Ahlaksızlığa ırkçılığa dur

Geçtiğimiz günlerde özel bir TV kanalında sunucunun ırkçı söylemleri sarf etmesiyle tekrardan gündeme gelen aile yapısına uygun olmayan programların yayınlanması her kesimin tepkisine neden oluyor.

Haberler 30.08.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel bir TV kanalnda program sunan Didem Aslan Ylmazn telefon balants üzerinden yaynda görütüü bayann Kürtçe konumasn engellemesi olayna yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor. Söz konusu programda sunucunun rkç bir tavr sergilemesinin yan sra bu tür yaymlarn toplumun ahlaki deerlerini hedef almasyla beraber aile yapsna zarar verdiini söyleyen Dicle Üniversitesi lahiyat Fakültesi Din Eitimi Anabilim Dal Bakan Doç. Dr. Davut Ikdoan, bu tür yaymlarn açk bulundurulmasnn toplum üzerinde oluturduu tahribatlara dikkati çekti.

Yaklak bir sene önce yaynlanan benzer programda stüdyo konuu olan kadn, çocuunun einden deil de gayr meru iliki yaad komusundan olduunu örenmesi annda att sevinç çlklar kamuoyunda tepkilere neden olmutu.

24 Austos Sal günü yaynlanan programda söz konusu rkç söylemlerde bulunulmasnn yan sra program içeriinin aile yapsna zarar verdiini ve toplumun ahlaki deerlerini hedef altn belirten sivil toplum kuruluu temsilcileri, aile mahremiyetini ifa eden yaynlarn kaldrlmas gerektiini söyledi.

Bu tür yaynlarn toplumun aile yapsn, kültürünü ve örfünü dorudan hedef aldn belirten deal Eitim Vakf Bakan Mehmet Ali Doyar, Türkiyede u anda TV kanallar hakikaten çok fazladr. Radyolarla birlikte yaklak bin 700ün üzerinde yaym yapan kanal var. Bu kanallarnn birçounda toplumun ihtiyaç duymad, istifade edemedii magazin türünden yaynlar yaplyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise toplumun aile yapsn, kültürünü ve örfünü dorudan hedef alan ifsat etmeye yönelik yaynlarn yaplmasdr. Özellikle aile ve kadn hedef noktasndadrlar. dedi.

TOPLUMUN AHLAK YAPISI, KÜLTÜRÜ VE ÖRFÜ DORUDAN HEDEF ALINIYOR

Doyar, Sürekli aileyi ve kadn haklarn gündeme getirmelerinin ba sebebi bu. Kadn haklarn klf olarak kullanp aileyi ve toplumu ifsat etme düüncesiyle hedef noktasna koyuyorlar. Bu yaymlar ister tamamyla maddi çkarlar için ister bilinçli yaplsn, fark etmez. Netice itibariyle bu programlar aileyi ve kadnlarmz dorudan hedef alyor. Toplumumuzun ahlaki yaps, kültürü ve örfü dorudan hedef alnarak ifsat ediliyor. Bu programlar zararldr. ifadelerini kulland.

RTÜKE ÖNEML GÖREVLER DÜÜYOR

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun 20ye yakn yayn ilkeleri olduunu ve bu ilkelerinde; toplumun inancn, ahlaki deerlerini, aile yapsn, kiinin onurunu ve ahsiyetini rencide edicilii, dili, dini ve cinsiyeti ne ise hiçbir ayrm olmakszn yayn yaplaca taahhüttü verildiini hatrlatan Doyar, unlar söyledi:

Burada RTÜKe son derece önemli görevler düüyor. RTÜKe özellikle diziler, magazin ve birde haberlerle ilgili ikayetler gidiliyor. Bu noktada RTÜKün yayn ilkelerini ve ayn zamanda yaplan ikayetleri dikkate aldmzda bu kurumun yapaca önemli iler vardr. Görünen tabloya göre netice üzerinden gittiimizde yaplmayan dünya kadar i görüyoruz. Yayn ilkelerini esas alarak söyleyecek olursak u anda Show TVde yaymlanan program, magazin ve dizilerin birçounun kapatlmas lazm. RTÜK, bu noktada birinci derecede sorumludur ve bunu yerine getirmesi lazm.

RTÜK SORUMLULUUNUN GEREN YAPMALIDIR

Toplumun ahlak, medeniyeti, örfü ve kültürünün hiçe sayldna dikkati çeken Doyar, Kar-koca arasnda belki kalmas, en yakn akrabalarn dahi duyulmasndan imtina ve haya edilmesi gereken konular TVde bütün toplumun gözleri önünde ileniyor. Bu toplum ifsat edilerek aileleri parçalamaya, yklmaya çallyor. RTÜK toplumun ahlak ve örfünün, ailenin, kadnn ve gençliin muhafaza edilmesinden sorumluysa bu kanallarn cezalandrmas veya kapatmas gerekir.

Örfü, ahlak, kültürüyle, medeniyetiyle ve tarihiyle slam üzerinde ekillenen bu toplumun yaam tarzn dikkate almayan dizilere, magazinlere yer verilmemeli ve bu tür programlarn önlemleri önceden alnmaldr. Toplumun hem tarih hem de kültüründen istifade edebilecei ve bunlar hayatnda pratize edecei türden programlar olmaldr. dedi.

KÜRTLER RENCDE EDEN BU TÜR TAVIRLAR SOSYAL OLAYLARINDA TETKLENMESNE VESLE OLUR

Son zamanlarda yaynlanan ve toplumun her kesiminden tepki toplayan programa da deinen Doyar, Gündeme gelen TV programdaki bir bayan Kürtçe dilini bilmiyoruz, buras Türkiyedir, bunu konumayn eklinde rencide edici, yok sayc ve çok çirkin bir tavr göstermesi elbette ki Kürtleri rencide eder. Bu, sosyal olaylarnda tetiklenmesine vesile olur. Bundan dolay sadece ifsat deil, ayn zamanda toplumu tahrik eden, ayrtran tavrlarn kesinlikle yaplmamas ve kaçnlmas gerekir. diye konutu.

Ortada çirkin bir tavr ve söylem olduuna vurgu yapan Doyar, Bunun kesinlikle kabul edilecek bir taraf yok. RTÜK ve devlet yetkilileri bu konuda cezai müeyyideler uygulamazlarsa bu tür pikinliklerle kar karya kalabiliriz. Milyonlarca insann diliyle alay etmek, yok saymak ve sanki kendileri yanl yapmam gibi yanl anlalan bir ey varsa yine karndakilerini yanl görme düüncesi tamamyla ötekiletirici, dlayc ve bölücüdür. Dolaysyla kargaaya ve kaosa sebebiyet verici bu zihniyetin kesinlikle kabul edilebilir olmamakla beraber reddediyoruz. ifadelerini kulland.

GÜN BOYU YAPILAN PROGRAMLARDA ALE DEERLER YERLE BR EDLMEKTEDR

Türkiye toplumunun yllardr rkç anlayla kar karya kaldn belirten Peygamber Sevdallar Temsilcisi Menaf Adyaman, Irkç ve ovenist söylemler Türkiyeyi yoz anlayla geride brakmtr. Bu anlay halen devam etmektedir. Ülkemizde; halen eski ve ovenist kafayla hareket eden ve maalesef rkç söylemleri ön plana çkaran ve bunlardan beslenerek kendilerini biraz daha piyasaya çkartan söylemler maalesef oluyor. Toplumumuza ciddi derin yaralar açmaktadr. eklinde konutu.

Konumasnn devamnda Adyaman, Muhakkak birileri tarafndan bilinçli bir ekilde yaplyor. Geçtiimiz günlerde rkç söylemler ön plana çkan, TV kanallar ve sunucular toplumumuzdaki aile mefhumunu ciddi anlamda sekteye uratacak söylemler ve programlar yaplmaktadr. TV programlarnda yaygn olarak gün boyu yaplan programlarda sürekli aileyi ortaya atlmakta, aile içerisindeki gayri meru ve çarpk ilikiler sürekli ön planda tutularak halkn toplumsal ve aile mefhumu deerleri maalesef yerle bir edilmektedir. ifadelerini kulland.

PROGRAMLAR VE DZLER TOPLUMUN DEERNE PARALEL VE BARIIK OLMALI

Toplumu ve aileyi ayakta tutmak için RTÜKe önemli görevlerin dütüünü ifade eden Adyaman, Devlet kanallarnn ve özel kanallarda sergilenen bu tür programlarnn mutlak surette devletin kontrolünde yaplp uygun olmayan davranlar karsnda bir yaptrmla kar karya kalmalar lazm. Milyon dolarlar kazanan ve halkn ailevi deerleri üzerinde yaplan kanallara 3-5 kuruluk kesilen cezalarla bu iler bitmez. TV programlarnda ve çekilen diziler tamamyla ecnebi mantkl filmlerdir. Toplumuzla ve kültürümüzle hiç ilgilisi olmayan filmlerle kar karya kalyoruz. RTÜKe ciddi anlamda görevler dümektedir. RTÜK gerekli hassasiyeti göstermedii ortadadr. dedi.

BATININ DEL KEND KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITALIM

TV programlar ve dizilerinin toplumun deerlerine paralel ve bark olmas gerektiine iaret eden Adyaman son olarak unlar söyledi:

Türkiyede TVlerde yaynlanan programlarn çou aileye olumsuz yönde ekil vermektedir. Eitim ve çocuk geliimine dayal, aile eitimini önemseyen ve toplumdaki inançlar ve deerleri ön planda tutan programlarnn yaplmas lazm. Batl yaam deil de kendi topraklarmzn ve kültürümüzün yaam tarzn ifade eden programlar olmas lazm ve bu programlarnn arttrlmas gerekir.

Irkç anlayn ortadan kalkmas için bütün yetkililer söylemlerinde ve eylemlerinde kapsayc anlaya sahip olmaldr. RTÜK bu konuyla biraz daha hassasiyet göstermeli, çerçevesini netletirilmeli ve konuyu ciddi anlamda tahrip eden kurululara ve kanallara yaptrmlarla kar karya brakmaldr. Halkmz ve toplum kendi inanç ve kültürüyle uyumayan programlardan olabildiince uzak kalmaldr.

TOPLUMU FSAT EDEN DZ VE PROGRAMLARA KARI NASIL HAREKET EDLMEL?

Dicle Üniversitesi lahiyat Fakültesi Din Eitimi Anabilim Dal Bakan Doç. Dr. Davut Ikdoan, bu tür yaymlarn açk bulundurulmasnn toplum üzerinde oluturduu tahribatlara dikkati çekti. Aile yapsna zarar veren, toplumun ahlaki deerlerinden uzak film, dizi ve programlarn bilinçli bir ekilde yaymlandnn altn çizen Ikdoan, buradaki amacn toplumu slami deerlerden uzaklatrmak olduuna vurgu yapt.

Bahsi geçen sözde aile programnn aslnda aileyi tahrip eden programlar olduunu kaydeden Ikdoan, Bunlar aileyi tahrip etmekle kalmayp zaman zaman hadlerini aarak çok farkl konulara da giriyorlar. Özelikle geçenlerde özel bir televizyon kanalnda Kürtçe konuulmasna izin verilmeden dlayarak hakaretvari bir ifadeyle dlamak cahil kafa ürünü bir yaklam tarzdr. Hlbuki ülkemizde bunlar ald. Devlet bile u anda Kürtçe yayn yapan bir TV kanal açm durumdayken birilerinin kraldan çok kralc kesilmesini acnacak bir durum diye nitelendiriyorum. dedi.

FARKLI PROJELERLE NSANLARIN SLAM DII BR YAANTIYA YÖNELMES çN PLANLI BR EKLDE çALIILIYOR

Yaymlanan programlarda olumsuz izlenim brakan sunucu veya katlmclarn fazla gündem edilmemesi gerektiini belirten Ikdoan, Böyle insanlara çok izahat yaparak kymet atfettiimizde baka türlü havalara girmeye balyorlar. Onun için brakalm cehaletleriyle otursunlar. Burada iin topluma yansmas boyutu var. Toplumdan ricam bir sözü kim, kime, nerede ve hangi makamda söyledi? buna bakmak lazm. Söyleyen kiiye bu noktada ne kadar deer atf ediyorsak söyledii sözlere de bu kadar deer atfedelim. ifadelerini kulland.

Tasvip edilmeyen programlarn yaymlanmasndaki asl amaca deinen Ikdoan, Türkiye Müslüman bir ülkedir. Türkiyede farkl projeleri olanlar hakikaten insanlarn slam d bir yaantya yönelmesi için çok planl bir ekilde çalyor. Bunu aileye katk balamnda ortaya koyup aslnda bir suç nasl ilenir, e nasl aldatlr veya öldürülür gibi bu noktada eitme gayeleri vardr. Bu gaye yoksa da u anda meydana getirdii ilev açsndan böyle yürüyor. eklinde konutu.

YAYIMLANAN DZLERDE ORTAYA KONAN BÜTÜN YAKLAIMLAR, ALEY BALTALAMAYA DÖNÜKTÜR

Yaymlanan dizi ya da programlarn kiiler üzerinde oluturduu olumsuz etkileri aktaran Ikdoan, Türkiyede bir dönem mafyay anlatan bir dizi vard. Yaklak 2 yl geçtikten sonra çou gencimiz mafya gibi giyinmeye balad. Bu noktada toplumun tamamna nüfuz eden iletiim kanallar ve televizyon çok önemlidir. Bir konu ortaya konuluyorsa neticesi ne olacak? ucu nereye dokunacak? Kime ne etki edecek? buna bakmak lazm. Özelikle bu aile programlar ve yaymlanan dizilerde ortaya konan bütün yaklamlar, aileyi baltalamaya dönüktür. Bu tür programlarda sunucular birer kahraman gibi anlp u olay da çözdü denilerek sahneye davet edilen insanlara, yaptnz yanllar haykrn deniliyor. Bunlar yapmak veyahut da planlamak isteyen kiilere aslnda örnek oluyor. diye belirtti.

Ikdoan, Bu tür programlarda toplumun dikkat etmesi noktasnda bir altyapya sahip olmal. En mütedeyyin aileler bile bu tür programlarn yaynlanaca saati bile sabrszlkla bekliyor. Belli bir zaman sonra efradnda nelerin dönüebileceinin farknda bile deil. Bunu fark etmedii için de o anda vakit kaybettirmek için izliyor. Burada RTÜK ne yapyor? En küçük bir yanl siyasi söylemde veya devletin kurumuna yönelik meselelerde hemen devreye girip cezalandrma yaparken bu tarz programlarla milleti etkileyen, toplum ahlakn dejenere eden ve dinamit yerletiren programlarda çok daha hassas davranlmas gerekiyor. dedi.

UYGUNSUZ PROGRAM VE YAYIMLAR RTÜKE BLDRLMELDR

Uygunsuz programlarn CMER üzerinden ikyet edilmesi gerektiini hatrlatan Ikdoan, ahlaki deerlerin ayaklar altna alnd yaymlarn RTÜKe bildirilmesi ve söz konusu bu kurumun ilgili yaym analiz edebilecek; sebep, sonuç ve ortaya koyulan meseleleri deerlendirebilecek kiiler tarafndan ciddi bir muhakemeye tutup tavr almas gerektiini söyledi.

Yaymlarda olumsuzluklarn yannda olumlu yönlerinde olduunun altn çizen Ikdoan, Televizyonda çizgi filmlerinden aile programlarna kadar yaynlanan programlar var. Baz dizilerde çok ciddi hassasiyetler, mesajlar ve dini referans alarak ortaya koyduklar eyler var. Bir dizi içerisinde Kurban Bayramnda kurbann kesilmesi gerektii ve kurbann aslnda sadece kan olmad, insanlarn hem Allaha yaklamas hem de birbirine yaklamas olarak deerlendirmesi gerektiini ifade eden çok eitici bir rolü vardr. ifadelerini kulland.

Programlarn, kendi içerisindeki bilinç alt mesajlar kiinin doru birey olmasna hizmet edecek tarzda planlamas gerektiini belirten Ikdoan, Ana hedef olarak aileyi alyorsa eitici programlar yaplmal, aileyi ykan programlar deil. Dizilerde; toplumun birbirleriyle dayanmay, yardmlamay, hukukuna riayet etmeyi, anne-babaya kar hürmeti ve komuluk haklarn vurgulayan mesajlarn yer almas lazm. eklinde konutu.

NESL, CNSYETSZLK TARZINDA NORMALLETRLMEYE çALIILIYOR

Film veya programlarn izlenmesinde aileye düen sorumluluklar da hatrlatan Ikdoan, Özellikle ailelere buradan çok i düüyor. Televizyonlardan ziyade Youtube kanallarnda küçük çocuklarn ilgilerini çeken çok ciddi programlar yaplyor. Bunlarn süzgeci ailenin kendisidir. Ailelerin çocuklar üzerinde birer gözetleyici olmalar gerekir. diye belirtti.

Özellikle film veya dizilerdeki karakterlerin giyimleriyle veya çizgi filmlerdeki arka efektlerle izleyici üzerinden farkl alglar oluturulmaya çalldna dikkati çeken Ikdoan, unlar söyledi:

Allah insanlar kadn ve erkek olarak yaratmtr. Bir film veya dizide kadn ve erkein giyim tarzna dikkat edilmelidir. u anda bunlarla ilgili çok ciddi anlamda dejenerasyon var. Cinsiyet eitlii ve cinsiyetsizlik tarznda normalletirilmeye çallyor. Mütedeyyin dediimiz aileler içerisinde bile kz ve erkek çocuklarna kendi rollerini hatrlattmz da ya baba bu kadar da m? demeye baladlar. Bunlarn hepsi aslnda planlanm eylerdir. Diziler yoluyla insanlara büyük projelerin dayatlmas, gök kua renklerinin her türlü oyuncaklarda ortaya konmas veya dizi içerisinde arka plan olarak ortaya konulmas olaydr. Bu, normalletirmek istenen bir olgudur ve bunun için de ailelerin çok dikkatli olmalar gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git