71'inci burc

Diyarbakır Surları'ndaki 71. burcun Mervani hükümdarının sarayı olduğu belirlendi

Haberler 30.11.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO tarafndan Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlarndaki 71. burcun, Mervani hükümdar Ebu Tahir Yusuf bin Dimnenin saray olduu belirlendi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Bakan Doç. Dr. Oktay Bozan, AA muhabirine, Sur ilçesinde tarihi çkalenin kuzey dousunda Mervanilerin son hükümdar Nasrüddevle Mansur ve einin türbelerinin yerini tespit etmek için yürüttükleri çalma srasnda Diyarbakr Surlarndaki 81 burçtan 71incisinin Mervani Hükümdar Ebu Tahir Yusuf bin Dimnenin saray olduunu tespit ettiklerini söyledi.

Bozan, u ana kadar 71. burç olarak bilinen yerin, aslnda dönemin Diyarbakr Valisi de olan Ebu Tahir Yusuf bin Dimne tarafndan yaptrldn belgelerle kantladklarn aktard.

SARAYIN OSMANLILAR DÖNEMNDE DE DARE MERKEZ OLARAK KULLANILDIINI DÜÜNÜYORUZ

11. yüzyln banda yaplan bu sarayn Osmanllar döneminde de idare merkezi olarak kullanldn düünüyoruz. diyen Bozan, bu alana bakldnda somut ve net bir ekilde bir saray olduunun görüldüünü ifade etti.

Bozan, çkale, yaplan aratrmalarda çok sayda sarayn olduunu bize söylüyor ama Diyarbakrn içerisindeki en somut, en net ve tartmasz sarayn buras olduunu görüyoruz. Amida Höyüke baktmz zaman Romadan, Artukludan, Akkoyunlardan ve Osmanl Devletinde Diyarbakrn ilk Osmanl Valisi Bykl Mehmed Paa döneminde yaplan saraylardan bahsediliyor ama bunlarn kalntlarna dair çok az bir bilgiye ulaabilmiiz. Buraya bakld zaman tartmasz bir ekilde sarayn yüzde 80-90nn ayakta kaldn görüyoruz. dedi.

Sarayn, ina edilmesinin ardndan bir kültür merkezine dönütüünü belirten Bozan, bu alann çok sayda bilim ve fikir adamnn urad bir yer haline geldiini bildirdi.

Bozan, Diyarbakr Valiliinin, 5 bin 200 metrelik Diyarbakr surlarnn restorasyonu için balatt çalmalarn sürdüünü hatrlatarak, Burann bir yaam alan olduu belli. Sarayn, Valiliin çalmasyla aça çkarlmasn, onarlarak buradan istifade edilmesini istiyoruz. ifadelerini kulland.

ESK HÜVYETYLE YEN BR FONKSYONLA VARLIINI SÜRDÜRMES GEREKYOR

Ziyarete gelen kiilerin bu yapnn ayakta olduunu gördüklerini dile getiren Bozan, Bunun için bir komisyon kurulmas lazm. Oluturulacak bir komisyonun bu saray aça çkarmas için çalma yapmas gerekiyor. Akabinde bu sarayn eski hüviyetiyle yeni bir fonksiyonla varln sürdürmesi gerekiyor. eklinde konutu.

Bozan, Diyarbakra gelen Evliya çelebi ve seyyahlarn anlatmlarndan hareketle sarayn asli fonksiyonuna uygun olarak kullanldnn anlaldn belirtti.

slam tarihi aratrmalar yapan Dr. Arafat Yaz ise oluturulacak bir komisyonun yapaca aratrmalar ve yürütülecek kaz çalmalar ile o döneme ilikin farkl bilgilere ulalabileceini belirtti.

Yaz, Saint George Kilisesi ile saray arasnda toprak altnda olan, sarayn devam olabilecek bir yap olabilir. Bu alan bo bir zeminmi gibi görünüyor ama zemin olmad, hala dardan yansyan kemerlerin olduu net bir ekilde görülüyor. Acilen burann kazlmas ve altndaki yaplarn ortaya çkarlmas gerekiyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git