Belediye savundu vatandaş tepkili

Karaloğlu, “karpuzun içindeki bebek heykeli” ilgili, “yaşı büyük değil, iki dişi var” derken, Kültür, Turizm ve Musiki Derneği Başkanı AKsu, kentin tanıtımın bu şekilde yapılmayacağın öne sürdü. Belediye açıklamasında ise eleştirileri saygıyla karşıladığını bildirdi.

Haberler 12.05.2021 - 01:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Münir Karalolu, Diyarbakrda, belediye tarafndan havaliman yoluna yaptrlan ve tepki gören heykellerin arasnda yer alan karpuz heykelinin içindeki bebek figürünü sahiplendi. Dünyadaki bütün bebeklerin birbirine benzediini ve bebeklerin mahsun olduunu söyleyen Karalolu, tartmann Diyarbakra zarar deil, faydas olduunu iddia etti.

HEYKELLER SAHPLEND

4 günden buyana sosyal medyada hemen hemen her kesim tarafndan eletirilen, gazetelere de manet olan Diyarbakr Havaalan mavandaki Diyarbakr sembolü oluturan kadayf, folklor, asil bilezik ve karpuz heykelçilikleriyle ilgili tartmalar devam ederken, Uzakdoulu bir bebee benzetilen karpuzun içindeki bebek heykelini l Valisi ve Belediye Bakan Vekili Münir Karalolu sahiplendi.

BEBEKLER AYIRMAYIN

Büyükehir Belediyesinin kentteki üreticilere, 5 bin Diyarbakr karpuzu fidesi datm törenine katlan Karalolu, burada gazetecilerin Diyarbakrn günlerdin gündemini megul edip tartma konusu olan heykellerle ilgili soruya yant verdi. Heykelleri savunan Vali Karalolu öyle dedi;

KARPUZU TARTIIYORUZ

Ne güzel karpuz tartlyor arkadalar, brakn Diyarbakrda karpuz tartlsn. Brakn Diyarbakrda güzellikler tartlsn. Diyarbakrda arzumuz, isteimiz budur, akamki tartmann Diyarbakra zarar yok, faydas var. Eer gerçek fotoraflarla beraber karlatrrsanz gerçee çok uygun olduunu da görürsünüz. Bebein Diyarbakrls, Vanls, Rizelisi olmaz. Dünyann bütün bebekleri masumdur ve birbirlerine benzerler. Ne olur bebekleri de ayrmayn.

BEBEN YAI BÜYÜK

Gazetecinin heykelde çocuun yann büyük gözüktüünü söylemesi üzerine Karalolu, Ya büyük deil ya, iki tane dii var nasl ya büyük olacak dedi.

YAPILAN YANLITIR

Buarada, Diyarbakr Kültür, Turizm ve Musiki Dernei Bakan Kenan Aksu ise, yaplan iin yanl olduunu ve Diyarbakrn tantmnn bu ekilde olamayacan söyledi. Diyarbakrn tantmnn karpuzla ve bu heykellerle olmayacan ifade eden Aksu, Olsa dahi yaplan bu i çok kötü. Kime yaptrlmsa bilmiyorum ama Diyarbakrn tantm böyle olmaz. Eer yapmak istiyorlarsa oraya dev bir pano koysunlar, ben iddia ediyorum 5 kuru para da verdirmeyeceim onlara. Reklam karl Diyarbakrn 5 bin yllk surlarn, Diyarbakrn manevi deerlerini, Eili, peygamberler kabrini, Hz. Süleyman, Ulu Camiyi, hanlar, hamamlarn, Diyarbakrn Körtük Tepesini tantsnlar. Gelen kii en azndan orada bir kültürü görsün. Yaplan bu ucubeyi lütfen yksnlar. 5 bin sene önce yaplan surlardaki kitabeler dahi o yaplan iten çok daha güzel. Bazalt taa ilenmi o dönemdeki artlarda yaplm i, bundan çok daha güzel. Biz kabul etmiyoruz. Ben bilirim, ben yaparm meselesi olamaz, burada Diyarbakrllara soracak, sivil topluma soracak, Diyarbakrn dinamikleri var. Bu i yanl, kaldrsnlar. Diyarbakrn tantm da böyle olmaz. Oray düzeltsinler, biz bunu istiyoruz.

BELEDYEDEN AçIKLAMA

Buarada, Büyükehir Belediyesi, heykellerle ilgili yaplan tartmalara ilikin yazl açklama yapt. Açklamada, eletirilerin saygyla karland belirtilerek, kavakta yaplan düzenleme çalmalarn maliyetinin 4 milyon 412 bin 835 lira olduu bildirildi. Açklamada, öyle denildi:

SAYGIYLA KARILANMAKTA

Baz basn yayn organlar ve sosyal medya hesaplarnn gündeme tad, havaliman kava peyzaj düzenlemeleri kapsamnda alana yerletirilen maketlerle ilgili kamuoyunu bilgilendirme gerei duyulmutur. Havaliman Yonca Kavana yeni düzenlemeler kapsamnda yerletirilen maketlerle ilgili estetik eletiriler yaplmtr. Bu eletiriler saygyla karlanmakta ve deerlendirilmektedir. 170 dönümlük alan içinde, fotoraf detay olmak üzere yerletirilen maketler, çalmalar tamamlandnda, manzarann küçük bir parças olacaktr. çalmalarn tamamlanmas ile birlikte nihai deerlendirme yaplacak, gerekmesi durumunda üzerlerinde tasarrufta bulunulacaktr.

MANZARANIN KÜçÜK PARçASI

Birtakm çevreler, estetik eletirileri dayanak tutarak, kamuoyunu yanltc, kurumumuz hakknda istifham oluturacak iddialarda bulunmaktadrlar. 170 dönümlük alanda çevre düzenlemesi, aaç dikimi, çim serimi, çal ekimi, su depolar, drenaj sistemi için yaplan ihalenin tutarn, maketler için yaplan harcama eklinde göstermektedirler.

YONCA KAVAI DÜZENLEMES

Diyarbakr Uluslararas Havaliman Yonca Kava düzenleme ihalesi, 12 Kasm 2020de Havaalan Yonca Kava Peyzaj Düzenleme Yapm i adyla, canl yaynda gerçekletirilmitir. 15 firma ihaleye katlmtr. 4 milyon 412 bin 835 lira olarak en düük teklifi veren firma ile anlalmtr. 170 dönümlük alandaki bütün çalmalar, düzenlemeler, yatrmlar bu ihale kapsamnda yaplmaktadr.

MIZRAKLIDAN LGNç AçIKLAMA

çileri Bakanl tarafndan terör soruturmas kapsamnda görevden alnan ve tutuklanan Selçuk mzrakl ise, yazl açklama yaparak, ilginç yorumlarda bulundu. Heykellerin yandalara, belediye kaynaklarn peke çekmek amacyla yaptrldn öne süren Mzrakl, Sanatsal bir deer tamayan heykeller ile nereye ve kime mesajlar verilmektedir? Kadayf tepsisini elinden tuttuu iddia edilen heykel ile geçen dönemin kayym olan Cumali Atilla ve ekibinin yedii 2 tona yakn tatlya m atf yapld? yorumunu yapt.

Ana Sayfaya Git