Akreple mücadelede "özel ekip"

Hava sıcaklığının zaman zaman 40 dereceyi aştığı Diyarbakır'da, vatandaşların adeta korkulu rüyası haline gelen akreplerle mücadele için belediye tarafından 252 personelden oluşan 94 özel ekip kuruldu.

Haberler 27.07.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Scakln zaman zaman 40 dereceyi at Diyarbakrda belediye tarafndan akreplerle mücadele için özel ekipler oluturuldu.

Güneydou Anadolu Bölgesinde scak hava ile art görülen akrep sokmalaryla mücadele için Diyarbakr Büyükehir Belediyesince kurulan, 252 kiilik 94 özel ekip, 7 gün 24 saat görev yapyor.

Akreplerin görülme ihtimalinin yüksek olduu toprak ve rutubetli evlerde çalmalarn sürdüren ekipler, 5 ayda gelen ihbarlar da dahil il genelinde 180 mahallede ilaçlama çalmas gerçekletirdi.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Salk Hizmetleri Daire Bakan Faysal Hatipolu, AA muhabirine yapt açklamada, kurduklar özel ekiplerin gece gündüz vardiyal olarak mart ayndan bu yana ilde hizmet verdiini söyledi.

Hatipolu, artan hava scakla bal olarak akrep sokma vakalarnda yaz aylarnda art yaandna iaret ederek, ekiplerin merkez ve krsal alanda akreplere kar ilaçlama yaptn dile getirdi.

Rutubetli ve toprak evlerde yaayan vatandalara akreplere kar dikkatli olmalar uyarsnda bulunan Hatipolu, belediye ekiplerinin akrep sokmas ihbarlarnda da vatandalar hastaneye ulatrdklarn aktard.

Hatipolu, 252 personel 7 gün 24 saat hizmet veriyor. laçlama çalmalar neticesinde geçmite olduu gibi akrep sokmas sonucu hayatn kaybedenlerin says çok azald. dedi.

Akrep ve böceklerin derilerinin güneten olumsuz etkilenmesi nedeniyle geceleri ortaya çktklarna dikkati çeken Hatipolu, özelikle akreplerin görüldüü yerlerde vatandalarn baz koruyucu tedbirler almas gerektiine iaret etti.

Hatipolu, Vatandalara elbiselerini, ayakkablarnn içini, terliklerini kontrol etmelerini öneriyoruz. Akrep sokmas durumunda da mutlaka en yakn salk kuruluuna bavurmalarn tavsiye ediyoruz. dedi.

- Bin 37 mahallede akrep ile mücadele

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Salk Hizmetleri Daire Bakanl laçlama Birimi efi, Ziraat Mühendisi Hilmi Bozkurt ise akreple mücadele çalmalarn en riskli bölgelerde younlatrdklarn söyledi.

94 ekiple bin 37 mahallede akrep, sivrisinek, hamam böceine kar kimyasal ilaçlama ile mücadele veriyoruz. laçlamay özelikle yaz aylarnda scakln fazla olduu bölgelerde daha youn yapyoruz. diyen Bozkurt, 23 Martta balattklar çalmalarn sürdüünü dile getirdi.

- Günde yaklak 80 ihbar

Bozkurt, en çok tula ve toprak evler ile nemli alanlarda yaayan vatandalardan ikayet aldklarn anlatarak, akreplerin scak ve nemli bölgelerde daha çok toprak altnda, kayalklarda ve aaç kovuklarnda yaadn belirtti.

Kentsel dönüümün sürdüü Sur ilçesinde onarm yaplan evlerde akrep vakalarnn çok görüldüünü ifade eden Bozkurt, gelen ikayetleri hzla deerlendirip, söz konusu bölgeye özel ekipleri yönlendirdiklerini aktard.

Akrep gören vatandalardan annda kendilerine bilgi vermelerini isteyen Bozkurt, günde yaklak 80 ihbar geldiini kaydetti.

Bozkurt, akreplerin oluturduklar tehlikeyi minimuma indirmek için ilaçlama çalmalarna devam ettiklerini bildirdi.

- En yakn salk kuruluuna bavurulmas gerekir

Dicle Üniversitesi Acil Tp Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Murat Orak, akrep sokmalarnn daha çok scak havalarda meydana geldiini belirterek, bu vakalarda erken ve doru müdahalenin önemine deindi.

Diyarbakrda geçen yl 61 akrep sokma vakasnn yaandn anlatan Orak, bu yl ise bu saynn u ana kadar 40 olduunu söyledi.

Orak, akrep sokmasna müdahalede baz yöntemlerin son derece yanl olduunu vurgulayarak, Akrebin soktuu bölgenin kesilmesi ve emilmesi gibi yöntemler hem hastann hayatn tehlikeye sokabilmekte hem de emme ilemini yapan kiide toksik madde birikimine neden olmakta, bu da akrep sokmasna bal olarak geliebilecek komplikasyonlarn her iki kiide de görülmesine neden olabilmektedir. Akrep soktuunda en yakn salk kuruluuna bavurulmas gerekir. diye konutu.

- Evimiz tertemiz, hiç akrep kalmad

Akreple mücadele ekibince yaplan ilaçlama çalmalarndan duyduu memnuniyeti dile getiren vatandalardan Zekiye Tanrkulu (70), Diyarbakr Büyükehir Belediyesine teekkür etti.

Bu çalmann devam etmesini istediklerini ifade eden Tanrkulu, imdi evimiz tertemiz, hiç akrep kalmad. Huzurluyuz. Belediye akreplere kar önlem ald. Bu uygulamadan çok memnunuz. Emei geçenlerden Allah raz olsun. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git