Alkol'un tahribatı

Psikolog Atalay alkol kullanımının oluşturduğu tahribata dikkat çekti Kur’an-ı Kerim’de Allah-u Teala’nın, kesin bir emirle yasaklayıp haram kıldığı, Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem), “Bütün kötülüklerin anası” olarak tarif ettiği içki/alkolün toplumda oluşturduğu tahribatın kimi art niyetli çevreler tarafından göz ardı edildiği görülüyor.

Haberler 01.05.2021 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuran- Kerimde Allah-u Tealann, kesin bir emirle yasaklayp haram kld, Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem), Bütün kötülüklerin anas olarak tarif ettii içki/alkolün toplumda oluturduu tahribatn kimi art niyetli çevreler tarafndan göz ard edildii görülüyor.

Batman Bamllklarla Mücadele Dernei Bakan Psikolog Yasir Atalay, her yl dünyada milyonlarca kiinin ölümüne yol açan alkol kullanmnn insan vücuduna verdii zararlar ve toplumda oluturduu tahribat anlatt.

Dünyada alkol kullanan 2 milyar kiiden 76 milyon kadarnn alkol bamls olduunu, ylda bir milyon 800 bin kiinin alkolden dolay öldüünü aktaran Atalay, Türkiyede ise ilk alkol kullanm yann 11e kadar indiine dikkat çekti.

Cinayetlerin yüzde 85i, rza tecavüzlerin yüzde 50si, iddet olaylarnn yüzde 50si, trafik kazalarnn yüzde 60, kadna iddet olaylarnn yüzde 70inin alkolden kaynaklandnn altn çizen Atalay, alkolden doan maddi zararn alkolden elde edilen gelirden çok daha fazla olduuna iaret etti.

ALKOL RADENN ZAYIFLAMASINA SEBEP OLUYOR

Atalay, Kiinin kulland madde üzerinde artk denetimini kaybetmesine bizler bamllk diyoruz. Git gide düzeyi artrmas, beraberinde yoksunluk krizlerinin ortaya çkmasna bamllk deniyor. Alkol bamllnda da döngü bu ekilde ileniyor. Alkol kiinin iradesinin zayflamasna sebep oluyor, kii kontrol kayb yayor. Kontrol kayb yaamas uyuturucu maddelere de açk hale getiriyor. dedi.

BU, DURUMUN NE KADAR VAHM OLDUUNU GÖSTERYOR

Yaplan aratrmada uyuturucu madde kullananlarn yüzde 57si ayn zamanda alkol kullanyor diyen Atalay, Alkolden uzak durmak dier madde bamllarndan da korunmak açsndan önemli bir role sahiptir. Dünyada alkol kullanan 2 milyar kiinin 76 milyon kadar alkol bamlsdr. Ylda bir milyon 800 bin kii alkolden dolay hayatn kaybediyor. Ülkemizde ilk tüketim ya 11e kadar inmitir. Bu da durumun ne kadar vahim olduunu gösteriyor. diye konutu.

KANSERLERN EN BÜYÜK SEBEPLERNDEN BR TANES ALKOLDÜR

Alkol kullanmnn insan vücuduna verdii zararlara da deinen Atalay, öyle devam etti:

Alkolün yol açt bir takm sorunlar da var. Yemek borusu, grtlak, mide, pankreas kanserlerinin en büyük sebeplerinden bir tanesi alkoldür. Doru düünme, karar verme ve hareket etme gibi beynin ilevlerini bozmasna da sebep oluyor. Uyku sorunlar, ba ars, kalp ve kan dolam hastalklar alkolün sorunlarndan bir tanesidir. Alkol kandaki oksijen orann azaltr. Yeterince oksijen alamayan beyin, fonksiyonlarn kaybetmeye balar. Kii normal hayatnda kurallara uyan biri olsa bile alkolün etkisi altndayken bu durum deiebilir. Kiinin denge, görme, iitme gibi beyinsel fonksiyonlarn azalmas sonucu kas kontrolü ve dikkati azalr.

CNAYET, TECAVÜZ, DDET VE KAZALARIN BÜYÜK SEBEB ALKOLDÜR

Alkol kullananlarn ivedi ekilde destek almas gerektiini vurgulayan Atalay, Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) aralarnda Türkiyenin de bulunduu 30 ülkede yapt aratrmaya göre; cinayetlerin yüzde 85i, rza tecavüzlerin yüzde 50si, iddet olaylarnn yüzde 50si, trafik kazalarnn yüzde 60, kadna iddet olaylarnn yüzde 70i alkolün sebep olduu tespit edilmitir. Alkol kullanan birinin en yakn salk kuruluundan destek almas faydasna olacaktr. ifadelerini kulland.

ALKOLDEN DOAN MADD ZARAR GELRNDEN çOK DAHA FAZLADIR

Her yl 3 buçuk milyon insann alkole bal nedenlerden dolay öldüüne dikkat çeken Atalay, konumasn öyle sürdürdü:

Alkol tüm dünyada önlenebilir ölüm ve yaralanmalarn üçüncü temel nedenidir. Alkolden doan maddi zarar alkolden elde edilen gelirden çok daha fazladr. Eitimde baarszlk, suça eilim, alkole bal salk problemleri alkol kullanmyla doru orantl olarak artar. Bu da beraberinde aslnda büyük toplumsal soruna sebep oluyor. çünkü kii kulland alkolden dolay ailesine, çevresine zarar veriyor. Kiilerin yapaca en önemli eylerden bir tanesi hayr diyebilmektir.

Ana Sayfaya Git