Ali Emiri ismi yaşatılacak

Ali Emiri'nin adı Dicle Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde yaşatılacak

Haberler 09.10.2021 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Senatosu, kararyla merkez kütüphanesinin ad Dicle Üniversitesi Ali Emiri Merkez Kütüphanesi olarak deitirildi.

SENATO KARARIYLA

1857de Diyarbakrda doan Ali Emiri Efendinin eine az rastlanabilecek niteliklere sahip bir deer olduunu dile getiren Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Ali Emiri Efendi, kurduu kütüphaneye bütün srarlara ramen, kendi adn vermemi, öyle demitir, Ben bu kitaplar milletim için topladm ve milletime vakfediyorum Kendini kitaplara, kitaplarn da milletine adayan Diyarbakrl Ali Emiri Efendinin adn sonsuza dek yaatmak için senato karar ile Dicle Üniversitesi Merkez Kütüphanesinin adn Dicle Üniversitesi Ali Emiri Merkez Kütüphanesi olarak kabul ettik dedi.

AL EMRNN SM

Ali Emiri Efendi, 1857 ylnda Diyarbakrda domu ve ömrünü kitaplara adamtr. Hayat boyunca ilmi ve edebi faaliyetlerini her koulda sürdürmü olan Ali Emiri Efendinin asl büyük yan, hayat boyunca toplam olduu paha biçilemez deerdeki kitaplardan oluan kütüphanesini, stanbul Fatihte Feyzullah Efendi Medresesinde kurduu Millet Kütüphanesine balamasdr. Bu kütüphaneye çou nadir ve tek nüsha olan 16 bin cilt eser vakfetmi ve ölümüne kadar kütüphanenin idareciliini yürütmütür. Kütüphaneye kendi adnn verilmesi önerisini reddetmi ve bu eserlerin millete ait olduunu ifade etmitir.

Ali Emiri Efendinin önemli hizmetlerinden biri de Kagarl Mahmudun o zamana kadar ele geçmeyen mehur Divanu Lügatit-Türk adl eserini bulmas ve ilim aleminin hizmetine sunmasdr.

Ana Sayfaya Git