Akıllı tahtalar!

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde Şehit Lütfü Gün Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okullara bakım ve onarım hizmeti sunarak akıllı tahtaların arızalarının giderilmesini sağlıyor.

Haberler 21.04.2022 - 01:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn Ergani ilçesinde ehit Lütfü Gün Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örencileri, okullarda arzalanan akll tahtalarn bakm ve onarmn yapyor.

Lise örencileri, meslek atölyelerinde adeta fabrika gibi masa, sra, dolaplarn yan sra büro takmlar, z-kütüphane ve beceri tasarm atölyeleri malzemeleri ile kent mobilyalar üretimi yaparak, Türkiyenin dört bir yanndaki okullarn ihtiyacn karlyor.

Okuldaki öretmen ve örenciler, kentteki okullarn akll tahtalarnn bakm onarm gibi servis hizmetini de üstleniyor.

- Diyarbakrda 3 okul, akll tahta bakm onarm yapyor

l Milli Eitim Müdürü Murat Küçükali, ehit Lütfü Gün Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Vali Gökhan Aydner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Bismil ehit Nee Alten Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kentteki akll tahtalarn bakm ve onarmn geçen yldan bu yana yaptn söyledi.

Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin ülke ekonomisine önemli katma deer saladn belirten Küçükali, bu okullarda örencilerin de örenerek kazanma ans elde ettiini dile getirdi.

Fatih Projesi ile eitim ve öretim hayatna giren akll tahtalarn öretmen ile örencilere önemli katma deer saladn anlatan Küçükali, Her teknolojik ürün gibi bu akll tahtalarmzn da belirli bir süre sonra youn kullanma bal olarak arzalanmas sradan bir durum. Bu arzalara da yine bu tahtalarda örenim gören çocuklarmzn müdahale etmesi bizim için çok deerli. limizde 3 mesleki ve teknik lise bu akll tahtalarn servisi hizmetini salyor. ifadelerini kulland.

Mesleki ve teknik liselerin önemini yineleyen Küçükali, Bu okullarmz en son teknolojik imkanlardan yararlanarak donanml örenciler yetitiriyor. Fabrika mantnda çalan okullarmz sadece masa, sra, hijyen kitleri üretmiyor ayn zamanda teknoloji üretiyor, gelecek üretiyor. dedi.

- Geçen yl 5 milyon 890 bin lira ciro yapld

ehit Lütfü Gün Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Nur Karagöz, okul olarak bilgisayar, elektrik, elektronik, makine teknolojileri, mobilya ve metal teknolojileri alanlarnda üretim yaptklarn söyledi.

Türkiyenin dört bir yanna gönderdikleri bu ürünlerden geçen yl 5 milyon 890 bin lira ciroya ulatklarn belirten Karagöz, Milli Eitim Bakanlnn ilgili müdürlükleriyle imzalanan protokoller kapsamnda okullardaki etkileimli, akll tahtalarn bakm ve onarm ilerini öretmen ve örencilerden oluan ekiplerle yapmaya baladklarn belirtti.

Örencilerimiz teorik olarak gördükleri bilgileri pratik olarak yapma imkanna kavuuyor. Özellikle sahada arzaya müdahale etme ve arzay giderip kullanma sunma noktasnda becerileri geliiyor. diyen Karagöz, bilgisayar bölümünde çalan örencilerin bir aylk sürede yaklak bin lira harçlk kazanabildiini söyledi.

Sadece bilgisayar bölümü olarak da ilçe ekonomisine yaklak 400 bin liralk katk salandn ifade eden Karagöz, öyle konutu:

Daha önce teknik servisler araclyla yaplyordu ve devlete ciddi anlamda bir yük olarak dönüyordu. u anda serbest piyasaya göre teknik desteklerin sunduu hizmetten daha düük fiyata bunu gerçekletiriyoruz. Bu da ekonomiye ciddi bir kazanç salyor.

Bütün üretim bantlarnn fabrika mantyla çaltn belirten Karagöz, ayrca Avrupa Birlii projeleriyle de örencilere Avrupann farkl ülkelerinde staj yapma imkan saladklarn anlatt.

Avrupada staj imkan bulan örencilerin öz güvenlerinin gelitiini ifade eden Karagöz, sözlerini öyle sürdürdü:

Örencilerimiz teknolojinin dilinin Diyarbakr Erganide de Portekiz Bragada da ayn olduunu fark ettiler. Bu da örenciye ciddi bir öz güven kazandryor. Ben bu ii dünyann her yerinde yapabilirim. Kendimi gelitirdiim zaman dünyann her yerinde bu ii yapabilirim. duygusu geliiyor. Bu da örencinin kendi potansiyelinin farkna varmas ve geliime açk hale gelmesini salyor.

Biliim teknolojileri alan efi Mehmet Akn da Fatih Projesi kapsamnda okullara datlan akll tahtalarn bakm ve onarmnn servis hizmetlerinin özel bir firmada olduunu ancak yaplan yeni bir protokolle bu görevin mesleki ve teknik liselere verildiini belirtti.

Sistem üzerinden gelen arza taleplerini okullara giderek yerinde çözdüklerini anlatan Akn, Serbest piyasaya göre çok daha uygun fiyata bakm ve onarmlar yapyoruz. Örencilerimizin tecrübe ve beceri kazanmalarn salyoruz. Örenciler de aldklar ücretle günlük hayatta ihtiyaçlarn karlayabiliyor. ifadelerini kulland.

- imizi severek, elenerek yapyoruz

Biliim bölümü 11. snf örencisi olan Ramazan Da da ilerini uluslararas standartlarda yaptklarn dile getirerek, bu ile kazanç elde ettiklerini söyledi.

Da, Yurt dnda naslsa Diyarbakrda da ayn. imizi severek, elenerek yapyoruz. Dünyamz geliiyor ve yurt dna gitme imkanmz var. Teknoloji çandayz. Hem donanm hem yazlm öreniyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git