Ana kanal açılıyor

Kralkızı-Dicle Cazibe Ana Kanalı ile bu yıl 63 bin 100 dekar alan ilk kez sulamaya açıldı.

Haberler 26.04.2022 - 03:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Kralkz-Dicle Cazibe Ana Kanal ile daha önce sulamaya açlan 199 bin 210 dekar alana ilave olarak bu yl 63 bin 100 dekar alan ilk kez sulamaya açld.

DS Genel Müdürlüünden yaplan açklamaya göre, Tarm ve Orman Bakanl DS Genel Müdürlüü, ina ettii dev barajlarda depolad suyu bata içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere, hidroelektrik enerji üretimi, tarmsal sulama, atk su artm, takn kontrolü gibi çok geni bir yelpazede mühendislik yaplar vastasyla hizmete sunuyor.

YEN SULAMA ALANI

Bu kapsamda ülkede 1954 ylndan bu yana toprak ve su kaynaklarn gelitirmekten sorumlu olan DS, aralarnda dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajlarn, en uzun sulama kanallarnn ve içme suyu maksatl tünellerin bulunduu saysz tesisi tamamlayarak milletin istifadesine sundu, sunmaya da devam ediyor.

Diyarbakr ve ilçelerinde son dönemde yaplan su yaplarnn artmas da bölgedeki tarmsal faaliyetlerin gelimesinde önemli rol oynamakta.

Açklamada görülerine yer verilen DS Genel Müdürü Kaya Yldz, Kralkz-Dicle Cazibe Ana Kanalnn 2020 ylnda inaatnn bittiini, ana kanaln 218 kilometre uzunluuyla GAPn can damarlarndan biri olma görevini üstlendiini bildirdi.

33 KLOMETRELK ALAN

lk 33 kilometreye daha önceden su braklan Kralkz-Dicle Cazibe Ana Kanalnda bu ksmdan sonraki bölüme de bu yl ilk defa su verildiini ifade eden Yldz, bu sayede üreticilerin sulama suyu karlanarak kuraklk nedeniyle susuz kalan topraa can suyu salandn belirtti.

Yldz, sulama projelerinin Diyarbakr için kalknma anahtarlarndan biri olduuna iaret ederek, unlar kaydetti:

Kralkz-Dicle Cazibe Ana Kanal ile daha önce sulamaya açlan 199 bin 210 dekar alana ilave olarak 2022 ylnda 63 bin 100 dekar alanda ilk defa sulamaya açld. Sulamaya ilk defa açlan 63 bin 100 dekar alanda yaplacak sulu tarm ile 2022 fiyatlaryla milli ekonomiye 590 milyon lira katk salanmas hedeflenmekte. Su kayna Dicle Baraj olan ana kanaln ebeke hatlarna su alnmasyla ve devam eden dier çalmalarn da sona ermesiyle toplam 1 milyon 150 bin 110 dekar alann suya kavumas salanacak. Bunun milli ekonomiye katks 2,5 milyar lira olacak. Diyarbakra, üreticimize hayrl olmasn diliyor, verimli bir sezon geçirmeyi temenni ediyoruz.

Ana Sayfaya Git