah tarih sahnesine yeniden kazandrlyor. Sayn Cumhurbakanmz, çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakanmz ve Valimiz bata olmak üzere Surun yeniden ihyas ve inas noktasnda emei geçen herkese teekkür ediyorum. Sur içerisindeki yaplarn çalmalar tamamland. 347 tescilli konan restorasyon çalmalar devam ediyor. Onlar da tamamlandnda buras tamamen tarihi ve tescilli yaplardan oluan önemli bir ticaret ve turizm merkezi, bütün insanla hizmet edecek önemli bir lokasyon olacak.

Ana Sayfaya Git