90'larda evleri yakılanlardır!

Bağlar’da uygulanması planlanan kentsel dönüşüm projesi hem mahalle sakinlerini, hem de meslek odalarını kaygılandırıyor. Mahalleli evlerini terk etmek istemiyor.

Haberler 27.10.2020 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn en kalabalk ilçesi olan Balar ilçesi Kaynartepe Mahallesinde 53 dönümlük alann, Cumhurbakanl Kararnamesiyle riskli ilan edilerek kentsel dönüüm kapsamna alnmas ile ilgili tartmalar sürüyor. çevre ve ehircilik Bakanl bünyesinde yürütülecek çalma ile ilgili detaylar henüz açklanmazken, Balar belediyesince kurulan irtibat bürolarndan bilgilendirme yaplyor. Sur ilçesindeki kamulatrma ile hak sahiplerinin sürekli tartma konusu olmas nedeniyle, meslek odalar Balardaki kentsel dönüüm kararna temkinli yaklayorlar.

KAYNARTEPE MAHALLES

Kentsel dönüümün ilk etab Kaynartepe mahallesinde gerçekleecek. 400 bine yakn nüfusa sahip ilçede kentsel dönüümden etkilenecek kii says 20 bin civarnda olduu bildirildi. Balar ilçesi 1990l yllarda köyleri yaklanlarn göç ettii yerlerin banda geliyor. lçeye göç edenler sadece 1990llarda gelenler snrl deil. 2015 ylnda Surda yaanan ykmn ardndan Surlularn da göç ettii yerleim yerlerinin banda geliyor. Evlerin ykmdan etkilenecek olanlarn arasnda Sur sakini olanlarda bulunuyor. 2015te evleri ykldktan sonra Kaynartepe mahallesine göç edenler, kaygllar. Surda yaanan maduriyetin tekrarn yaayabilecei endiesini tayorlar

MUHTAR: BURADA YAAYANLAR YOKSUL KESM

Kaynartepe Mahalle Muhtar lhami Altun, kentsel dönüüm kapsamna alnan bölgenin riskli alan olarak ilan edildiini söyledi. Riskli alann Balar Dörtyol, Atatürk lköretim Okulu, Hac Ömer Camiinin bulunduu bölge ve civar olduunu anlatan Altun, bölgede yaayanlarn maddi durumunun oldukça kötü olduunu söyledi. Altun, u an da en fakir, en madur, sosyal yardmlamaya muhtaç insanlar burada ikamet ediyor. Hepsi yeil kartl, hepsi isiz... Evlerde çalan yok. -Kura bavuru yapyorlar i çkmyor. Gençler isiz. Buradaki mahallenin durumu çok vahimdir dedi.

KMSE çIKMAK STEMYOR

Kentsel dönüüm kapsamnda olan bölgede 20 bine yakn insann yaadn anlatan Altun, Tabii ki biz iyi bir mahalle istiyoruz, iyi bir yaam hakkmzdr. Burada yaayanlarn yüzde 60 kirac... Kirac olanlarn durumu ne olacak? Bu durumda olanlar tedirgindir. Mahalle adna ricam, insanlarmz madur olmasn dedi. Hak sahibi olanlarnda kafalarnda çok soru iareti olduunu anlatan Altun, yeni yaplacak evlerin deerinin bilinmedii gibi, hak sahiplerine ne verilecei konusunun netlemediini söyledi. Muhtar Altun, mahallede yaayanlarn mahalleden çkmak istemediini belirtti.

ASLAN: ÖDEMELER MADURYET YARATABLR

Mimarlar Odas Diyarbakr ube E Bakan Selma Aslan, Balardaki yaplarn salksz olduunu belirterek, yaplacak çalmalarn effaf yürütülmesini istedi. Aslan, Yaplarn salksz olduunu söyleyebiliriz. Evet orada yapsal anlamda bina statii anlamnda riskli ancak bu dönüüm yaplrken nasl yaplaca çok önemli. Bu insanlara metrekareler baznda ödenecek miktarlarn çok komik kalacan ve gerçekten maduriyet yaanmamasn mümkün olmadn düünüyoruz. nsanlarn yerinden edilmeden çözülecei söyleniliyor ama buna ilikin bizlerle herhangi bir paylam olmad. Sivil Toplum Örgütleri ile üniversitelerle ortaklaa bir çalma yürütülmedii için bu konuda endieli olduumu söyleyebilirim dedi.

Ana Sayfaya Git