Anadilde eğitim şart!

HÜDA PAR Diyarbakır Başkanı Dinç: Anadilde eğitim olmadan eğitimde fırsat eşitliğinden bahsedilemez.

Haberler 22.02.2022 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-HÜDA PAR Diyarbakr l Bakan Faruk Dinç, Anadilde eitim olmadan eitimde frsat eitliinden bahsedilemez. Türkçenin korunmas ve gelitirilmesine verilen önem, dier dillere de verilmeli ve anadilde eitimin önü açlmaldr. dedi.

HÜDA PAR Diyarbakr l Bakan Dinç, 21 ubat Uluslararas Anadil Günü dolaysyla yazl bir mesaj yaymlad.

Renkler ve dillerin Allahn ayetlerinden olduunu hatrlatan Dinç, kaybolmaya yüz tutmu dillerin korunmas ve gelitirilmesi için günümüz dünyasnda tüm kurumlarn kabulüyle bir konsensüs olutuunu belirtti. Dinç, bu kapsamda her yl 21 ubatn Uluslararas Anadil Günü olarak ilan edildiini ifade etti.

çok dilliliin bir medeniyet tezahürü olduunu ifade eden Dinç, Medeniyetlere beiklik yapm aziz ehrimiz Diyarbakr halen birçok lehçeyi ve dili kendi içinde kültürleriyle beraber muhafaza etmi, bu uurda bedeller ödemi bir corafyadr. Toplumlar kendi kültürlerine balayan unsurlarn en önemlisi dildir. Bu nedenle anadillerin desteklenerek yaatlmalar devletlerin kendi toplumlarna ve insanla kar temel sorumluluklarndandr. Dillerin unutulmas, aslnda medeniyetlerin ve kadim kültürlerin yok olmasdr. ehrimizde fakl dillerin ve etnik gruplarn bir arada yaamas büyük bir zenginliktir. dedi.

Kurulduu günden beri HÜDA PARn bu corafyadaki tüm dilleri önemsediini ve bu dillerin korunmas, gelitirilmesi için azami gayret harcadn vurgulayan Dinç, Günümüz dünyasnda dillerin korunmas için farkndalk politikalar oluturulurken Türkiyede hl baz dillere yönelik olumsuz ve kaygl bak açs bu milletin kültürüne uymamaktadr. Yine anadil üzerinden toplumu ayrtrmaya, dönütürmeye ve kutuplatrmaya yönelik yaplan politikalara da prim verilmektedir. Bunun için biz HÜDA PAR olarak diyoruz ki Anadil Ana Sütü Gibi Helaldir. ifadelerini kulland.

Anadilde eitimin önü açlmaldr

Türkiyenin, anadil karnesinin zayf olduunu belirten Dinç, Yllarca uygulanan asimilasyon politikalar nedeniyle; Kürtçe (Kurmanci, Zazaki), çerkezce, Arapça ve Süryanice gibi diller zamanla unutulmaya yüz tutmu, bu dilleri konuan vatandalar anadillerini çocuklarna yeterince öretememilerdir. Anadilde eitim olmadan eitimde frsat eitliinden bahsedilemez. Türkçenin korunmas ve gelitirilmesine verilen önem, vatandalarn anadilleri olarak konutuklar dier dillere de verilmeli ve anadilde eitimin önü açlmaldr. Tüm bunlarla beraber Milli Eitim Bakanl bata Kürtçe olmak üzere dier dillerle alakal branlarda öretmen atamalarn ivedilikle artrmaldr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git