Alacaklarını alamıyorlar!

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır'da faaliyet gösteren 400 Medikal firmasının kamu ve üniversite hastanelerinden alacaklarını alamadıkları için iflasın eşiğinde olduklarını belirtti.

Haberler 02.09.2020 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas, Diyarbakrda faaliyet gösteren 400 Medikal firmasnn kamu ve üniversite hastanelerinden alacaklarn alamadklar için iflasn eiinde olduklarn belirtti.

Yaklak bin kiiyi istihdam etme kapasitesine sahip olan bölgenin tümüne tbbi malzemeleri temin eden firmalarn 2019 ylna ait 100 milyon TLyi aan alacaklarnn hl ödenmedii belirtiliyor.

Konuya ilikin yazl açklamada bulunan DTSO Bakan Mehmet Kaya, Bilindii üzere kamu ihalelerinde sözleme gerei olarak tedarikçinin alacaklarn 180 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Dicle Üniversitesi hastanelerinden 3 yl, kamu hastanelerinden 15 aydr alacaklarn alamayan firmalar, hastanelerin ihtiyac olan malzemeleri temin etmekte zorlanmaktadrlar. dedi.

Pandemi ile birlikte salk sorunlarnn giderek arlat bir dönemde medikal firmalarnn alacaklarnn ödenmemesi nedeniyle firmalarn iflasn eiine sürüklediinin altn çize Kaya, Firmalarmz halk saln düünerek kendi öz kaynaklarn ve banka kredilerini kullanmak suretiyle hastanelerin ihtiyacn karlamak için gerekli tüm özveriyi göstermi ve göstermeye devam etmektedirler. Bu süreçte çalanlarnn maalarn düzenli olarak ödeyen, devletimize kar olan bütün yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiren firmalarmzn alacaklarnn ödememesi kamu ihale kanunlarna aykrdr. ifadelerini kulland.

Firmalar, mal ve hizmet temin edemez duruma geldi

Kaya, Sonuç itibariyle; medikal firmalarmz bankalara olan kredi borçlarn ödeyemedikleri gibi artk yeni kredi temininde de zorlanmaya balamlardr. Ayrca çeklerini ödeyemez duruma geldikleri için tedarikçilerinden yeni mal ve hizmet alamaz duruma gelmi bulunmaktadrlar. Bankalar medikal firmalarnn içinde bulunduklar mali durumu ve kamun ödemeleri geç yaptn gerekçe göstererek firmalara yeni kredi kullandrmamaktadrlar. eklinde konutu.

Kamu ve Üniversite hastaneleri tedarikçi medikal firmalarnn alacaklarn ödemedikleri takdirde yakn bir zamanda firmalarn mal ve hizmet temin edemez duruma düeceklerinin hatrlatan Kaya, Bu da hastanelerin hizmetlerinde aksamalara dolaysyla halk salnn tehlike altna girmesine neden olacaktr. Gerek medikal firmalarnn krize sürüklenmesini önlemek gerekse de halk saln korumak ve salk hizmetlerinin sürekliliini salamak açsndan tedarikçi firma alacaklarnn acilen ödemesi konusunda ilgilileri duyarl olmaya davet ediyoruz. çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git