Akio bölge turunda!

Karaloğlu, Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk bağına vurgu yaparak, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürüyle iki ülke arasındaki dostlukta en önemli noktalardan biri olduğunu kaydetti.

Haberler 21.08.2020 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Japonyann Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Diyarbakr Valisi Münir Karaloluna yapt ziyarette, ülkesinin vatandalarnn Güneydou Anadolu Bölgesi kentlerine ilgi gösterdiini belirterek, bu konuda ortak çalma yaplmasnn faydal olacan söyledi. Akio Miyajima, Valilik dnda bir dizi ziyaretler de gerçekletirdi.

L VALSNE ZYARET

Güneydou illerinde görüme turu balatan ve dün Diyarbakra gelen Japonyann Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima ve beraberindeki heyet, Diyarbakr Valiliini ziyaret etti. Valilik eref Defterini imzalayan Büyükelçi Miyajima, Vali Münir Karalolu ve Dileri Bakanl Diyarbakr Temsilcisi Büyükelçi brahim Mete Yal ile görütü.

JAPON VATANDALAR

Görümede Vali Karalolu, Türkiye ve Japonya arasndaki dostluk bana vurgu yaparak, Diyarbakrn tarihi ve kültürüyle iki ülke arasndaki dostlukta en önemli noktalardan biri olduunu kaydetti. Büyükelçi Miyajima ise Diyarbakr ve Mardin gibi bölgenin önde gelen ehirlerine ziyaretler gerçekletirdiini, gördüü yerlerin çok önemli tarihi ve kültürel deerlere sahip olduunu söyledi. Bölgenin Japon turistler tarafndan çok fazla tercih edilmesini memnuniyetle karladn dile getiren Miyajima, bu konuda ortak çalma yaplmasnn faydal olaca önerisinde bulundu.

BÖLGEYE TUR DÜZENLENECEK

Ziyarette Vali Karalolu da hem Türkiyede çalan hem de Japonyada görev yapan Japon gazetecilere, bölgenin tantmna yönelik gezi turu düzenlenmesi teklifinde bulundu. Teklifi memnuniyetle karlayan Büyükelçi Miyajima en ksa zamanda turun düzenlenmesi için çalmalara balanacan dile getirdi.

ODA ZYARETNDE BULUNDU

Öte yandan, Miyajima, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile birlikte kentin tarihi ve kültürel alanlarn gezerek yatrm frsatlar ve turizm potansiyeli hakknda bilgi ald. Heyet daha sonra Sur içinde bulunan Hasanpaa Han, Sülüklü Han, Dört Ayakl minare, Sipahi çars, restorasyonu devam eden kiliseler, Ulu Camiyi gezerek incelemelerde bulundu. Kentin kültürel varlklardan oldukça etkilenen Büyükelçi Miyajima, 2015 ylnda destekledikleri Kadn Eitim Merkezi Proje alann yerinde inceledi.

KADIN ETM MERKEZ

2015 ylnda DTSO tarafndan sunulan ve desteklenen proje kapsamnda Sur içinde Özdemir Mahallesindeki tarihi tescilli yapnn Kadn Eitim Merkezi olarak ilevlendirilmesi öngörülmütü. Alnan destek ile yapnn tadilat ve tefriat tamamlanm ancak sonrasnda yaanan Surda sokaa çkma yasaklar ve çatma ortam nedeni ile yap zarar görmütü. Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima tarihi yapy yerinde inceledi ve yeniden ilevlendirmesi için DTSO ile görü alveriinde bulundu.

Yaplan bir dizi temasta, Diyarbakr ilinin Japonyadan kültür turizm turlarnda ziyaretçi ald, ancak son yllarda kente ilikin güvenlik algs nedeniyle turistik turlarda ve ticari ilikilerde gerileme olduu belirtildi. Yaplan ziyaret ile kente yönelik güvenlik algsnn doru olmad ve kentin kültür turizmi açsndan potansiyeli yerinde tantlarak, sürdürülebilir ilikilerin gelitirilmesi istendi.

Ana Sayfaya Git