Acıların tazmini giderilmeli

28 Şubat darbesinin yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Batman Memur-Sen Kadın Komisyonu, hala birçok insanın mağduriyetinin devam ettiğine dikkat çekti.

Haberler 25.02.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Memur-Sen Kadn Komisyonu, 28 ubat 1997 ylnda ülkede yaplan post modern darbenin yl dönümü münasebetiyle ube binasnda bir basn açklamas yapt.

81 ilde e zamanl düzenlenen basn açklamasna Kadnlar Komisyonu Bakan Nebahat Dou Kurt ve komisyon üyeleri katld.

Komisyon adna açklamay yapan Nebahat Dou Kurt, 28 ubatta yaanan maduriyetlerin ve madurlarn görülüp haklarn ödenmesi gerektiini söyledi.

Milletin iradesinin, kamu görevlilerinin emeinin, ekmeinin, hak ve özgürlüünün gasp edildii 28 ubat darbesi üzerinden 24 yl geçtiini anmsatan Kurt, Binlercesi haksz soruturma ve kovuturmalarla mahkm edildi. Örenciler okullarndan, kamu görevlileri memuriyetten, içiler ilerinden ihraç edildi. irketler yeil sermaye kumpasyla ekmeklerinden edildi. diye konutu.

ADE- TBAR YAPILMALIDIR

Hala maduriyeti süren birçok insann olduunu vurgulayan Kurt, Hala geçmiteki kayplar telafi, zararlar tazmin edilmedi. 28 ubat madurlarnn haklarn tahkim, hukukunu tanzim ve zararlarn tazmin etme iradesi; adaletin, akln, inancn, ahlakn gereidir. Bir tek kii dahi darda kalmakszn herkesin hakknn tastamam verilmesi için en yüksek düzeyde çabann ve hassasiyetin gösterilmesi gerektiine inanyoruz. Vesayet dönemindeki haksz-hukuksuz cezalarn affedilmesi yerine yok hükmünde kabul edilmesi düzenlemesi yaplmaldr. Madurlarn hakl olduklar, özgürlüklerinin ve onurlarnn ihlal edildii ortaya konulmal, hukuki kapsamda iade-i itibar yaplmaldr. dedi.

KOMSYON OLUTURULUP ZARARLAR KARILANMALI

Madurlara manevi tazminat ödenmesi gerektiini belirten Kurt, öyle devam etti: Eitim hakkndan mahrum edilenlerin maddi ve manevi zararlarn belirlemeye yönelik komisyon oluturulmal, komisyon tarafndan yaplan çalma sonucunda belirlenecek kiilere vesayet tazminat ödenmelidir. Dönem soruturmalaryla baörtüsü bata olmak üzere inanca dair hassasiyetleri nedeniyle devlet memurluundan çkarlanlarn açkta geçen sürelere ilikin maalar, ücretleri, dier mali ve sosyal haklar kendilerine emsalleri esas alnarak hesaplanmal ve güncelleme yaplarak kendilerine ödenmeli ve zararlar karlanmaldr.

Madurlarn zararlarn karlanmasna yönelik kamu bütçesinden karlanan tutarlar, 28 ubat darbesinin asli ve feri itirakçilerine rücu edilmeli ve millet adna kendilerinden tahsil edilmelidir.

YETKL VE LGL HERKES SORUMLULUK ALMAYA çAIRIYORUZ

Söz konusu dönemde eitim haklar gasp edilenlerin kamuda istihdamlarn salamak için durumlarna ve mezuniyetlerine uygun kadrolarn ihdas edilmesi gerektiine iaret eden Kurt, unlar söyledi:

Görevlerine son verilmesine, devlet memurluundan çkarlmalarna bal olarak farkl sosyal güvenlik kurumlaryla ilikilenerek emekli olmak durumunda kalanlarn emekli ikramiyesi ile emekli maa kayplar hesaplanmal ve ödenmeli, emekliliklerine ilikin hukuki konumlar düzeltilmelidir. Af, göreve dönü veya sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi ve iadesi gibi i ve ilemlerle ilgili olarak hak düürücü süre veya zaman am süresi uygulanmamal, söz konusu i ve ilemler ilgililerin bavurusuna ihtiyaç olmakszn dorudan tesis edilmelidir. Bu iradenin tesisi ve tekilinde yetkili ve ilgili herkesi sorumluluk almaya çaryoruz.

Ana Sayfaya Git