Gecekondular yıkılınca çıktı

UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınan Diyarbakır'ın tarihi surlarında sürdürülen restorasyon çalışmalarında, 41 kaçak yapı yıkıldı. Yapıların yıkılmasıyla üzerinde 'La ilahe illallah Muhammed Resulullah' yazılı kitabe ile burcun ön ve yan yüzünde istiridye kabuğu şeklinde olan 2 niş bulundu.

Haberler 24.10.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Miras Listesine 2015 ylnda alnan ve birçok medeniyetin izlerini üzerinde tayan Diyarbakr Surlarnda; Kültür ve Turizm Bakanl, Valilik ve Büyükehir Belediyesi i birliiyle tarihinin en kapsaml restorasyon çalmas sürüyor. çevre uzunluu 5 bin 200 metre, yükseklii 8 ile 22 metre arasnda olan ve kalnl 5 metreye kadar varan surlarn üzerinde o dönem ina edilen ve savunma amaçl kullanlan burçlarda yaplacak çalmalarda, yklma tehlikesi olan ve acil müdahale gerekenlere öncelik verilecek.

41 GECEKONDU YIKILDI, SÜTUNLAR ORTAYA çIKTI

çalma kapsamnda surlarn d çeperinde bulunan ve sur koruma band içinde kalan çou tapusuz, gecekondu niteliindeki kamulatrlan 41 yap, Diyarbakr Büyükehir Belediyesince ykld. Ykm çalmalarnn ardndan Nur Burcunda La ilahe illallah Muhammed Resulullah(S.A.V) yazl kitabe ile burcun ön ve yan yüzünde istiridye kabuu eklinde yanlarnda küçük sütunlar olan 2 ni ortaya çkarld. Melikah Burcu olarak da bilinen Nur Burcu, sur koruma band içerisinde bulunan gecekondulardan dolay görünmez durumdayken yaplan ykm çalmasyla burcun 1930lu yllarda Albert Gabriel tarafndan çekilen fotoraflardan varl bilinen ni ve kitabeleri ortaya çkarld.

Dakapda bulunan 1 ve 2 nolu burçlar ile Keçi Burcunun yan tarafnda bulunan Mervani Burcunda da ayn nilere bulunuyor.

Ana Sayfaya Git