Anız Yakmayın!

Bismil Kaymakamlığı ve belediyesi, anız yaklamalara karşı teyyakuza geçerken, çiftçilerle toplantı düzenleyip, uyardı.

Haberler 16.07.2017 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bismil Kaymakam ve Belediye Bakan Turgay Gülenç bakanlnda Anz Yangnlarnn Önlenmesi ile ilgili bilgilendirme toplants yapld. Toplantya; lçe Gda Tarm ve Hayvanclk lçe Müdürü Remzi çekiç, Bismil Ziraat Odas Bakan Mehmet Arslan Bismil çiftçileri ve Köy Muhtarlar katld.

MUHTARLARLA TOPLANTI

Anz Yangnlarnn zararlar ile ilgili Tarm Gda ve Hayvanclk lçe Müdürlüü tarafndan sunum yapld. Muhtarlarn Anz Yangnlar le ilgili sorular cevapland. Kaymakam Gülenç yapt konumada, anz yakmann en bata topraktaki canllar yok ettiini, topraa zarar verip verimi düürdüünü ve çevreye zarar verip doal dengeyi bozduunu dile getirdi.

ANIZIN YARATTII TAHRBAT

Anz Yangnlar Topraa, Bitkilere ve Doaya Zarar Verir

Anz yakma topraa, bitkilere ve çevreye zarar verir. Anz yakmann zararlar

-Toprak verimlilii azalr,

-Anz yakma topra çoraklatrr,

-Toprak canllarnn beslenme ortamlar yok edilir,

-Toprak canllarnn brakt birçok maddelerle oluturulan yaam ortam yaklarak yok edilir,

-Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erozyona urar,

-Toprak yorgunluu artar,

-Toprak yamur sular ile tanr ve toprak içerisinde topran açt kanallar çöktüü için su depolanmaz,

-Doal denge bozulur,

-Orman yangnlarnn çkmasna sebep olur,

-Anz ile birlikte çou zaman dier komu tarla ve bahçelerinde yanmakta,

-Arazilerde bulunan telefon direkleri yanmakta ve iletiim zarar görmektedir,

-Anz yakma yoldan geçen araçlarn görü mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebebiyet vermektedir. Verdii bu zararlardan dolay Anz yakmayalm ve yakanlara engel olalm.

UYMAYANLARA CEZA GELYOR

Anz yakmann zararlarnn yannda cezalarda bulunmaktadr. 2017 yl hasat döneminden sonra Anz Yangnlarnn önlenmesi hususunda; anz yakanlarla ilgili olarak Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl tarafndan 27 Aralk 2016 tarih ve 29931 Sayl Resmi Gazetede yaynlanan 2017/1 nolu 2872 sayl çevre Kanunu uyarnca verilecek idari para cezalarna ilikin tebli ile yeniden deerleme oranlar dikkate alnarak güncellenmi olup, 2872 sayl çevre Kanununun 20. Maddesinin 1 bendi uyarnca bu kanunun ek-1. Maddesinin C bendine aykr olarak anz yakanlara 2017 ylnda her dekar için 42,44 TL idari para cezas verilir. Anz yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitiik yerler ile meskn mahallerde ilenmesi durumunda ceza 5 kat artrlr.

Anzlarn yaklmamas hususunda çiftçilerimiz ve üreticilerimizin özenli ve daha dikkatli olmalar gerekmektedir. Anz yakma yasaklarna uymayanlar hakknda 2872 sayl kanunun ilgili hükümleri dorultusunda cezai ilem uygulanacaktr. uyars yapld.

Ana Sayfaya Git